Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Ιουνίου 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Μάι.   Ιολ. »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

 • Advertisements

Υποδοχή της παγκόσμιας μέρας περιβάλλοντος έξω από το υπουργείο Δημ. έργων

Posted by lithanthrakas στο Ιουνίου 4, 2008

Στα σκαλιά του ΥΠΕΧΩΔΕ θα υποδεχτούν την παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος οι πολίτες της Αττικής και της Ανατολικής Στερεάς. Το γιατί διάλεξαν να το κάνουν έξω από το, κατ’ ευφημισμό, υπουργείο περιβάλλοντος δεν θέλει μεγάλη ανάλυση. Πιο συγκεκριμένα:

 

Το παναττικό δίκτυο κινημάτων πόλης και ενεργών πολιτών

“Τα προβλήματα που αφορούν το περιβάλλον στη χώρα μας είναι σε όλους γνωστά και δεν θα αναλωθούμε να τα απαριθμήσουμε. Θα πούμε μόνο ότι: Δεν θεωρούμε τυχαία τη σημερινή ανυπαρξία στη χώρα μας Δασικών Χαρτών, Δασικού και Εθνικού Κτηματολογίου. Δεν θεωρούμε τυχαίο ότι οι κυβερνήσεις διαχρονικά επιδιώκουν την αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος με στόχο την αλλαγή ή την νομιμοποίηση της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης εκατομμυρίων δασικών στρεμμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει σήμερα ένα θεσμοθετημένο Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο, ότι προωθούνται ανεπαρκή και απαράδεκτα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η εκτίμησή μας είναι ότι όλα τα παραπάνω δεν οφείλονται σε παραλείψεις των Κυβερνήσεων αλλά στις πολιτικές τους επιλογές, δηλαδή την αντιμετώπιση του Περιβάλλοντος και της Φύσης ως πηγή κερδοσκοπίας και εκμετάλλευσης.

Απέναντι σε αυτή τη κατάσταση έχει αναπτυχθεί ένα αυτόνομο κίνημα πολιτών. Πρόσφατα, με αφορμή την επιλογή της παραγωγής ενέργειας με λιθάνθρακα, αναδείχθηκε ένα κίνημα πανελλαδικής εμβέλειας, ενώ για πολλά ακόμα ζητήματα αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα σοβαρές αντιστάσεις. Στην Αττική η κατάσταση της αυθαιρεσίας έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ελεύθεροι, αδόμητοι, παραλιακοί, δασικοί χώροι γίνονται θυσία στο βωμό της κερδοσκοπίας επιχειρηματικών συμφερόντων. Το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας έχει ανατραπεί εδώ και πολλά χρόνια κάτω από τις θριαμβευτικές ιαχές των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ δεν έχει προωθηθεί ένα φιλοπεριβαλλοντικό Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο για την Αττική. Αυτό σημαίνει ότι τα πάντα μπορούν να γίνουν: από λιμάνι στο Σκαραμαγκά, νέο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στις θαλάσσιες προσχώσεις της Χαλυβουργικής και επέκταση των εγκαταστάσεων των ΕΛΔΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) στην Ελευσίνα, Κέντρο Υπέρ-Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ στη Β΄ Ζώνη προστασίας του Υμηττού μέχρι «Τεχνόπολη» στις πλαγιές της Πάρνηθας και επέκταση του ΚΑΖΙΝΟ σε έκταση που κάηκε πέρσι και δεν αναδασώνεται με απόφαση του διορισμένου από την Κυβέρνηση Περιφερειάρχη Αττικής κτλ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών καλεί σε εκδήλωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη, 5 Ιουνίου, στις 7:30 μ.μ., έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ, στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Δείτε το σχετικό video

Οι κινήσεις των πολιτών της Βοιωτίας, της Εύβοιας και της Ανατολικής Αττικής

Το δικό τους ραντεβού στο ΥΠΕΧΩΔΕ, στις 12 το μεσημέρι, δίνουν οι πολίτες της ανατολικής Στερεάς, μετά από πρόσκληση των κινήσεων πολιτών της περιοχής:

 

 

Κινήσεις πολιτών από τη ΒΑ Αττική, τη Βοιωτία  και την Εύβοια,  περιοχές που αντιμετωπίζουν οξύτατη περιβαλλοντική κρίση λόγω της ασύδοτης βιομηχανικής ρύπανσης, διαπιστώνουμε ότι:

          Oι περιοχές μας και ιδιαίτερα η βιομηχανική χαβούζα Οινοφύτων – Ασωπού Σχηματαρίου, οι ανεξέλεγκτες βιομηχανικές περιοχές Χαλκίδας, Θήβας και Θίσβης και οι βιομηχανικοί πόλοι των Άσπρων Σπιτιών (ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ), της Λάρυμνας (ΛΑΡΚΟ) και του Αλιβερίου (ΑΓΕΤ) υφίστανται μια τρομακτική περιβαλλοντική υποβάθμιση

          Τα επιφανειακά και υπόγεια νερά στην Β.Α. Αττική, την κεντρική και νότια  Βοιωτία και την Αυλίδα έχουν δηλητηριαστεί με καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο και άλλα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα και είναι ακατάλληλα για κάθε χρήση.

          Τα επιφανειακά και υπόγεια νερά στην ευρύτερη περιοχή Χαλκίδας, Ληλάντιου, Αρτάκης, Μεσσάπιου έχουν μολυνθεί από την ανεξέλεγκτη διάθεση των υγρών και στερεών αποβλήτων των πτηνοτροφικών, χοιροτροφικών μονάδων και σφαγείων της περιοχής του Πισσώνα,  στον Λήλαντα και Μεσσάπιο ποταμό που εκβάλλουν στον Ευβοϊκό

          Τα παραθαλάσσια χωριά υφίστανται τις συνέπειες από τη μεταφερόμενη ρύπανση, ενώ το θαλάσσιο οικοσύστημα του Ευβοϊκού βρίσκεται στα όρια της περιβαλλοντικής κατάρρευσης. Επιπλέον ο Ευβοϊκός δέχεται κάθε χρόνο 1,5 εκ. τόνους  τοξική σκουριά από τα απόβλητα της ΛΑΡΚΟ κατά παράβαση διεθνών συμφωνιών που απαγορεύουν την πόντιση τοξικών αποβλήτων στην θάλασσα.

          Δημιουργείται ένα νέο τεράστιο ενεργειακό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή Βοιωτίας – Εύβοιας με 4 νέες λιθανθρακικές μονάδες, 2.660 MW, 11 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, 3.680 MW και με τις υπάρχουσες μονάδες μαζούτ του Αλιβερίου 300 MW. Αν όλα αυτά υλοποιηθούν, οι εκπομπές ρύπων και θερμότητας θα είναι ασύλληπτες και θα επηρεάσουν άμεσα ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Για τις κλειστές και ήδη μολυσμένες θάλασσες στον Κορινθιακό και  στον Ευβοϊκό η καταστροφή δεν θα είναι αντιστρέψιμη.

Καταγγέλλουμε ότι:

          Ζούμε τα αποτελέσματα μιας εγκληματικής πολιτικής από την πλευρά της Πολιτείας, των κυβερνήσεων, της νομαρχιακής και της τοπικής Αυτοδιοίκησης που επί χρόνια ενθάρρυναν την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση βιομηχανιών, αχρήστευσαν κάθε έλεγχο και συγκάλυψαν κάθε αυθαιρεσία.

          Είμαστε θύματα ενός πρωτοφανούς εμπαιγμού. Παρά τις εξαγγελίες ΥΠΕΧΩΔΕ και αυτοδιοίκησης, παρά  τους  ελέγχους και τα πρόστιμα, τίποτε δεν έχει αλλάξει στο καθεστώς της παρανομίας και της ρύπανσης. Εννέα μήνες αφότου ξέσπασε η κρίση με το εξασθενές χρώμιο, ο Ασωπός και τα υπόγεια νερά συνεχίζουν να είναι κοκτέιλ βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων, οι αέριοι ρύποι εκπέμπονται αμείωτοι, τα στερεά τοξικά και βιομηχανικά απόβλητα συνεχίζουν να ρίχνονται ανεξέλεγκτα σε παράνομες χωματερές, νταμάρια και ρέματα.

Απαιτούμε:

          Άμεση διακοπή της ύδρευσης  με το μολυσμένο νερό. Καθαρό και ασφαλές πόσιμο νερό από τον Μόρνο

          Έλεγχο  για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων

          Έλεγχο της ασφάλειας των παραγόμενων στην περιοχή βιομηχανικών και αγροτικών  προϊόντων διατροφής  και μέτρα για την προστασία και αποζημίωση των αγροτών

          Συνεχείς ελέγχους και διακοπή της λειτουργίας των επιχειρήσεων – παραβατών μέχρι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να μη ρυπαίνουν.

          Μέτρα και έργα εξυγίανσης του υδροφόρου ορίζοντα και του Ασωπού ποταμού (χαρτογράφηση, οριοθέτηση ζωνών προστασίας από την κοίτη, κατάργηση της απόρριψης λυμάτων, κατάργηση του ν.19640/79 κλπ)

          Οργάνωση των άτυπων βιομηχανικών περιοχών σε ΒΙΟΠΕ-ΒΙΠΕ με εκτέλεση όλων των απαραίτητων μέτρων υποδομής και περιβαλλοντικής προστασίας

          Επιβολή του κόστους εξυγίανσης και αποκατάστασης στους ρυπαντές –βιομηχάνους των περιοχών μας

          Συνεχή και ανοιχτή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις διαδικασίες ελέγχου, πλήρη ενημέρωση των κατοίκων και των εργαζομένων για τα αποτελέσματα των ελέγχων.

          Διαδικασίες σχεδιασμού και κοινωνικής διαβούλευσης για την ενεργειακή πολιτική και την χωροθέτηση των εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής. Φρένο στη παράλογη, ξέφρενη, κερδοσκοπική ανάπτυξη ενεργειακών μονάδων και προώθηση μέτρων εξοικονόμησης και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.

Είμαστε αποφασισμένοι:

v       Να βάλουμε φρένο στην ασυδοσία και την υποβάθμιση

v       Να σπάσουμε το απόστημα της σιωπής και της συγκάλυψης

v       Να σταματήσουμε  την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ρυπογόνων ενεργειακών μονάδων

v       Να αποτρέψουμε την μετατροπή των περιοχών μας σε θαλάμους αερίων

v       Να περιφρουρήσουμε την υγεία, τη ζωή, το περιβάλλον, το κοινό μας μέλλον.

 

Ενεργοί πολίτες Εύβοιας
Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Ωρωπού

Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: