Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Ιουνίου 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Μάι.   Ιολ. »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

 • Advertisements

Ο ενεργειακός σχεδιασμός λύθηκε: ….. ανατέθηκε στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας

Posted by lithanthrakas στο Ιουνίου 14, 2008

Μετά από αρκετές εσωτερικές διαβουλεύσεις, δόθηκε τελικά στη δημοσιότητα (την Πέμπτη, 12 Ιουνίου) , το νέο κείμενο του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού 2008 – 2020. Αξίζουν, πιστεύουμε, δύο αρχικές παρατηρήσεις:

·    η δημοσιοποίηση του νέου σχεδίου, έγινε σε πολύ χαμηλούς τόνους, σχεδόν “εν κρυπτώ”, από το Συμβούλιο εθνικής ενεργειακής στρατηγικής. Το υπουργείο ανάπτυξης δεν έχει εμφανιστεί, μέχρι τώρα, δίνοντας, ίσως, ένα δείγμα των χαμηλών προσδοκιών, που υπάρχουν.

·    Δεν προσδιορίζεται χρόνος και διαδικασίες διαβούλευσης του σχεδίου. Παρόλο, που ο υπουργός ανάπτυξης, πριν από λίγες μέρες ενημερώνοντας την κυβερνητική επιτροπή, είχε εξαγγείλει την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά, επίσης, ότι βρισκόμαστε, ήδη, στο μέσο του 2008 και μιλάμε για ενεργειακό σχεδιασμό 2008 – 2020. Ελπίζουμε να μη ζήσουμε ξανά, στιγμές της αντίστοιχης “διαβούλευσης” για το χωροταξικό σχέδιο.

 

Ορισμένες παρατηρήσεις, από μια πρώτη ανάγνωση του κειμένου (ασφαλώς, θα υπάρξει συνέχεια και μεγαλύτερη εμβάθυνση στα ζητήματα που καλύπτει το σχέδιο, καθώς και σε αυτά που δεν συμπεριλαμβάνει):

 

1.       Είναι εμφανές ότι το συνολικό ύφος του κειμένου έχει επηρεαστεί από τις μεγάλες αντιδράσεις που συνάντησε στην πρώτη του εκδοχή και, συγκεκριμένα, από το κίνημα κατά του λιθάνθρακα, από τις αντιδράσεις των κατοίκων των λιγνιτικών περιοχών και από την ανάδειξη των μεγάλων καθυστερήσεων σε κομβικά ζητήματα, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, η ενεργειακή αποδοτικότητα κλπ. Έχει εκλείψει η επιθετικότητα του αρχικού σχεδίου, χωρίς να έχουν αναιρεθεί οι βασικές επιλογές.

 

2.       Χρειάζεται να κάνει, κάποιος, πολλή μεγάλη προσπάθεια για να αποδώσει σε αυτό το κείμενο το χαρακτηρισμό “σχεδιασμός”. Στην ουσία, πρόκειται για μια παράθεση στοιχείων, εκτιμήσεων και επιθυμιών. Πάντα, βέβαια, κάτω από ένα δεδομένο πρίσμα για την “ανάπτυξη”, χωρίς να ακουμπά, καν, το ζήτημα των καταναλωτικών συμπεριφορών και προτύπων κλπ..

 

3.       Ο ακριβής σχεδιασμός των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και των σημείων χωροθέτησής τους, παραπέμπεται στις δυνάμεις της “ελεύθερης αγοράς”:

“Οι αποφάσεις για τα ποσοστά συμμετοχής στο ισοζύγιο των διαφόρων καυσίμων σε όλες τις απελευθερωμένες αγορές αφορά τους παραγωγούς οι οποίοι ελεύθερα αποφασίζουν για τις επενδύσεις τους αναλαμβάνοντας τους σχετικούς κινδύνους. Καθήκον της πολιτείας είναι να δημιουργήσει το πλαίσιο εκείνο που θα επιτρέψει στους επενδυτές να διασφαλίσουν την εμπορική λειτουργία των επενδύσεών τους στην ηλεκτρική ενέργεια και σε αυτό συμβάλλει η χρήση του λιθάνθρακα ο οποίος επιτρέπει στους μεν ιδιώτες την είσοδό τους σε μονάδες βάσεις δημιουργώντας καλλίτερες συνθήκες ανταγωνισμού, στην δε  ΔΕΗ να μειώσει το σημαντικό κόστος των ρύπων που οδηγεί σε τεράστια αύξηση της τιμής της παραγόμενης ενέργειας χωρίς να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις κοινωνίες που έχουν αναπτυχθεί από την χρήση στερεών καυσίμων.”

 

4.       Εξακολουθεί να υπάρχει, σαν βασικός προσανατολισμός η επιλογή του λιθάνθρακα, που, τώρα, συνδέεται, εκτός από το επιχείρημα για τις αυξανόμενες ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια, και με το επιχείρημα του περιορισμού των ρύπων από τις λιγνιτικές μονάδες. Η αναφορά σε λελογισμένη χρήση του λιθάνθρακα, δεν απαντά στα ερωτήματα που, από καιρό, έχουμε διατυπώσει: υπάρχει πραγματική αλλαγή στάσης ή πρόκειται, απλά, για ένα ελιγμό, λόγω των αντιδράσεων που υπήρξαν; αν ναι γιατί “λελογισμένη” χρήση, και όχι ολοκληρωτική απόρριψή του;

“Για τους παραπάνω λόγους και για την κάλυψη των μεσοπρόθεσμων αναγκών, την βελτίωση σε σχέση με το λιγνίτη των εκπεμπόμενων ρύπων και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας στην ηλεκτροπαραγωγή, καθίσταται αναγκαία η εισαγωγή του συγκριτικά φθηνού και άφθονου λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονισθεί ότι η ηλεκτροπαραγωγή με λιθάνθρακα έστω και με τις σημερινές υψηλές τιμές και την προσμέτρηση του ποσού των €40 ανά τόνο εκπομπών, παραμένει κατά 15% τουλάχιστον φθηνότερη από οποιοδήποτε άλλο καύσιμο για μονάδες βάσης.

Ανακεφαλαιώνοντας, το μείγμα το οποίο αξιόπιστα και οικονομικότερα μπορεί να επιτύχει τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής θα πρέπει ναποτελείται από:

·           λιγνιτικές μονάδες σε μειούμενο, λόγω εξάντλησης των κοιτασμάτων, ποσοστό,

·           μονάδες φυσικού αερίου σε ποσοστό που προβλέπεται ότι θα μπορέσει να καλυφθεί από εισαγωγές του καυσίμου βάσει μακροχρόνιων συμβάσεων που πρέπει να εξασφαλιστούν,

·          σε χρησιμοποίηση των μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων σε ποσοστό που προσδιορίζεται από το περιορισμένο αξιοποιήσιμο υδροδυναμικό,

·          αιολικές και φωτοβολταϊκές μονάδες σε ποσοστό που υπαγορεύει η ευστάθεια του συστήματος και

·          χρησιμοποίηση μονάδων λιθάνθρακα νέας τεχνολογίας που θα ανταποκρίνονται στις ευαισθησίες και απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών.

Ο προσδιορισμός των ποσοστών συμμετοχής της κάθε μιας από τις παραπάνω πηγές στο σύνολο της ηλεκτροπαραγωγής δεν είναι ούτε εύκολος ούτε αναγκαίος δεδομένου ότι, όπως προελέχθη, τα ποσοστά συμμετοχής στο ισοζύγιο των διαφόρων καυσίμων σε όλες τις απελευθερωμένες αγορές αφορούν τους παραγωγούς οι οποίοι ελεύθερα αποφασίζουν για τις επενδύσεις τους αναλαμβάνοντας τους σχετικούς κινδύνους. Περί το 2020 προβλέπεται ισόρροπη χρήση για στερεά καύσιμα, φυσικό αέριο και ΑΠΕ. Με την ισόρροπη χρήση μπορεί να επιτευχθεί μείωση των εκπομπών από την ηλεκτροπαραγωγή σε ποσοστό 20% σε σχέση με τις εκπομπές του 2005.”

 

5.       Σε σχέση με τα παραπάνω, είναι εμφανής η προσπάθεια ωραιοποίησης των λιθανθρακικών εγκαταστάσεων, παραπέμποντας, ωστόσο, στις προσδοκώμενες θετικές εξελίξεις στις τεχνολογίες δέσμευσης και κατακράτησης άνθρακα (ζήσε Μάη μου, να φας τριφύλλι …)

 

6.       Η πυρηνική ενέργεια παραμένει σαν μια δυνητική επιλογή. Ο λόγος για τον οποίο δεν μπαίνει, ακόμη πιο καθαρά το θέμα είναι η χαμηλή αποδοχή από την ελληνική κοινωνία:

“Η Πυρηνική Ενέργεια, εξακολουθεί και προκαλεί το εντονότερο δέος στην κοινή γνώμη ως προς την μακροχρόνια επικινδυνότητά της. Η καθαρότητα από τη σκοπιά εκπομπής καυσαερίων έχει οδηγήσει ορισμένες Κυβερνήσεις να την επανεντάξουν στα ενεργειακά τους προγράμματα ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς να την απορρίπτει, αφήνει στο κάθε Κράτος Μέλος την ευθύνη των σχετικών αποφάσεων.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η χρησιμοποίηση της Πυρηνικής ενέργειας ως πηγή ηλεκτροπαραγωγής, εξακολουθεί και θεωρείται απευκταία, κυρίως λόγω του πολύ χαμηλού βαθμού αποδοχής αυτής της μορφής από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Το ΣΕΕΣ όμως ένθερμα συνιστά την δημιουργία κατάλληλου ανθρώπινου επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού προκειμένου αφενός να γίνεται υπεύθυνη παρακολούθηση των εξελίξεων διεθνώς και ιδιαίτερα στις γειτονικές χώρες και αφετέρου να είναι δυνατή η τεκμηριωμένη αξιολόγηση αυτής της πηγής οποτεδήποτε ο Ελληνικός λαός και οι κυβερνήσεις στο μέλλον το αποφασίσουν.”

 

7.       Σαν αποτέλεσμα της πίεσης που έχει ασκηθεί, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στα ζητήματα της εξοικονόμησης ενέργειας, της ενεργειακής αποδοτικότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης, στο πλαίσιο και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας. Για την υλοποίηση των οποίων, δεν αναλαμβάνονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις, παραπέμποντάς τες σε άλλους φορείς και αποφάσεις.

 

8.       Τέλος, γίνεται λόγος για την ένταξη στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, νέων μονάδων ισχύος 6.300 MW, περίπου, στο διάστημα 2010 – 2020, μετά τις προβλεπόμενες αποσύρσεις παλιότερων μονάδων της ΔΕΗ.

 

Διαβάστε αναλυτικότερη κριτική του νέου σχεδίου, στην ιστοσελίδα του Συλλόγου περιβάλλον και πολιτισμός δήμου Κηρέως

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: