Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Ιουνίου 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Μάι.   Ιολ. »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

 • Advertisements

Αναβολή της δίκης για τους κατοίκους του Αγ. Δημητρίου – Ρυακίου

Posted by lithanthrakas στο Ιουνίου 7, 2008

Για χθες, Παρασκευή 6/6, ήταν προγραμματισμένη η δίκη για 3 από τους συλληφθέντες κατοίκους της περιοχής του Αγίου Δημητρίου. Παραθέτουμε το παρακάτω υλικό, από την ιστοσελίδα: http://kozani.net, στην οποία μπορεί κανείς να βρίσκει υλικό για την περιοχή (υποθέτουμε ότι έχουμε την ανοχή και τη συγκατάθεσή τους για την αντιγραφή).

“Αναβλήθηκε για τις 23 Σεπτεμβρίου η εκδίκαση της υπόθεσης των τριών συλληφθέντων, στα πρόσφατα επεισόδια με τα ΜΑΤ (την περασμένη Δευτέρα) στους ταινιόδρομους μεταφοράς τέφρας και λιγνίτη του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, κατόπιν υποβολής αιτήματος της υπεράσπισης.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης για αναβολή της δίκης καθώς δεν κατέστη δυνατή η προσέλευση ενός εκ των κατηγορουμένων που σύμφωνα με τους δικηγόρους αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας μετά τον τραυματισμό που είχε στο κεφάλι και στο χέρι του, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου συγκεντρώθηκαν κάτοικοι και φορείς της περιοχής προκειμένου να εκδηλώσουν την συμπαράστασή τους στους τρεις κατηγορουμένους που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.

Συγκεκριμένα και οι τρεις κατηγορούνται, όπως και οι υπόλοιποι 6 συγχωριανοί τους, που είχαν συλληφθεί το πρωί της ίδιας μέρας στο χώρο της κινητοποίησης, για παρακώλυση λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων  ενώ ξεχωριστά αντιμετωπίζουν και κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής, σωματική βλάβη και αυθαίρετη κατάληψη οδοστρώματος.

«Οι δίκες και οι αγωγές δεν λύνουν τα προβλήματα. Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ηθικοί αυτουργοί των κινητοποιήσεων είναι η διοίκηση της ΔΕΗ και το Υπουργείο Ανάπτυξης που υπόσχονται και δεν υλοποιούν τις υποσχέσεις τους. Τα προβλήματα της ρύπανσης του περιβάλλοντος που αντιμετωπίζουμε δίπλα από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ αλλά και της ανεργίας στην περιοχή, εξαιτίας πάλι των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, δεν λύνονται με αυτούς τους τρόπους στα δικαστήρια. Εμείς θα παραμείνουμε στις επάλξεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος και Ανέργων Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου Ηλίας Τεντζογλίδης.

Στις 23 Σεπτεμβρίου θα εκδικαστεί και η υπόθεση των 6 συλληφθέντων από την περιοχή με βασική κατηγορία την παρακώλυση λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων.”

Στο μεταξύ, η ΔΕΗ προσπαθεί, με ανακοίνωσή της να αποστασιοποιηθεί από την εξέλιξη:

 Με αφορμή την παρεμπόδιση της εισόδου των εργαζομένων στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ από άτομα διαμαρτυρόμενα με το πρόσχημα της περιβαλλοντικής προστασίας, από την Επιχείρηση γίνονται οι ακόλουθες επισημάνσεις:

 ·        Η περιβαλλοντική ευαισθησία εκδηλώνεται με πολιτικές και πράξεις που δημιουργούν νέες αξίες στο Περιβάλλον. Αντίθετα, ενέργειες παρεμπόδισης του δικαιώματος στην εργασία και της λειτουργίας σταθμών ηλεκτροπαραγωγής δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το Περιβάλλον, καταστρέφουν αξία  και αλλοιώνουν τη σημασία του σημερινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

 ·        Η περιβαλλοντική ευαισθησία της ΔΕΗ αποδεικνύεται στην πράξη με τη δρομολόγηση επενδύσεων περίπου 5 δισ. ευρώ για την κατασκευή νέων θερμικών εργοστασίων, πλήρως φιλικών προς το Περιβάλλον, και άλλων 2 δισ. για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα και θα συμβάλλουν στην αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος.

Η ΔΕΗ έχει Όραμα να εξασφαλίσει ΚΑΙ Οικονομική Ανάπτυξη ΚΑΙ Κοινωνική Ευημερία ΚΑΙ ένα Καλλίτερο Περιβάλλον.”

 

Με αφορμή, επίσης, την παγκόσμια μέρα για το περιβάλλον, η ΔΕΗ έδωσε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των περιβαλλοντικών της επενδύσεων.

 

Οι κάτοικοι της περιοχής, πάντως, με αφορμή το ίδιο γεγονός, έδειξαν ότι έχουν άλλη γνώμη για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της ΔΕΗ. Και το έδειξαν με μια ακόμη δυναμική συγκέντρωσή τους στην κεντρική πύλη του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Διαβάστε περισσότερα

 

 Ουσιαστική παρέμβαση στα τελευταία γεγονότα, αλλά και στο συνολικό και χρόνιο πρόβλημα της περιοχής της Δυτ. Μακεδονίας, έγινε και από την οικολογική κίνηση Κοζάνης, η οποία, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, αναφέρει:

 

Κατανοούμε το πρόβλημα της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, αλλά αρνούμαστε να το φορτώσουμε στον πιο «αδύναμο κρίκο». Η ευθύνη βαραίνει κύρια την πολιτική ηγεσία και το πελατειακό σύστημα διακυβέρνησης της χώρας, που ζει και βασιλεύει χρησιμοποιώντας τη γνωστή τακτική των κυλιόμενων υποσχέσεων, της εξαγοράς συνειδήσεων και  των κλιμακούμενων απειλών.

Η Οκολογική Κίνηση Κοζάνης πιστεύει πως προτεραιότητα σε αυτόν τον αγώνα είναι το περιβάλλον και η υγεία. Για το λόγο αυτό χρειάζονται ευρύτερες κοινωνικές πλειοψηφικές και  ένα πλήρως επεξεργασμένο αναπτυξιακό σχέδιο για τον τόπο.

Λύση δεν είναι  να προσθέτουμε συνεχώς νέες λιγνιτικές μονάδες και ορυχεία. Αυτό το μοντέλο ενεργειακής και τοπικής ανάπτυξης, που εναποθέτει τις ελπίδες στη ΔΕΗ,  έχει πιάσει τα όρια του.

Η διέξοδος βρίσκεται στην ήπια ανάπτυξη, στην ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων, στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, στις πράσινες επενδύσεις και στις νέες τεχνολογίες.

Υποχρέωση της ΔΕΗ και του κράτους είναι να χρηματοδοτήσουν έργα και μέτρα σε μια τέτοια κατεύθυνση, καθώς και να πριμοδοτήσουν γενναία τους πληττόμενους στην εύρεση εργασίας, εντός και εκτός ΔΕΗ.

Δουλειά δεν είναι μόνο η ΔΕΗ

Ανάπτυξη δεν είναι μόνο ο λιγνίτης

Χρειάζεται πλέον όλοι μας, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, να αναλογιστούμε σοβαρά πως οραματιζόμαστε το μέλλον της περιοχής.

Να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει : Μια ανάπτυξη  με επίκεντρο τον άνθρωπο και με σεβασμό στο περιβάλλον.”

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: