Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Φεβρουαρίου 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
      Μαρ. »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  2526272829  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

 • Advertisements

24/2 – «Πορεία ενέργειας» από τους πολίτες του Κορινθιακού

Posted by lithanthrakas στο Φεβρουαρίου 13, 2008

Τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτοφανής συσπείρωση συλλογικοτήτων πολιτών, από όλους τους νομούς που περιβάλλουν τον Κορινθιακό κόλπο, για τη σωτηρία του από την υπεραλίευση, από την απόθεση της «κόκκινης λάσπης» του εργοστασίου αλουμίνας στην Αντίκυρα και από τη λειτουργία του παράνομου λιμανιού της Θίσβης. Κυρίως, όμως, για να αντιμετωπιστεί η περαιτέρω επιβάρυνση, στην προοπτική της δημιουργίας ενεργειακού κέντρου στην Αντίκυρα (με δύο μονάδες φυσικού αερίου και μία με λιθάνθρακα), της επέκτασης του λιμανιού και της βιομηχανικής περιοχής Θίσβης (συμπεριλαμβανομένης μιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής) και της υπερσυγκέντρωσης πληθώρας ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων, στην ευρύτερη περιοχή (άλλα έξι εργοστάσια στη Βοιωτία, εργοστάσια λιθάνθρακα στον Αστακό, τη Λάρυμνα, το Μαντούδι και το Αλιβέρι).

Αποκορύφωμα αυτής της δραστηριότητας, σε πρώτη φάση, είναι και η πορεία που οργανώνεται, την Κυριακή 24/2. Αυτοκινητοπομπές θα ξεκινήσουν και από τις δύο πλευρές του Κορινθιακού, θα διασχίσουν τα χωριά και τις πόλεις των παράλιων δρόμων, για να καταλήξουν στη γέφυρα του Ρίου, στη 1 μ.μ..

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών, για τα όσα συμβαίνουν ή πρόκειται να συμβούν, στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού. Εκδηλώσεις ενημέρωσης πραγματοποιούνται, την Τετάρτη 13/2 στο Αίγιο και την Τρίτη 19/2 στην Άμφισσα.

Οι φορείς που συγκροτούν τη «συμμαχία για τον Κορινθιακό», είναι:

Επιτροπή φορέων και κατοίκων Δεσφίνας (ν. Φωκίδας), Κινήσεις πολιτών και φορείς του ν. Αχαΐας, Ομοσπονδία οικολογικών οργανώσεων Κορινθιακού κόλπου “H ΑΛΚΥΩΝ”, Παναιτωλοακαρνανικό μέτωπο για το περιβάλλο, Πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Κορινθιακού (ν. Κορινθίας), Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον

 

Διαβάστε στα σχόλια το κείμενο – κάλεσμα

 

Advertisements

2 Σχόλια to “24/2 – «Πορεία ενέργειας» από τους πολίτες του Κορινθιακού”

 1. Πολίτες κατά του λιθάνθρακα said

  Οι ενεργοί πολίτες συντονίζουν τη δράση τους για τη σωτηρία του Κορινθιακού

  Για όλους εμάς, που έχουμε συνδέσει τη ζωή μας με τις περιοχές γύρω από τον Κορινθιακό, το 2007 έκλεισε με μια δυσάρεστη εμπειρία. Η ελληνική κυβέρνηση είχε το δικαίωμα και την υποχρέωση να συμπεριλάβει τον Κορινθιακό στο δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών αλιείας, μέχρι 31/12/2007. Κάτι που, μόνο κάτω από την έντονη πίεση των πολιτών, προσπαθεί να κάνει τώρα, εκπρόθεσμα. Το γεγονός αυτό, είναι ένα απολύτως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα για το πώς αντιμετωπίζεται ο Κορινθιακός για δεκαετίες τώρα.
  Εκείνο, όμως, που κάνει εξαιρετικά κρίσιμη την κατάσταση, σήμερα, είναι μια σειρά από νέες δραστηριότητες, με βαριές επιπτώσεις στο οικοσύστημα και, κατ’ επέκταση, στην ίδια την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, που σχεδιάζονται και αναπτύσσονται συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Δραστηριότητες που υλοποιούνται και στις παράκτιες περιοχές, αλλά και στη κοντινή ενδοχώρα της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, με άμεση επίδραση στο θαλάσσιο περιβάλλον και την ποιότητα της ατμόσφαιρας της ευρύτερης περιοχής του Κορινθιακού.

  Ποιο είναι το σημερινό και το αυριανό πρόσωπο της περιοχής
  Τα παλιά προβλήματα παραμένουν και οξύνονται
  Οι εγκαταστάσεις της αλουμίνας και του αλουμινίου, στον κόλπο της Αντίκυρας, συνεχίζουν τη λειτουργία τους παράγοντας 750.000 τόνους κόκκινης λάσπης το χρόνο. Αυτή, κατά το μέρος που θα συνεχίσει να αποτίθεται στη θάλασσα, θα μεγενθύνει το χρόνιο πρόβλημα της αλλοίωσης τεράστιων εκτάσεων του βυθού του Κορινθιακού.
  Η υπεραλίευση, ειδικά με τα συρόμενα εργαλεία, έχει συμπιέσει ασφυκτικά την αλιευτική δραστηριότητα των επαγγελματιών της περιοχής και έχει κάνει δυσοίωνο το μέλλον της.
  Οι αμμοληψίες και η ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων υποβαθμίζουν την ποιότητα του νερού και αλλοιώνουν το φυσικό παράκτιο περιβάλλον.
  Συνεχίζει να λειτουργεί το εμπορικό λιμάνι της Θίσβης, χωρίς καμία αδειοδότηση και συμμόρφωση στους εθνικούς και κοινοτικούς κανονισμούς.
  Ακριβώς δίπλα, λειτουργεί η “Σωληνουργεία Κορίνθου”, σε έκταση της Βιομηχανικής περιοχής Θίσβης, που ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να μην έχει υλοποιήσει κανένα από τα έργα υποδομής της περιβαλλοντικής αδειοδότησής της του 2004.
  Νέες τεράστιες ενεργειακές και βιομηχανικές επενδύσεις σε Αντίκυρα και Θίσβη
  Στον κόλπο της Αντίκυρας είναι έτοιμη να λειτουργήσει μία νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 334 MW και σχεδιάζεται και δεύτερη 412 MW, με φυσικό αέριο. Επιδιώκεται να κατασκευαστεί και τρίτη μονάδα 600 MW, με καύσιμο λιθάνθρακα. Ποιές θα είναι οι συνέπειες; Προσθήκη τεράστιων ποσοτήτων αέριων ρύπων (υπεύθυνων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου), ιπτάμενη τέφρα με βαρέα και ραδιενεργά μέταλλα, 250.000 τόνοι το χρόνο τέφρας και γύψου για τοπική απόθεση, μόνιμη επιφανειακή απόθεση 750.000 τόνων άνθρακα, υπερθέρμανση τεράστιων ποσοτήτων θαλασσινού νερού για τη ψύξη των εγκαταστάσεων, νέες τεράστιες λιμενικές εγκαταστάσεις, πολλαπλασιασμός των θαλάσσιων μεταφορών από “καρβουνάδικα”, χωρητικότητας 40.000 έως 120.000 τόνων.
  Η κόκκινη λάσπη του εργοστασίου αλουμίνας θα αποτίθεται σταδιακά στη ξηρά. Καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί η διάθεσή της, θα έχουμε το φαινόμενο του κόκκινου νέφους και, στην πράξη, θα έχει μεταφερθεί το πρόβλημα από τη θάλασσα στον αέρα. Αναμένεται και η μερική συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας μαζούτ υψηλής περιεκτικότητας σε θείο.
  Υλοποιείται σχέδιο πλήρους βιομηχανοποίησης της Βοιωτίας που, ουσιαστικά σημαίνει την ενοποίηση του βιομηχανικού χώρου Χαλκίδας – Οινοφύτων – Θήβας με τη βιομηχανική περιοχή Θίσβης και με ένα ασφυκτικά διογκωμένο βιομηχανικό πόλο στην Αντίκυρα. Αυτό σημαίνει, εκτός των άλλων, πλήρη αποκοπή της Βοιωτίας από τον Κορινθιακό.
  Στη βιομηχανική περιοχή της Θίσβης σχεδιάζεται μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 420 MW, με φυσικό αέριο και εγκατάσταση νέων βιομηχανικών μονάδων, ορισμένες από τις οποίες ενοχοποιούνται για τη ρύπανση του Ασωπού με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο.
  Η επέκταση του παράνομου λιμανιού της Θίσβης, η κατασκευή τεράστιου οδικού δικτύου Θήβας – Θίσβης και σιδηροδρομικής γραμμής γραμμής Οινοφύτων – Θίσβης προιδεάζει για το μέγεθος των νέων θαλάσσιων μεταφορών, διαμέσου του Κορινθιακού κόλπου
  Οργασμός ενεργειακών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή
  Στην Αιτωλοακαρνανία, με τη μόνιμη απειλή του τεράστιου περιβαλλοντικού εγκλήματος της εκτροπής του Αχελώου, σχεδιάζεται μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 600 MW, με λιθάνθρακα. Αντίστοιχες λιθανθρακικές εγκαταστάσεις σχεδιάζονται στη Λάρυμνα, στο Μαντούδι και στο Αλιβέρι (800, 460 και 800 MW, αντίστοιχα).
  Στη Βοιωτία σχεδιάζονται, και κάποιες έχουν αρχίσει να υλοποιούνται, άλλες 5 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, με φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 1.670 MW. Στο Αλιβέρι, άλλα 400 MW, στο Καμάρι 120 MW, στο Λαύριο 385 MW, στη Χαλυβουργική 880 MW, στους Αγίους Θεοδώρους 396 MW, στη Μεγαλόπολη 800 MW, στη Λακωνία 448 MW. Τέλος, στην Κορώνη 600 MW, με λιγνίτη.

  Τι σημαίνουν όλα αυτά
  Ο Κορινθιακός έχει βρεθεί στη μέγγενη ενός ενεργειακού και βιομηχανικού κλοιού, που απειλεί να του προκαλέσει ασφυξία. Οδηγείται σε μια βίαιη αλλοίωση της φυσικής και παραγωγικής φυσιογνωμίας του. Συμπιέζονται οι τομείς της ήπιας παραγωγικής και αναπτυξιακής δραστηριότητας (γεωργικής, τουριστικής, αλιευτικής, κτηνοτροφικής) κάτω από το βάρος μιας επιβαλλόμενης “ανάπτυξης”, ξένης προς τα πραγματικά, μακροπρόθεσμα συμφέροντα των τοπικών μας κοινωνιών.

  Αντιστεκόμαστε σε κάθε νέα ρυπογόνα δραστηριότητα, γιατί:
  Θέλουμε τον Κορινθιακό πηγή ζωής και αξιοποιήσιμο συστατικό μιας βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής μας.
  Είμαστε αντίθετοι στην υπερσυγκέντρωση και το γιγαντισμό των εγκαταστάσεων, για χάρη της εξυπηρέτησης της υδροκέφαλης πρωτεύουσας και του εύκολου κέρδους.
  Δεν δεχόμαστε τη λογική ότι για να ζήσει μια περιοχή πρέπει να καταστραφεί μια άλλη.
  Απορρίπτουμε το ενεργειακό μοντέλο της υπερπαραγωγής και υπερκατανάλωσης. Δίνουμε τεράστια σημασία σε πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας και περιορισμού των ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό ισοζύγιο. Υιοθετούμε την ανάγκη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με έμφαση στην ικανοποίηση τοπικών αναγκών, που δεν θα δημιουργούν νέα περιβαλλοντικά προβλήματα.
  Διεκδικούμε ενεργό συμμετοχή σε έναν ουσιαστικό χωροταξικό σχεδιασμό και όχι παθητικό ρόλο σε από τα πάνω σχεδιασμούς, που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να νομιμοποιούν την επιχειρηματική ασυδοσία.

  Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, θεωρήσαμε αναγκαίο, σε αυτό το οριακό σημείο που βρισκόμαστε, να ενώσουμε τις δυνάμεις των ενεργών πολιτών και να συντονίσουμε το βήμα μας σε μια κοινή δράση για το μέλλον αυτής της περιοχής. Για να μπορέσουμε να δώσουμε, με καθαρό και αποφασιστικό τρόπο, το στίγμα των πραγματικών διαθέσεων των τοπικών κοινωνιών μας.

  23/1/2008

  Επιτροπή φορέων και κατοίκων Δεσφίνας (ν. Φωκίδας)
  Κινήσεις πολιτών και φορείς του ν. Αχαΐας
  Ομοσπονδία οικολογικών οργανώσεων Κορινθιακού κόλπου “H ΑΛΚΥΩΝ”
  Παναιτωλοακαρνανικό μέτωπο για το περιβάλλον
  Πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Κορινθιακού (ν. Κορινθίας)
  Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλ

 2. […] Πιο πολλά(και σοβαρότερα) εδω. […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: