Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Φεβρουαρίου 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
      Μαρ. »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  2526272829  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

 • Advertisements

Αντίκυρα – Στρώνει το δρόμο στο λιθάνθρακα η ΡΑΕ – Οι αντιδράσεις

Posted by lithanthrakas στο Φεβρουαρίου 16, 2008

Με πρόσφατη απόφασή της, η ΡΑΕ γνωμοδότησε θετικά στο αίτημα του ομίλου Μυτιληναίου, ώστε η πρώτη μονάδα φυσικού αερίου 334 MW, που έχει ήδη κατασκευαστεί στην Αντίκυρα, δίπλα στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της «Αλουμίνιο της Ελλάδας» (ΑτΕ), να αλλάξει την άδειά της από αυτοπαραγωγού σε συμπαραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι η συγκεκριμένη μονάδα αντί να καλύπτει τις ανάγκες της ΑτΕ, θα πουλά στο σύστημα (ακριβά) και θα αγοράζει από τη ΔΕΗ (φθηνά), με τις προνομιακές τιμές που έχει εξασφαλίσει εδώ και δεκαετίες. Σημειώνουμε ότι η μονάδα είναι έτοιμη για λειτουργία από το καλοκαίρι του 2007 και καθυστερεί  να ξεκινήσει, λόγω της εκβιαστικής τακτικής του ομίλου Μυτιληναίου που επιδιώκει την αλλαγή της άδειας, πατώντας στο υπαρκτό πρόβλημα των ελλείψεων σε διαθέσιμη ηλεκτρική ενέργεια σε περιόδους αιχμής. Τώρα, πλέον, το θέμα μεταφέρεται στο ΥΠΑΝ, που καλείται να αποδείξει αν θα υποκύψει στον εκβιασμό Μυτιληναίου.

Δείτε σχετικό δημοσίευμα

Για το όλο θέμα αξίζει να σημειωθούν τα εξής:

1. Η μονάδα φυσικού αερίου των 334 MW, έχει επιδοτηθεί για την κατασκευή της με κοινοτικά κονδύλια, ακριβώς επειδή θα λειτουργούσε σαν αυτοπαραγωγός. Τι θα συμβεί με τις επιδοτήσεις αυτές αν αλλάξει το καθεστώς αδειοδότησης;

2. Η μονάδα αυτή, σαν αυτοπαραγωγού, υποτίθεται ότι θα οδηγούσε σε κλείσιμο την υπάρχουσα μονάδα μαζούτ της ΑτΕ. Με τη μετατροπή της άδειας θα εξακολουθήσει να ισχύει αυτή η δέσμευση;

3. Η ΑτΕ ήταν υποχρεωμένη, μέχρι 31/10/2007, να εξασφαλίσει έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της αλουμίνας, του αλουμινίου και της μονάδας φυσικού αερίου. Λόγω των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας στην ελλιπέστατη μελέτη που κατατέθηκε, το νομαρχιακό συμβούλιο Βοιωτίας αναγκάστηκε να γνωμοδοτήσει αρνητικά. Έκτοτε, το συγκρότημα λειτουργεί χωρίς εγκεκριμένη περιβαλλοντική αδειοδότηση. Ενδιαφέρεται κανείς αρμόδιος;

4. Η πιθανολογούμενη αλλαγή αδειοδότησης θα έχει επιφέρει μια σημαντική αλλαγή, καθώς θα έχει «νομιμοποιήσει» την αλλαγή σκηνικού στο τοπίο της περιοχής: στο υπάρχον συγκρότημα του αλουμινίου θα έχει ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία και ενός ενεργειακού κέντρου που θα περιλαμβάνει: και μια δεύτερη μονάδα φυσικού αερίου 412 MW (έχει άδεια εγκατάστασης, που όμως έχει μπλοκαριστεί προσωρινά από το ΣτΕ, μετά από προσφυγή της οικολογικής κίνησης Αντίκυρας «Η Άρτεμις») και τη μονάδα λιθάνθρακα 600 MW (έχει γνωμοδοτήσει θετικά η ΡΑΕ).

Η κυβέρνηση και το ΥΠΑΝ οφείλουν να πάρουν σοβαρά υπόψη τους τα παραπάνω, προτού αποφασίσουν να κάνουν μια ακόμη υποχώρηση στις πιέσεις Μυτιληναίου. Οι δε τοπικοί παράγοντες να δείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την αποτροπή αυτής της εξέλιξης.

Σε ότι αφορά την τοπική κοινωνία, τους ενεργούς πολίτες του νομού Βοιωτίας και ολόκληρης της περιοχής του Κορινθιακού θα εκφράσουν, για μια ακόμη φορά την αντίθεσή τους με τη μαζική τους συμμετοχή στην πορεία της 24/2, με κατάληξη τη γέφυρα του Ρίου. 

Νεότερες εξελίξεις:

Την αρχική δημοσιοποίηση της γνωμοδότησης της ΡΑΕ, ακολούθησαν οι αντιδράσεις από τη ΔΕΗ και ανταγωνίστριες εταιρείες του χώρου της ενέργειας, που βλέπουν να θίγονται τα δικά τους συμφέροντα.

Δείτε σχετικό δημοσίευμα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: