Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Ιουνίου 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Μάι.   Ιολ. »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

 • Advertisements

Η νέα μελέτη του ΔΕΣΜΗΕ για το σύστημα μεταφοράς

Posted by lithanthrakas στο Ιουνίου 17, 2008

Μετά τον ενεργειακό σχεδιασμό 2008 – 2020, δόθηκε στη δημοσιότητα, από το Διαχειριστή ελληνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), η μελέτη ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς για την περίοδο 2008 – 2012 (εδώ το πλήρες κείμενο και ο χάρτης).

Σημειώνουμε ότι η προηγούμενη μελέτη κάλυπτε την περίοδο 2006 – 2010, ενώ η προηγούμενη μελέτη 2007 – 2011 δεν είχε εγκριθεί από τη ΡΑΕ. Όπως αναφέρεται στο κείμενο:

“Οδηγός για ένα τέτοιο μακροχρόνιο σχεδιασμό είναι κατ΄ αρχήν η πρόβλεψη της ζήτησης ενέργειας και αιχμής για τη χρονική περίοδο του σχεδιασμού, οι αντίστοιχες προβλέψεις για νέες μονάδες παραγωγής, καθώς και η εκτίμηση για τη χωροθέτησή τους. Και οι δύο αυτοί παράγοντες – πρόβλεψη φορτίου και πρόβλεψη παραγωγής – σε μακροχρόνιο ορίζοντα, παρουσιάζουν σημαντικές αβεβαιότητες.

Η πρόβλεψη της ζήτησης παρουσιάζει μεγάλες αβεβαιότητες καθώς η εξέλιξή της εξαρτάται από πλήθος παραγόντων. Τέτοιοι παράγοντες είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, η εξέλιξη των κλιματικών αλλαγών, η επίδραση μέτρων εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργειας, η πιθανή υποκατάσταση ηλεκτρικών φορτίων από άλλες πηγές, η ελαστικότητα της ζήτησης σε σχέση με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας κλπ.. Μεγαλύτερες ακόμα αβεβαιότητες παρουσιάζει η εκτίμηση των μελλοντικών αιχμών, καθώς αυτές, πέραν των προαναφερθέντων παραγόντων, εξαρτώνται δραστικά από την ένταση και τη διάρκεια ακραίων καιρικών φαινομένων, που δεν μπορούν βέβαια να προβλεφθούν.

Σαφώς μεγαλύτερες αβεβαιότητες εμπεριέχονται στις εκτιμήσεις αναφορικά με την ανάπτυξη νέων μονάδων παραγωγής, το είδος των μονάδων αυτών σε περιβάλλον ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς και ιδίως του τόπου εγκατάστασής τους. Γνωστές είναι άλλωστε οι αντιδράσεις τοπικών και κοινωνικών φορέων κατά της εξαγγελλόμενης χωροθέτησης νέων έργων παραγωγής, όπως επίσης και κατά κάθε σημαντικού έργου μεταφοράς.”

Από τη μελέτη, παραθέτουμε τα δεδομένα για το ενεργειακό ισοζύγιο του 2006 και 2007, καθώς και τις εκτιμήσεις για τα διάφορα σενάρια ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας:

Στη νέα μελέτη δεν γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις σχεδιαζόμενες λιθανθρακικές μονάδες (ενδεικτική αναφορά στη σελίδα 45 της μελέτης). Εν τούτοις, η προτεινόμενη ενίσχυση των υποδομών μεταφοράς, παίρνει υπόψη της και το ενδεχόμενο αυτό. 

 Χωρίς να είμαστε σε θέση, αυτή τη στιγμή, να αξιολογήσουμε το περιεχόμενο της μελέτης (άλλωστε, είναι ένα αρκετά εξειδικευμένο τεχνικό κείμενο), μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι οι προτεινόμενες αναβαθμίσεις του δικτύου στηρίζονται στην παραδοχή της ολοκλήρωσης του μεγαλύτερου μέρους των εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, ειδικά στη Βοιωτία και στο Αλιβέρι (σελίδα 51), καθώς, επίσης, και μεγάλου μέρους των αιολικών εγκαταστάσεων. Είναι ενδεικτικός ο χάρτης που δημοσιεύουμε, που απεικονίζει με χαρακτηριστικό τρόπο τα παραπάνω, για τη “στοχευμένη” περιοχή Βοιωτίας – Εύβοιας.

 

 

 

 

 

Ένα βασικό σημείο του σχεδιασμού, αυτό της ενίσχυσης του άξονα υπερυψηλής τάσης (400 KV) βορρά – νότου, αφήνεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του ανοιχτό, καθώς συναρτάται και από τη χωροθέτηση των νέων θερμοηλεκτρικών μονάδων. 

Επανέρχεται, τέλος, με επιμονή, το ζήτημα μιας εγκατάστασης, αυτής του κέντρου υπερυψηλής τάσης (ΚΥΤ  400 KV) της Αργυρούπολης Αττικής ( σελίδες 47-48 ), που έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των πολιτών των γειτονικών περιοχών, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στις κατοικημένες περιοχές και, ταυτόχρονα, αναπτύσσεται στη ζώνη προστασίας του Υμηττού.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: