Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Ιουνίου 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Μάι.   Ιολ. »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

 • Advertisements

Ο νέος ενεργειακός σχεδιασμός και τα ερωτήματα που γεννά

Posted by lithanthrakas στο Ιουνίου 1, 2008

Βρισκόμαστε, ήδη, στον Ιούνιο του 2008 και ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός 2008 – 2020, όχι μόνο δεν έχει αποφασιστεί, αλλά δεν έχει δοθεί καν στη δημοσιότητα το σχέδιό του για συζήτηση. Όπως είναι γνωστό, το αρχικό σχέδιο δόθηκε στη δημοσιότητα τον Αύγουστο του 2007. Λόγω των αντιδράσεων που συνάντησε η πρόβλεψή του για εξακολούθηση της κυριαρχίας στο ενεργειακό μείγμα των πιο ρυπογόνων καυσίμων (και, ιδιαίτερα, η εισαγωγή του λιθάνθρακα) αποφασίστηκε η απόσυρσή του και η επεξεργασία ενός νέου σχεδίου. Την περασμένη Τετάρτη 28/5, ο υπουργός ανάπτυξης δήλωσε ότι έχει λάβει την τελική πρόταση του συμβουλίου εθνικής ενεργειακής στρατηγικής και την παρουσίασε στην κυβερνητική επιτροπή και πρόσθεσε:

Είναι η ώρα του μακρόπνοου σχεδιασμού και των σημαντικών αποφάσεων, καθώς το σημερινό ενεργειακό μοντέλο έχει φθάσει στα όριά του, με δεδομένη και την κούρσα ανόδου στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Επιβάλλεται εκ των πραγμάτων να χαράξουμε πολιτική με ορίζοντα τις επόμενες δεκαετίες, για να απαντήσουμε με επιτυχία στις μεγάλες ενεργειακές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

 Παρέλαβα την έκθεση του Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής και είχα την ευκαιρία να ενημερώσω σχετικά τον Πρωθυπουργό και τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής. Αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα, αλλά και τα πλεονεκτήματα από τις συμφωνίες των διεθνών ενεργειακών διασυνδέσεων που προωθήσαμε, επιδιώκουμε το καταλληλότερο μείγμα μέτρων και το καλύτερο αποτέλεσμα. Και αυτό οδηγεί σε τρεις μεγάλες επιλογές:

 Πρώτον, αξιόπιστη και ασφαλή προσφορά ενέργειας, η οποία θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας.

 Δεύτερον, αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος από επιπτώσεις που σχετίζονται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

 Τρίτον, υποστήριξη του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας, ώστε να δημιουργούνται θετικές προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη.

 Παίρνουμε επίσης μια καινοτόμα πρωτοβουλία: Να τεθεί η έκθεση του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής σε ευρεία διαβούλευση με φορείς, πολιτικά κόμματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ώστε με υπευθυνότητα να διαμορφώσουμε μια ενεργειακή πολιτική που να απολαμβάνει της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης.

Ταυτόχρονα, σε μερίδα του τύπου συνεχίστηκε η διαρροή επιμέρους στοιχείων της σχετικής έκθεσης, όπου γίνεται λόγος για πρόβλεψη περιορισμένης συμμετοχής του λιθάνθρακα. Αξιόπιστες πηγές κάνουν λόγο για 1.600 MW (έναντι αιτήσεων, που έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ, της τάξης των 3.260 MW και θεωρώντας δεδομένη τη ματαίωση των επενδύσεων ΔΕΗ – RWE σε Καβάλα και Αλμυρό).

 

Από τις δηλώσεις του υπουργού και τα σχετικά δημοσιεύματα προκύπτει αβίαστα ότι έχουμε μια υπαναχώρηση της κυβέρνησης, κάτω από το βάρος της πίεσης που ασκήθηκε από την κοινωνία και, ειδικά, των περιοχών στις οποίες προβλέπεται η εγκατάσταση των λιθανθρακικών μονάδων. Κρατάμε δύο σημεία:

Διαπίστωση πρώτη: Είναι θετική η πρόβλεψη της διαβούλευσης πριν την τελική υιοθέτηση του οποιουδήποτε σχεδιασμού. Με την προϋπόθεση ότι δεν θα εξελιχθεί με το ίδιο τρόπο που εξελίχθηκε ο “διάλογος” για το εθνικό χωροταξικό σχέδιο.

Διαπίστωση δεύτερη: Η δέσμευση, αν τελικά επιβεβαιωθεί, για 1.600 MW λιθανθρακικών μονάδων, ασφαλώς και είναι προς το καλύτερο, σε σχέση με τα αρχικά 4.860 MW  ή τα 3.260 MW (χωρίς Καβάλα – Αλμυρό) των αιτήσεων που εκκρεμούν. Πρόκειται, όμως, για μια εξέλιξη που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγάλη επιφύλαξη. Όχι μόνο γιατί διεκδικούμε να μην υπάρξει καμία λιθανθρακική μονάδα, αλλά και γιατί έχουμε σοβαρές ενστάσεις για την ειλικρίνεια τέτοιων διακηρύξεων.

 

Αν επιθυμεί το υπουργείο ανάπτυξης και η κυβέρνηση να διασκεδάσει αυτές τις επιφυλάξεις θα πρέπει, προτού προβεί στις οποιεσδήποτε εξαγγελίες, να απαντήσει με πειστικό τρόπο στα παρακάτω ερωτήματα:

 

Ερώτημα πρώτο: για ποιο λόγο εμφανίζεται το κυβερνητικό επιτελείο να διαφοροποιεί την αρχική επιθετική στάση του στο θέμα του λιθάνθρακα; έχει αποδεχτεί τα επιχειρήματα όσων αντιστρατεύονται αυτήν την επιλογή; Και αν ναι, γιατί γίνεται λόγος για 1.600 MW και όχι για 0 MW; Τι είναι αυτό που μας εγγυάται ότι δεν θα επανέλθει ο αρχικός σχεδιασμός, αν εκτιμηθεί ότι έχουν κοπάσει οι αντιδράσεις των πολιτών;

 

Ερώτημα δεύτερο: ποιος και με ποιο τρόπο θα πάρει την ευθύνη, της καθαρά πολιτικής απόφασης, του περιορισμού των εκδηλωμένων επενδυτικών σχεδίων και της “θυσίας” κάποιων από τις περιοχές ενδιαφέροντος;

·          Θα το κάνει η “ανεξάρτητη” ΡΑΕ, που, υποτίθεται, ότι γνωμοδοτεί με καθαρά τεχνικά και οικονομικά κριτήρια, δίνοντας σε κάποιες αιτήσεις θετική γνωμοδότηση και σε άλλες αρνητική; Και πως θα υποστηρίξει κάτι τέτοιο;

·          Θα το κάνει το υπουργείο ανάπτυξης ευνοώντας κάποιους και “αδικώντας” κάποιους άλλους; Πως θα μιλήσει μετά για ελεύθερη αγορά, υγιή ανταγωνισμό και άλλα συναφή που τα έχει για σημαία;

·          Θα προκριθούν οι επιλογές της ΔΕΗ (Λάρυμνα – Αλιβέρι), έναντι των ιδιωτών (Αστακός – Αντίκυρα – Μαντούδι) ή θα υπάρξει ένας συμβιβασμός; Και αν υπάρξει συμβιβασμός, αυτοί που θα αποχωρήσουν, οικειοθελώς, τι ανταλλάγματα θα ζητήσουν και θα πάρουν; Σημειώνουμε, για την ιστορία, ότι οι εμπλεκόμενοι με το λιθάνθρακα ιδιώτες (EDISON – Μυτιληναίος – ΤΕΡΝΑ) έχουν και άλλα μεγάλα επενδυτικά σχέδια στον τομέα της ενέργειας, κυρίως στο φυσικό αέριο (κατά σύμπτωση και οι τρεις στη Βοιωτία), αλλά και στις ΑΠΕ).

 

Αν οι κυβερνητικοί αρμόδιοι ελπίζουν ότι θα υπάρξουν περιοχές που θα δεχτούν να αυτοχειριαστούν, μάλλον, λογαριάζουν χωρίς το ξενοδόχο. Ακόμη και εκεί όπου οι τοπικές αυτοδιοικητικές ή νομαρχιακές αρχές έχουν ολιγωρήσει (Αλιβέρι – Λάρυμνα) οι φορείς των πολιτών παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και ετοιμάζουν έντονες και μεγάλης κλίμακας κινητοποιήσεις (Πέμπτη 5/6, στη Λάρυμνα – πανευβοϊκό συλλαλητήριο στη Χαλκίδα, στα τέλη Ιουνίου)

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: