Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Απρίλιος 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Μαρ.   Μάι. »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

 • Advertisements

Ζήλος για το λιθάνθρακα – αδιαφορία για την εξοικονόμηση ενέργειας

Posted by lithanthrakas στο Απρίλιος 12, 2008

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα και για το νέο σχέδιο του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, για το διάστημα 2008 – 2020. Όπως είναι γνωστό, το αρχικό σχέδιο αποσύρθηκε, λόγω της γενικής κατακραυγής που συγκέντρωσε. Ήδη, το συμβούλιο εθνικής ενεργειακής στρατηγικής επεξεργάζεται το νέο σχέδιο. Τα όσα, όμως, έχουν αρχίσει να διαρρέουν κάνουν λόγο για «μια από τα ίδια». Και πάλι γίνεται λόγος για συμμετοχή του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, έως και 15 %. Ενώ, παράλληλα, έστω δια της κομψής άρνησης, επανέρχεται το θέμα της πυρηνικής ενέργειας.

Σε αναμονή της οριστικής πρότασης, δείτε το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», καθώς και το σχετικό γράφημα:

Την ίδια στιγμή, εντελώς «στα μουγγά», συζητείται, σε κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, ένα άτολμο σχέδιο νόμου του υπουργείου ανάπτυξης για την εξοικονόμηση ενέργειας στα ενεργοβόρα κτίρια, που αποτελεί ένα τμήμα της αναγκαίας προσαρμογής της χώρας στην κοινοτική οδηγία 2002/91/ΕΚ του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Θυμίζουμε ότι η προσαρμογή της οδηγίας, στην εθνική νομοθεσία, έπρεπε να είχε γίνει μέχρι το τέλος του 2006, γεγονός για το οποίο η χώρα μας έχει υποστεί τη σχετική καταδίκη.

Αλλά, βλέπετε, η προτεραιότητα ήταν σε άλλα ζητήματα, π.χ. για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Όσο για το πραγματικό ενδιαφέρον για την πολυσυζητημένη εξοικονόμηση ενέργειας, που στα λόγια όλοι υπερθεματίζουν, το αποτέλεσμα το βλέπουμε. Μηδενικό ενδιαφέρον, απουσία δημόσιας διαβούλευσης, έλλειψη θαρραλέων μέτρων. Διαβάστε, χαρακτηριστικά, τις απόψεις του ΤΕΕ για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου:

Δίχως έμπνευση το σχέδιο νόμου για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στα κτήρια

 

Η Κυβέρνηση προ ολίγων ημερών κατέθεσε το σχέδιο Νόμου «Μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων και άλλες διατάξεις» με μεγάλη καθυστέρηση μετά την καταδίκη της χώρας για τη μη εφαρμογή της οδηγίας 2002/91/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ευρωπαϊκή  Ένωση συνεκτιμώντας μεταξύ άλλων:

·          Τη ζοφερή παγκόσμια περιβαλλοντική κατάσταση, τις περιβαλλοντικές αλλαγές, την αύξηση των ρίπων και κυρίως του CO2 και το φαινόμενο του θερμοκηπίου

·          Την αναγκαιότητα / δέσμευση συμμόρφωσης  με το πρωτόκολλο του Κιότο

·          Την υψηλού ποσοστού ενεργειακή εξάρτηση της

προχώρησε στην έκδοση της οδηγίας 2002/91/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και στόχους την εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα της κατοικίας και στον τριτογενή τομέα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι κτίρια, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40 % της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην Κοινότητα και αναπτύσσουν τάση που πρόκειται να αυξήσει την ενεργειακή τους κατανάλωση και, κατά συνέπεια, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η οδηγία μπορεί να χαρακτηρισθεί θετική αλλά ταυτόχρονα άτολμη, μια και δεν θέτει συγκεκριμένα αυστηρά όρια ενεργειακής κατανάλωσης, εκπομπών CO2, τεχνικών χαρακτηριστικών συστημάτων, μηχανημάτων, συσκευών και υλικών. Δίνει όμως την κατεύθυνση και κάνει την αρχή σε μια διαδικασία που πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει.

Η οδηγία έπρεπε να εφαρμοστεί στη Χώρα μας μέχρι τον Ιανουάριο του 2006.   Αντ’ αυτού όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε ως σήμερα, αλλά και οι αναγκαίες κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που προβλέπει το Σ/Ν θα παρατείνουν ακόμη περισσότερο την έναρξη της εφαρμογής, στην καλύτερη περίπτωση για ένα εξάμηνο.

Η Κυβέρνηση δεν συνέταξε ένα σχέδιο νόμου που, με αφορμή την οδηγία, θα αντιμετώπιζε με έμπνευση τα σημερινά πολύ έντονα προβλήματα στον τομέα της ενέργειας. Η Κυβέρνηση συνέταξε ένα Σ/Ν όχι μόνον κάνοντας μια απλή μετάφραση της οδηγίας, αλλά παραλείποντας ή αλλοιώνοντας σημαντικά της σημεία. Αποδεικνύεται η προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισε το ζήτημα με στόχο την τυπική υποχρέωση της χώρας για εναρμόνιση της νομοθεσίας  και όχι την επί της ουσίας εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.

Το κύριο σημείο της οδηγίας για ενεργειακές επιθεωρήσεις και πιστοποιητικά όταν τα κτίρια κατασκευάζονται, μεταβιβάζονται ή ενοικιάζονται παραλείπεται. Η υποχρέωση για ενεργειακή επιθεώρηση σε υφιστάμενα κτίρια άνω των 1000m2, που θα υποστούν «ριζική ανακαίνιση», επί της ουσίας δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, αφού δεν υπάρχει ο μηχανισμός ελέγχου του κόστους ανακαίνισης και η αξία του κτιρίου προσδιορίζεται από κατ΄ επίφαση αντικειμενικούς υπολογισμούς.

Πρόσθετα το Σ/Ν προβλέπει Κανονισμό μόνο για υφιστάμενα κτίρια άνω των 1000 m2  και όχι για όλα τα υφιστάμενα. Ο διαχωρισμός αυτός δεν δίνει τη δυνατότητα να δοθούν προτεραιότητες ενεργειακής πιστοποίησης σε κατηγορίες ενεργοβόρων κτιρίων, όπως κτίρια γραφείων, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα κλπ.

Στο άρθρο 6 παρ. 5 επιβεβαιώνεται η μη εναρμόνιση αφού αναφέρεται στην ενεργειακή πιστοποίηση κτιρίων άνω των 1000 m2 που χρησιμοποιούνται από δημόσιες υπηρεσίες αντί για όλα τα κτίρια που παρέχονται δημόσιες υπηρεσίες σε μεγάλο αριθμό ατόμων δηλαδή σε χώρους συνάθροισης κοινού και κτίρια με αυξημένη πληθυσμιακή κυκλοφορία.

Γενικά το Σ/Ν δεν ικανοποιεί καν τα άτολμα μέτρα της Οδηγίας και η προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας, παρότι μπορεί να δημιουργήσει ένα μεγάλο τομέα απασχόλησης και μια νέα αγορά, δεν προωθείται με την ίδια τουλάχιστον βαρύτητα που αντιμετωπίζεται η παραγωγή ενέργειας, όπου τα κίνητρα είναι πολλές φορές υπέρμετρα ευνοϊκά, θυσία ίσως  και στα πρόσκαιρα συμφέροντα των ιδιοκτητών και κατασκευαστών ενεργοβόρων κτιρίων.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: