Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Ιουνίου 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Μάι.   Ιολ. »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

 • Advertisements

Τυπικές απαντήσεις σε ουσιαστικά ερωτήματα

Posted by lithanthrakas στο Ιουνίου 14, 2008

Με τυπικό και προβλεπόμενο τρόπο απαντούν αρμόδιες υπηρεσίες και υπουργεία, σε ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου ή σε παρεμβάσεις φορέων και πολιτών, σχετικά με τις μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις. Για μια ακόμη φορά, γνωστοποιούνται διαδικασίες που, ήδη, τις γνωρίζουμε, χωρίς να υπάρχει επαρκής και ουσιαστική πληροφόρηση για τις πραγματικές προθέσεις, τόσο της πολιτείας, όσο και των υποψήφιων επενδυτών στον τομέα της ενέργειας, παρόλο που οι διαθέσεις και οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών είναι πλήρως εκφρασμένες και σαφείς. Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

 

·          Η αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ (Γ.Δ. περιβάλλοντος / Δ. ΕΑΡΘ / τμήμα βιομηχανιών) ενημερώνει ότι δεν έχει κατατεθεί φάκελος για περιβαλλοντική αδειοδότηση της μονάδας στο Μαντούδι. Προφανώς, αφού ακόμη δεν υπάρχει, καν, άδεια παραγωγής. Για τις περιβαλλοντικές αιτιάσεις, όμως, που οδήγησαν στην επιστροφή της θετικής γνωμοδότησης της ΡΑΕ, από το ΥΠΑΝ, μήπως θα μπορούσαμε να έχουμε τη γνώμη σας;  (η πλήρης απάντηση εδώ)

·          Ανάλογου περιεχομένου απάντηση, για τη σχεδιαζόμενη μονάδα στη Λάρυμνα, δίνει το γραφείο κοινοβουλευτικού ελέγχου του ΥΠΕΧΩΔΕ  (η πλήρης απάντηση εδώ)

·          Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, ενημερώνοντας το ΥΠΑΝ, σημειώνει τα εξόχως διαφωτιστικά (το πλήρες κείμενο εδώ):

          για το Μαντούδι, ότι έχει επιστραφεί από το ΥΠΑΝ, για επανεξέταση, ο φάκελος της θετικής γνωμοδότησης, που εξέδωσαν. Για την ουσία του ζητήματος ( είναι βάσιμες οι αιτιάσεις; θα αλλάξει η εκτίμηση της ΡΑΕ; ) και για το χρόνο ανακοίνωσης της θέσης της ΡΑΕ, τίποτα.

          για τη Λάρυμνα, τα γνωστά: έχει κατατεθεί αίτηση από τη ΔΕΗ, για μονάδα λιθάνθρακα, στον ευρύτερο χώρο των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ, εξετάζεται…. Σημειώνουμε, πως παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματά μας, σε σχέση με τον τρόπο μεθόδευσης της συγκεκριμένης εγκατάστασης: ο πρόεδρος της ΔΕΗ έχει δηλώσει δημόσια ότι η μονάδα αυτή θα γίνει από κοινού με τη ΛΑΡΚΟ, η αίτηση έχει κατατεθεί μόνο από τη ΔΕΗ και η ΛΑΡΚΟ δηλώνει (στην πρόσφατη συγκέντρωση κατοίκων, στη Λάρυμνα), επίσης δημόσια, ότι δεν έχει καμία σχέση με επενδύσεις λιθάνθρακα, παρά μόνο με αιολικές εγκαταστάσεις.

·          για τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, η ΡΑΕ, απαντώντας σε προφορική παρέμβαση των “Πολιτών κατά του λιθάνθρακα”, ενημερώνει ότι συνεχίζεται η αξιολόγηση του φακέλου και ότι δεν έχει συζητηθεί, ακόμη, το θέμα στην ολομέλεια, χωρίς να προσδιορίζεται αυτή χρονικά. Στο μεταξύ, είναι έντονη η φημολογία για πιθανή έκδοση γνωμοδότησης της ΡΑΕ την επόμενη εβδομάδα.

 

Όπως γίνεται σαφές, θα εξακολουθήσουμε να πορευόμαστε, και το επόμενο διάστημα, μέσα σε ένα καθεστώς ελλιπούς ενημέρωσης. Κατά συνέπεια, είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχει μια συνεχής επαγρύπνηση και ετοιμότητα των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών, καθώς το καλοκαίρι έχει αξιοποιηθεί, πολλές φορές, για να περάσουν δυσάρεστα μέτρα.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: