Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Ιουνίου 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Μάι.   Ιολ. »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

 • Advertisements

Και όμως δεν ήταν γιορτή, ήταν διεκδίκηση για τη ζωή

Posted by lithanthrakas στο Ιουνίου 6, 2008

Ανάμεσα στις πολλές δραστηριότητες σε όλη την Ελλάδα, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος ξεχωρίζουμε αυτές που έγιναν στο κύριο πεδίο εφαρμογής του πειράματος του λιθάνθρακα, δηλαδή στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας. Η συσσώρευση των προβλημάτων και η ραγδαία επιδείνωση της καθημερινότητας χιλιάδων πολιτών, τους οδήγησε σε δυναμικές παρουσίες σε αρκετά μέτωπα. Τα κυριότερα από αυτά:

Η Λάρυμνα ύψωσε το δικό της ανάστημα

Kάθε άλλο παρά σαν γιορτή, αντιμετώπισαν οι κάτοικοι της Λάρυμνας και των γύρω χωριών την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος. Σε μια κραυγή αγωνίας, αλλά και απαίτησης να αλλάξει, ριζικά, ο τρόπος αντιμετώπισής τους, εξελίχθηκε η λαϊκή συνέλευση, που είχε συγκαλέσει ο δήμος Οπουντίων, μετά από μακρόχρονη και συστηματική πίεση των φορέων της περιοχής. Η προοπτική εγκατάστασης της λιθανθρακικής μονάδας των ΔΕΗ – ΛΑΡΚΟ, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, σε μια περιοχή που υφίσταται για δεκαετίες τη ρυπογόνα δράση της ΛΑΡΚΟ, στην ξηρά, στη θάλασσα με την απόρριψη εκατομμυρίων τόνων σκουριάς το χρόνο και στον αέρα με τους αέριους ρύπους και τα μικροσωματίδια. Μιας ΛΑΡΚΟ, που, προκλητικά χθες, είχε κατεβάσει ταχύτητα λειτουργίας για να μειώσει τις εντυπώσεις στα μάτια των συγκεντρωμένων και των προσκεκλημένων στη συγκέντρωση. Αλλά και μιας σειράς άλλων δραστηριοτήτων, όπως οι αμμοβολές και οι ιχθυοκαλλιέργειες.

Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων προσπάθησαν να προσαρμοστούν στη πάνδημη απαίτηση των πολιτών για απόσυρση της αίτησης για μονάδα λιθάνθρακα στη Λάρυμνα. Με τους κυβερνητικούς βουλευτές να είναι στη πιο δύσκολη θέση, καθώς αναγκάστηκαν να εναντιωθούν σε μονάδα λιθάνθρακα στην περιοχή, έχοντας προφανή δυσκολία να καταδικάσουν καθολικά τη χρήση του λιθάνθρακα. Στην ίδια μοίρα και οι εκπρόσωποι της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας, που, λίγες μέρες πριν, είχαν αρνηθεί να υποστηρίξουν ψήφισμα κατά του λιθάνθρακα, σπεύδοντας τώρα να προαναγγείλουν τη καταδίκη του ….. στην επόμενη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου.

Όλα αυτά έκαναν τους κατοίκους να δηλώνουν δύσπιστοι στις εξαγγελίες, απαιτώντας μέτρα και ουσιαστικές δεσμεύσεις, έχοντας πικρές εμπειρίες από τη διαχείριση των μεγάλων προβλημάτων της περιοχής, στα προηγούμενα χρόνια. Για το λόγο αυτό υιοθέτησαν το ψήφισμα με τα αιτήματα, που είχαν διαμορφώσει οι μαζικοί φορείς της περιοχής και αποφάσισαν να δώσουν συνέχεια στις αντιδράσεις τους με δυναμικές κινητοποιήσεις, ξεκινώντας με τη μαζική τους παρέμβαση στην επόμενη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου.

Στη συγκέντρωση, εκτός από βουλευτές του νομού, εκπροσώπους κομμάτων και της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, το παρόν έδωσαν και οι εκπρόσωποι της “Συμπαράταξης Βοιωτών για το περιβάλλον” και των “Πολιτών κατά του λιθάνθρακα”, καλώντας τους πολίτες της περιοχής να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους πολίτες των άλλων περιοχών, που βιώνουν παρόμοιες βίαιες επεμβάσεις και την αναλγησία των κρατούντων.

Από τα αξιοσημείωτα της συγκέντρωσης:

·          Το παρόν στη συγκέντρωση έδωσε εκπρόσωπος της ΔΕΗ, επειδή ο κ. Αθανασόπουλος είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις. (Ποιες ήταν αυτές; ανακοίνωνε την ίδια μέρα την κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας στο Αλιβέρι). Από ομιλητή διατυπώθηκε το εξής πιθανό σενάριο: σε λίγες μέρες, που θα γίνεται το πανευβοϊκό συλλαλητήριο, ο κ. Αθανασόπουλος δεν θα μπορεί να παρευρεθεί στη Χαλκίδα, γιατί, πιθανόν, θα είναι στη Λάρυμνα για να εξαγγείλει τη λιθανθρακική μονάδα στη Λάρυμνα.

·          Παρευρέθηκε, επίσης, εκπρόσωπος της ΛΑΡΚΟ, ο οποίος ανέλυσε το μακρόπνοο πρόγραμμα της εταιρείας για την εξοικονόμηση ενέργειας και παρατήρησε ομιλητές ότι είναι πολύ άδικοι στην κριτική τους απέναντι στον κ. Σουφλιά (δείξε μου τους φίλους σου ……. ).

·          Ο ίδιος ομιλητής ανέφερε ότι τα ενεργειακά σχέδια της ΛΑΡΚΟ δεν έχουν σχέση με το λιθάνθρακα, αλλά μόνο με κάποια αιολικά πάρκα στη Βοιωτία και την Εύβοια. Όταν του παρατηρήθηκε ότι ο πρόεδρος της ΔΕΗ έχει εξαγγείλει την κατασκευή της λιθανθρακικής μονάδας, σε συνεργασία με τη ΛΑΡΚΟ και ότι στη σχετική αίτηση αναφέρεται σαν χώρος εγκατάστασής της ο χώρος των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ, προτίμησε να σιωπήσει (για να επιβεβαιωθεί η παρατήρηση για εμπαιγμό της τοπικής κοινωνίας).

Και άλλα σχόλια από τα blog «Λάρυμνα» , «AltpressFTHIOTIDA» και «Λιθάνθρακας … ο θησαυρός» 

“Υποδοχή” του Δ.Σ. της ΔΕΗ, από τους μαζικούς φορείς του Αλιβερίου

Το Αλιβέρι επέλεξε για να συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΔΕΗ, την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος. Ίσως, για να αναδείξουν τη συμβολή της ΔΕΗ στην παγκόσμια προσπάθεια περιορισμού των ρύπων, που υλοποιείται με την κατασκευή λιθανθρακικών μονάδων στο Αλιβέρι και τη Λάρυμνα (και στην Αλβανία, πλέον, για να μη ξεχνιόμαστε). Σε μια κλειστή σύσκεψη με προσκεκλημένους τους, αν όχι φιλικά διακείμενους στα σχέδιά της, τουλάχιστον ανεκτικούς στις ορέξεις της. Χωρίς να λείπουν, φυσικά, οι θαυμαστές του λιθάνθρακα, όπως ο κ. Πιπεριάς.

Μέσα, λοιπόν, οι “πρόθυμοι”, απ’ έξω οι “απροσάρμοστοι”. Αυτοί που δεν καταπίνουν εύκολα την καραμέλα της “ανάπτυξης” και  αγωνίζονται να σώσουν την ευρύτερη περιοχή του Αλιβερίου και που, γι αυτό λόγο, δεν είχαν θέση στην ατζέντα των συναντήσεων του κ. Αθανασόπουλου.

Παρόλα αυτά οι εκπρόσωποι των φορέων: Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου & Περιχώρων, Σύλλογος Ταμυναίων Πολιτών «Η Παρέμβαση», Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών – Παράρτημα Αλιβερίου, Φιλοδασικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Μυλακίου, Σύλλογος Δενδροφυτεύσεων & Αναπλάσεων «Δρύς», Σύλλογος Γαβαλαίων Αθήνας «Ο Άγιος Δημήτριος» έκαναν τη δική τους παρέμβαση και παρέδωσαν ψηφίσματα στον πρόεδρο της ΔΕΗ.

Άλλα δημοσιεύματα εδώ και εδώ και εδώ

Στο ΥΠΕΧΩΔΕ οι πολίτες της ΒΑ Αττικής, της Εύβοιας και της Βοιωτίας

Με ΜΑΤ και πάνοπλους αστυνομικούς «υποδέχθηκε» το ΥΠΕΧΩΔΕ 15μελή αντιπροσωπεία των κινήσεων πολιτών και συλλόγων της Εύβοιας – Βοιωτίας – ΒΑ Αττικής στην προσπάθειά τους να επιδώσουν στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ένα ψήφισμα για τα μεγάλα προβλήματα των περιοχών τους. Τελικά άφησαν μια τριμελή αντιπροσωπεία να μπει στο ισόγειο του Υπουργείου και να παραδώσει σε κάποιον κλητήρα το ψήφισμα.

Διαβάστε περισσότερα

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: