Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Ιουνίου 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Μάι.   Ιολ. »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

 • Advertisements

Το γενικό χωροταξικό οδεύει για ψήφιση στη Βουλή

Posted by lithanthrakas στο Ιουνίου 15, 2008

Την Πέμπτη, 12/6, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε την κατάθεση του τελικού κειμένου του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, το οποίο θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στην Ολομέλεια της Βουλής, με σκοπό να έχει εγκριθεί μέσα στον Ιούνιο. Σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ:

 

“Στο νέο κείμενο έχουν ενσωματωθεί προτάσεις που υποβλήθηκαν από βουλευτές όλων των κομμάτων και φορείς στο πλαίσιο της συζήτησης του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Ενδεικτικά:

·          Λεπτομερέστερες αναφορές για την προστασία του περιβάλλοντος (προστασία βιοποικιλότητας, θαλάσσιων οικοσυστημάτων, προστατευόμενων περιοχών κ.ά.), την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αστικά κέντρα και βιομηχανικές περιοχές και για την ανάδειξη της περιβαλλοντικής διάστασης σε κάθε τομεακή πολιτική.

·          Συγκεκριμένες αναφορές για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων συνεπειών από τις κλιματικές αλλαγές.

·          Ειδικές αναφορές για τη βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος.

·          Σταδιακός περιορισμός της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο.

      – Ενεργειακή διασύνδεση όλων των κατοικημένων νησιών με το Κεντρικό Σύστημα της ΔΕΗ.

·         Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου (εντός 10 ετών από την έγκριση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου).

·         Απαλοιφή της αναφοράς στις μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, σε υλοποίηση σχετικής δέσμευσης του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ.”

 

Το τελικό κείμενο

 

Πέρα από τις πολλές αντιρρήσεις, οι οποίες έχουν κατά καιρούς εκφραστεί, θα επισημάνουμε, για μια ακόμη φορά, τις σχετικές προβλέψεις για την ενέργεια, που είναι πλήρως προσαρμοσμένες στη γενικότερη στρατηγική του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας.

 

1.      Σε ότι αφορά τις επιδιώξεις

Στο αρχικό σχέδιο (ο7/2007) αναφέρονταν σαν επιδίωξη: η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και η σταδιακή απεξάρτηση από ξένες πηγές με την ανάπτυξη των ΑΠΕ . Γεγονός που, με λίγη καλή θέληση, θα μπορούσε να ερμηνευτεί σαν προσπάθεια να περιοριστεί η χρήση του μαζούτ και να μην υιοθετηθεί η εισαγωγή του λιθάνθρακα (μέχρι τότε, το ΥΠΕΧΩΔΕ προσπαθούσε να κρατήσει αποστάσεις από την προσπάθεια του ΥΠΑΝ να πείσει για τη χρησιμότητα του λιθάνθρακα).

Στα επόμενα σχέδια (02/2008 – 04/2008 – 06/2008), έχουν εγκαταλειφθεί οι όποιες αποστάσεις και έχει υπάρξει πλήρης προσαρμογή στην γενικότερη ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης: η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας με πλήρη ανάπτυξη των ΑΠΕ, προώθηση της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων και η αξιοποίηση εγχώριων πόρων. Δηλαδή, συνέχιση της χρήσης λιγνίτη, ανοιχτή η πόρτα στο λιθάνθρακα.

 

2.      Σε ότι αφορά τις υποδομές ενέργειας

Σε όλα τα σχέδια, υπάρχει πανομοιότυπη η ίδια διατύπωση: “Επιδιώκεται: ο εκσυγχρονισμός των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη και η σταδιακή μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο – η αξιοποίηση των λιγνιτικών αποθεμάτων της χώρας και ιδιαίτερα της Κεντρικής Πελοποννήσου και της Δυτικής Μακεδονίας”.

Η διατύπωση “σταδιακή μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο” έχει προστεθεί μόνο στο τελευταίο σχέδιο, χωρίς, ωστόσο, να καταφέρνει να αντιστρέψει την καθαρή επιδίωξη κατασκευής νέων λιγνιτικών εγκαταστάσεων (σημειώνουμε ότι ο νέος ενεργειακός σχεδιασμός στοχοποιεί και την Ελασσόνα).

 

3.      Σε ότι αφορά τη χωροθέτηση των νέων και τον εκσυγχρονισμό των παλιών  εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής

Αναφέρεται ότι επιδιώκεται: Ριζική βελτίωση του συστήματος παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ιδίως: Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση περιβαλλοντική ή και ενεργειακή των υφισταμένων θερμοηλεκτρικών σταθμών ή και υδροηλεκτρικών σταθμών και δημιουργία νέων σε κατάλληλες θέσεις.

Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε πιθανά σημεία χωροθέτησης των νέων εγκαταστάσεων (λιθάνθρακα, λιγνίτη, φυσικού αερίου), ούτε και σε προβλέψεις αντιμετώπισης των συνεπειών που θα προκύψουν, τουλάχιστον, στον περιβαλλοντικό τομέα (εκτός αν θεωρούνται ήσσονος σημασίας). Επίσης, δεν υπάρχει κανένα δεσμευτικό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων εκσυγχρονισμού των υπαρχουσών ρυπογόνων εγκαταστάσεων λιγνίτη και μαζούτ (είναι γνωστό ότι, το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ, έχει αναγκαστεί να επιβάλλει μεγάλα πρόστιμα στη ΔΕΗ, για κατ’ εξακολούθηση υπέρβαση των ορίων εκπομπών αέριων ρύπων).

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: