Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Ιουνίου 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Μάι.   Ιολ. »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

 • Advertisements

Τι συμβαίνει, στ’ αλήθεια, στην Κοζάνη;

Posted by lithanthrakas στο Ιουνίου 1, 2008

Το τελευταίο διάστημα μονοπωλούν το ενδιαφέρον τα δημοσιεύματα που μεταφέρουν τις κιδυνολογικές ανακοινώσεις της ΔΕΗ, για πιθανές διακοπές της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος, με αφορμή τις κινητοποιήσεις κατοίκων της περιοχής της Κοζάνης, με πρωτοβουλία του «Συλλόγου για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη της περιοχής Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου Κοζάνης», οι οποίοι κατά τις τελευταίες 18 ημέρες έχουν καταλάβει τους ταινιοδρόμους μεταφοράς λιγνίτη και τέφρας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ατμοηλεκτρικού σταθμού Αγίου Δημητρίου.

Υπερπροβάλλεται, επίσης, η εκφοβιστική και εκβιαστική στάση της ΔΕΗ, η οποία προχώρησε στην κατάθεση αγωγής κατά του συλλόγου και των εκπροσώπων του, ζητώντας αποζημίωση εκατομμυρίων ευρώ.

Ελάχιστα, όμως, έχουν προβληθεί οι αιτίες που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση, τα πραγματικά προβλήματα που ξεσηκώνουν τους κατοίκους της περιοχής. Αντιγράφουμε από πρόσφατο δελτίο τύπου του συλλόγου:

 

“Από τις πρώτες κιόλας ημέρες ήρθε η εισαγγελική παρέμβαση, έπειτα ακολούθησε εξώδικο της Δ.Ε.Η. Α.Ε. για να επανέλθει ο εισαγγελέας με νέες συστάσεις. Σειρά είχαν, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Δ. Μακεδονίας μαζί με τον Διοικητή Ν. Κοζάνης λέγοντας μας πως αγγίζουμε τα όρια της παραβατικότητας και ότι ίσως αναγκαστούν κατόπιν εντολής να παρέμβουν.

Δεν είπαν όμως ποιανού εντολή; Του Υπουργού; Που εδώ και εννέα μήνες μας αγνοεί συστηματικά;
Του κράτους που επί δεκαετίες αδιαφορεί; Της Διοίκησης της Δ.Ε.Η. Α.Ε. που μας κοροϊδεύει; Που ο δικηγόρος τους δεν έχει σταματήσει να μας ενοχλεί από την πρώτη στιγμή;

Μετά από όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η στοχευόμενη αδιαφορία των Μ.Μ.Ε. και ενώ όλοι κάνουν λόγο για θέμα εθνικής ενεργειακής ασφάλειας κανένας ψίθυρος από κανάλι ή εφημερίδα πανελλαδικής εμβέλειας, να περάσουμε στην αφάνεια χωρίς αποτέλεσμα, χωρίς λύση.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
1)Απόλυτος σεβασμός στο περιβάλλον με μέτρα που θα λάβει η Δ.Ε.Η. Α.Ε. και οφείλει σε μια ευνοούμενη κοινωνία χωρίς καμιά έκπτωση άμεσα ουσιαστικά και σε συνεχή βάση.

2)Ουσιαστικές προσλήψεις ανέργων για την καταπολέμηση της ανεργίας που η ίδια η ΔΕΗ Α.Ε. προκάλεσε.
3) Να σταματήσουν οι διώξεις κατά των αγωνιστών κατοίκων από την δικαιοσύνη.

Το μόνο που έχουμε να χάσουμε είναι ότι μας έχει απομείνει δηλαδή ΤΙΠΟΤΑ αφού μας τα πήρε η Δ.Ε.Η. Α.Ε.

Ο Αγώνας συνεχίζεται

Μπλόκο Αγίου Δημητρίου”

 

Ίσως να ακούγεται αντιφατικό, το να απαιτεί κανείς σεβασμό στο περιβάλλον και, ταυτόχρονα, να ζητά απασχόληση στις ενεργειακές μονάδες, που συνεπάγονται, σχεδόν αναγκαστικά, υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Στην ουσία, όμως, αντικατοπτρίζει μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια:

·          Ότι οι λιγνιτικές μονάδες, όπως και οι σχεδιαζόμενες λιθανθρακικές, οδηγούν σε πλήρη υποβάθμιση του περιβάλλοντος και σε ουσιαστικά προβλήματα επιβίωσης.

·          Ότι οι γενικότερες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις τους έχουν καταστήσει ανέφικτη οποιαδήποτε άλλη οικονομική δραστηριότητα και έχουν κάνει μονόδρομο την απασχόληση στις ίδιες τις εγκαταστάσεις που προκαλούν το πρόβλημα, οδηγώντας σε ένα φαύλο κύκλο, και

·          Ότι η διαχείριση της όλης δραστηριότητας από ένα δημόσιο φορέα, όπως η ΔΕΗ, δεν διαφοροποιεί, ούτε εξαγνίζει την κατάσταση. Είτε είναι ιδιοκτησία της ΔΕΗ, είτε είναι ιδιοκτησία ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων, τέτοιου είδους εγκαταστάσεις είναι το ίδιο βλαπτικές για το περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές.

 

Μήπως ήρθε η ώρα για μια συνάντηση των πολιτών που πλήττονται από το λιγνίτη και το λιθάνθρακα;

 

Αν είναι σωστές αυτές οι διαπιστώσεις, τότε ανοίγεται ένας δρόμος ουσιαστικής συνάντησης των πολιτών που αντιστέκονται στην εγκατάσταση νέων λιθανθρακικών μονάδων και εκείνων που υφίστανται, εδώ και πολλά χρόνια, τις συνέπειες της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων. Γνωρίζοντας, φυσικά, ότι οι λύσεις σε κάθε περίπτωση θα διαφοροποιούνται, λόγω της ιδιομορφίας και της υφιστάμενης κατάστασης στις περιοχές των λιγνιτικών εκμεταλλεύσεων. Σίγουρα, πάντως, με την αναζήτηση ενός εναλλακτικού ενεργειακού μοντέλου και μιας άλλης προοπτικής ανάπτυξης των περιοχών αυτών. Μια γεύση για το ποια μπορεί να είναι αυτή η προοπτική μας δίνει η τοποθέτηση του δικτύου των οικολογικών οργανώσεων της Δυτικής Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κινητοποίησης των κατοίκων της ίδιας περιοχής, το Δεκέμβρη του 2007:

 

To νεοσύστατο OIKO-δίκτυο των οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων Δυτικής Μακεδονίας, που συνεδρίασε πρόσφατα στο Βελβεντό, εκφράζει τη συμπαράσταση του στους κατοίκους των οικισμών Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου του νομού Κοζάνης, οι οποίοι διώκονται δικαστικά για τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους εναντίον της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζουμε ότι οι κινητοποιήσεις αυτές αφορούν τα αιτήματα για ένα καλύτερο περιβάλλον, μετεγκαταστάσεις οικισμών και για προσλήψεις των ανέργων των πληττόμενων χωριών στη ΔΕΗ. Εκδηλώθηκαν μαζικά τα προηγούμενα χρόνια και συχνά κλιμακώθηκαν με δυναμικές ενέργειες, καταλήψεις ταινιόδρομων, κλπ, στις οποίες συμμετείχαν Σύλλογοι και φορείς των χωριών Αγίου Δημητρίου, Ρυακίου, Ακρινής, Ποντοκώμης, Μαυροδεντρίου, κλπ.

Η Κυβέρνηση αντιμετώπισε τα αιτήματα αυτά με κυλιόμενες υποσχέσεις και παρελκυστική τακτική για να καταφύγει τελικά στα ΜΑΤ και στις συλλήψεις.

Το OIKO-δίκτυο Δυτικής Μακεδονίας πιστεύει ότι σε αυτό τον αγώνα προτεραιότητα έχει το περιβάλλον και η πρόταξη ενός νέου ενεργειακού μοντέλου, που θα βασίζεται στις Ήπιες Μορφές Ενέργειας και στο σταδιακό περιορισμό του λιγνίτη. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η ανεργία ως μπαμπούλας για να εγκατασταθούν νέες μονάδες στην περιοχή.

Εκτός των θέσεων, που οφείλει να καλύψει η ΔΕΗ από ανέργους των πληττόμενων περιοχών, υπάρχουν κι άλλες λύσεις για την απασχόληση και τη δημιουργία επενδύσεων, οι οποίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το κράτος. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίξει με τη συνδρομή της ΔΕΗ την «πράσινη ανάπτυξη» σε μια περιοχή, η οποία στο βωμό της παραγωγής ενέργειας θυσίασε τα νερά και τα εδάφη της. Μια από τις προτεινόμενες λύσεις είναι η παραγωγή «πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού» (για ανεμογεννήτριες-φωτοβολταϊκά) από την ίδια την Επιχείρηση (ΔΕΗ – Ανανεώσιμες) ή από ιδιωτικές βιοτεχνίες, στις οποίες θα δοθούν πρόσθετα κίνητρα για να εγκατασταθούν στο Ν. Κοζάνης.

Για την αποτελεσματική στήριξη μιας εναλλακτικής ανάπτυξης των περιοχών, που φιλοξενούν ορυχεία και λιγνιτικές μονάδες, προτείνουμε ως χρηματοδοτικό εργαλείο ένα ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΛΙΓΝΙΤΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ, το οποίο πρέπει να διεκδικηθεί και να θεσμοθετηθεί άμεσα.

Στις εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, που θα προκύψουν, έχουν προτεραιότητα οι άνεργοι των πληττόμενων χωριών, για τους οποίους πρέπει να καθιερωθεί ειδικό σύστημα μοριοδότησης.

Το OIKO-Δίκτυο Δυτικής Μακεδονίας δηλώνει ότι θα είναι στο πλευρό όλων των αγωνιζόμενων συλλόγων και πολιτών, οι οποίοι διεκδικούν το δικαίωμα για καθαρό περιβάλλον, ποιότητα ζωής και αξιοπρεπή εργασία.  

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: