Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Μαΐου 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Απρ.   Ιον. »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

 • Advertisements

Ποδαρικό στην «εβδομάδα κατά του λιθάνθρακα»

Posted by lithanthrakas στο Μαΐου 11, 2008

Με εξαιρετικά ενδιαφέροντα τρόπο ξεκίνησε η «εβδομάδα κατά του λιθάνθρακα». Ο λόγος για την εκδήλωση – συζήτηση στην Αθήνα, στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Nosotros, το Σάββατο 10/5. Η εκδήλωση, εκτός των άλλων,  σηματοδότησε και το ξεκίνημα μιας πλατιάς συζήτησης, για τα θέματα της ενέργειας, στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Οι εισηγητές στην εκδήλωση, ενεργά μέλη του δικτύου κινήσεων πολιτών «Πολίτες κατά του λιθάνθρακα», μετέφεραν την πλούσια εμπειρία των μεγάλων  κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος, στις περιοχές εγκατάστασης των λιθανθρακικών μονάδων, αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κινήματος των πολιτών, τους τρόπους προσέγγισης και δραστηριοποίησης των τοπικών κοινωνιών, την προσέγγιση με τα νέα ανεξάρτητα αυτοδιοικητικά σχήματα, τις μορφές αντιπαράθεσης με τους εκπροσώπους των οικονομικών συμφερόντων στο χώρο της ενέργειας.

Συνέδεσαν, επίσης, τον αγώνα για την αποτροπή της εισαγωγής του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας με την ανάγκη παρέμβασης στο γενικότερο ζήτημα του ενεργειακού σχεδιασμού, αλλά και στη σύνδεση του θέματος της ενέργειας με τα ζητήματα των όρων ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες και τα κοινωνικά και πολιτιστικά πρότυπα που επιβάλλουν αυτές ή τις άλλες επιλογές στη ποσότητα, τα μέσα παραγωγής και τους τρόπους διάθεσης της παραγόμενης ενέργειας.

Στην πλούσια συζήτηση, που ακολούθησε, πολλοί ομιλητές αναφέρθηκαν στην οικουμενικότητα του ζητήματος της ορθολογικής διαχείρισης των φυσικών πόρων, στην σύνδεση του θέματος της ενέργειας με το υφιστάμενο κοινωνικό μοντέλο ανάπτυξης. Διατυπώθηκε η άποψη ότι τα θέματα της ενέργειας θα αποτελέσουν, τα επόμενα χρόνια, ένα από τα κύρια πεδία κοινωνικών συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων.

Άλλοι ομιλητές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο έχει ουσιαστικό αντικείμενο η προσπάθεια διατύπωσης εναλλακτικών λύσεων, για τα θέματα της ενέργειας, στο πλαίσιο της υφιστάμενης κατάστασης και κάτω από την ασφυκτική ιδεολογική, πολιτική και ηθική πίεση των τοπικών κοινωνιών να απαντήσουν …. πως θα εξασφαλιστεί η υπερπαραγωγή και υπερκατανάλωση ενέργεια …… χθές, αν ήταν δυνατόν. Διατυπώθηκε, παράλληλα, και ο προβληματισμός κάποιων από του συμμετέχοντες, από τις ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές (Κοζάνη, Βοιωτία, Αλιβέρι, Ελαφόνησος) για την επιτακτική ανάγκη άμεσων λύσεων για την αποτροπή δυσμενών εξελίξεων και βελτίωσης του απαράδεκτου καθεστώτος που υφίσταται σήμερα ή τείνει να διαμορφωθεί στος προσεχές διάστημα.

Αρκετοί από τους παρευρισκόμενους τοποθετήθηκαν στα ιδαίτερα θετικά χαρακτηριστικά που έχει να επιδείξει το μέτωπο των πολιτών κατά του λιθάνθρακα (αυτοοργάνωση, αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, ανοιχτός τρόπος λειτουργίας, δημόσιος λόγος κλπ.) και επεσήμαναν την ανάγκη κατοχύρωση και εμβάθυνσής τους. Ειπώθηκε, επίσης, ότι πρέπει να διευρυνθεί και η θεματολογία (εξοικονόμηση ενέργειας, ενεργειακός σχεδιασμός, πυρηνική ενέργεια κλπ), αλλά και οι χώροι δράσης των σχετικών πρωτοβουλιών, με τη συνάντηση με ενεργούς πολίτες και συλλογικότητες απ’ όλη την Ελλάδα. Ακούστηκαν προτάσεις και για νέες δράσεις στη Αθήνα, στο πλαίσιο της «εβδομάδας κατά του λιθάνθρακα», αλλά και αμέσως μετά. Ωστόσο, χαρακτηριστική της διάθεσης που υπάρχει, για τη συνέχιση των πρωτοβουλιών, ήταν η τοποθέτηση κάποιου από τους συμμετέχοντες (ενεργού μέλους των κινήσων για την προστασία της Ελαφονήσου, από τη σχεδιαζόμενη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής), που είπε: «Δεν ξέρω αν αυτό που γίνεται είναι μια απλή πρωτοβουλία ή ένα νέο κίνημα, σε εξέλιξη. Δεν ξέρω αν έχει αυτά ή τα άλλα χαρακτηριστικά. Δεν ξέρω αν πρέπει να μπει στη διαδικασία των εναλλακτικών λύσεων ή όχι. Εκείνο που ξέρω και αιθάνομαι είναι ότι πρέπει να είμαι μέσα σε αυτόν τον αγώνα«.

Αποφασισμένοι οι κάτοικοι του Αλιβερίου, απέναντι στην ΑΓΕΤ 

Μετά από πρόσκληση της συντονιστικής επιτροπής μαζικών φορέων της περιοχής Αλιβερίου, πραγματοποιήθηκε μαζική εκδήλωση – συγκέντρωση, στο εργατικό κέντρο, το Σάββατο 10/5, στις 7.30 μ.μ.. Το αντικείμενο της αντίδρασης ήταν η συνεχιζόμενη, εδώ και πολύ καιρό, προσπάθεια της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ να εγκαταστήσει μονάδα καύσης απορριμάτων. Σε μια περιοχή, πλήρως επιβαρυμένη από τη λειτουργία της τσιμεντοβιομηχανίας και των μονάδων της ΔΕΗ, ηοποία, μάλιστα, προορίζεται να υποδεχτεί και μία μονάδα λιθάνθρακα (ΔΕΗ – ΑΓΕΤ). Για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια εξέλιξη, μίλησαν οι:

Γουργουλιάνος Κων/νος, Καθηγητής Ιατρικής – Αντιπρύτανης Παν/μίου Θεσσαλίας.

Διλιντάς Γιώργος, Δρ. Αεροναυπηγός Μηχανικός – Τεχνικός Διευθυντής Πιστοποιητικού Οργανισμού BUREAU VERITAS.

Κόλιας Νίκος, Δικηγόρος LLM HAIDELBERG, Εξειδικευμένος στο Περιβαλλοντικό Δίκαιο.

Σαμαράς Πέτρος, Δρ. Χημικός Μηχανικός, Καθηγητής Τμήματος Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης, ΤΕΙ ΚΟΖΑΝΗΣ

 

Διαβάστε περισσότερα για την εκδήλωση

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: