Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

  • Επικοινωνία

    lithanthrakas@gmail.com
  • Ημερολόγιο

    Ιουνίου 2008
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
  • Αρχείο

  • Κατηγορίες

  • Ετικέτες

    RWE ΑΠΕ ΔΕΗ ΕΕΧ ΕΝΑΕ Ενσντορφ ΠΑΣΟΚ Ρίο ΥΠΕΧΩΔΕ δήμος Κηρέως διαγωνισμός αφίσας διακήρυξη κατανομή ρύπων κινήσεις πολιτών λιγνίτης λιθάνθρακας πορεία συγκέντρωση συζήτηση συλλαλητήριο συντονισμός υπεραλίευση χωροταξικά πλαίσια ψήφισμα

Συγκροτούνται μεγάλες συμμαχίες στο χώρο της ενέργειας

Posted by lithanthrakas στο 17 Ιουνίου, 2008

Είναι γνωστό, εδώ και καιρό, το γεγονός της εξαγοράς της ισπανικής ENDESA από το ιταλικό ενεργειακό κολοσσό της ENEL. Εκείνο που κάνει ενδιαφέρουσα, για τα ελληνικά πράγματα, αυτή την κίνηση, είναι το γεγονός ότι η μεν ENEL συνεργάζεται με τον όμιλο Κοπελούζου (ENELCO), για την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου 447 MW, στη Χαιρώνεια της Βοιωτίας, η δε  ENDESA συνεργάζεται με τον όμιλο Μυτιληναίου για την κατασκευής της δεύτερης μονάδας φυσικού αερίου 412 MW και μονάδας λιθάνθρακα 600 MW, στη γειτονική Αντίκυρα Βοιωτίας.

 

Η άλλη μεγάλη συμμαχία είναι αυτή των Ελληνικών Πετρελαίων (έχει σε λειτουργία μονάδα φυσικού αερίου 390 MW στη Θεσσαλονίκη και άδεια παραγωγής, για άλλα 390 MW στη Νέα Πέραμο Αττικής) με την ιταλική EDISON, η οποία σχεδιάζει κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας 600 MW, στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και συνεργάζεται με κορυφαία ελληνικά σχήματα (Ελληνική Τεχνοδομική – ΙΝΤΡΑΚΟΜ – ΒΙΟΧΑΛΚΟ) για κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου 422 MW, στη Θίσβη Βοιωτίας (ενώ έχουν κάνει λόγο και για δεύτερη μονάδα, στην ίδια περιοχή). Περισσότερα για αυτή τη συνεργασία, αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα euro2day:

 

Στην τελική ευθεία μπαίνει η δημιουργία του αντίπαλου πόλου της ΔΕΗ, σχήμα στο οποίο συμμετέχουν σημαντικά επιχειρηματικά ονόματα της εγχώριας και της διεθνούς σκηνής. Πρόκειται για τη σύμπραξη των ομίλων των ΕΛΠΕ, της Ελληνικής Τεχνοδομικής, της Βιοχάλκο και της Ιντρακόμ με την Edison, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα χαρτοφυλάκιο 1.500 MW – 2.000 MW στην ηλεκτροπαραγωγή.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day.gr, εντός του μηνός υπογράφονται τα συμφωνητικά για τη σύσταση της holding εταιρίας και των δύο θυγατρικών της, με αντικείμενο την εμπορία και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στη holding θα συμμετέχουν ισόποσα (50 – 50) τα ΕΛΠΕ και η Edison. Στην εταιρία παραγωγής η holding θα έχει την πλειοψηφία των μετοχών, ένα σημαντικό ποσοστό θα κατέχει η HE & D, σύμπραξη του ομίλου της ΕΛΤΕΧ (66,67%) και της Ιντρακόμ (33,33%) και με μικρό ποσοστό η Χαλκόρ, του ομίλου της Βιοχάλκο. Αντίθετα, στην εμπορική εταιρία το 100% των μετοχών θα κατέχει η holding.

 

Στην εταιρία παραγωγής θα εισφερθούν η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, μονάδα ηλεκτροπαραγωγής του ομίλου των ΕΛΠΕ, η νέα μονάδα της εταιρίας Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης, του ομίλου της ΕΛΤΕΧ, που θα κατασκευαστεί στη Θίσβη Βοιωτίας, η λιθανθρακική μονάδα για την οποία έχει καταθέσει αίτηση στη ΡΑΕ η Edison, καθώς και η δεύτερη άδεια για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που έχουν εξασφαλίσει πρόσφατα τα ΕΛΠΕ για το Πέραμα Μεγάρων.

 

Ενδεικτική των προθέσεων του σχήματος που δημιουργείται είναι η δήλωση του προέδρου των ΕΛΠΕ κ. Τίμου Χριστοδούλου ότι «επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια μικρή ΔΕΗ».

 

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day.gr, στις επόμενες ημέρες ξεκινά η κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, συνδυασμένου κύκλου, με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 422 MW. Ο σταθμός θα κατασκευαστεί στη ΒΙΠΕ Θίσβης Βοιωτίας, είναι προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται να λειτουργήσει στο τρίτο τρίμηνο του 2010. Το σύνολο της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα εγχύεται στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας. Η άδεια για τη συγκεκριμένη μονάδα είχε δοθεί τον Ιούλιο του 2003 στην εταιρία Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης, στην οποία αρχικά μέτοχοι ήταν η HE & D και η Χαλκόρ, ενώ στην εταιρία εισήλθε τον Ιανουάριο του 2007 και η Edison. Τα ποσοστά συμμετοχής των τριών μετόχων σήμερα διαμορφώνονται ως εξής: Edison 65%, HE & D 30% και Χαλκόρ 5%.

 

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη δεύτερη άδεια που εξασφάλισαν τα ΕΛΠΕ, αφορά σε σταθμό ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου, με φυσικό αέριο, ισχύος 390 MW, στο Πέραμα Μεγάρων. Η ΡΑΕ γνωμοδότησε θετικά για την άδεια παραγωγής τον περασμένο Φεβρουάριο και ήδη έχει δοθεί και η έγκριση από το υπουργείο Ανάπτυξης. Το έργο είναι προϋπολογισμού 260 εκατ. ευρώ, ωστόσο αντιμετωπίζει προβλήματα υλοποίησης καθώς υπάρχουν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία.”

 

Η Ελληνική τεχνοδομική (από δω και στο εξής θα ονομάζεται ΕΛΛΑΚΤΩΡ), κάνει τις δικές της κινήσεις στο χώρο της ενέργειας, προωθώντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από απορρίματα (κατά σατανική σύμπτωση, μία από αυτές τις μονάδες και πάλι στη Βοιωτία). Αντιγράφουμε πάλι από το euro2day:

 

“Οι πρώτες προσπάθειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από απορρίμματα προέρχονται από τον όμιλο της Ελληνικής Τεχνοδομικής. Οι δύο σχετικές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ βρίσκονται στην τελική φάση αξιολόγησης και προβλέπεται να συζητηθούν στην ολομέλεια της ρυθμιστικής αρχής μέχρι τα τέλη του μηνός.

 

Συγκεκριμένα, η Ηλέκτωρ, εταιρία του ομίλου της Ελληνικής Τεχνοδομικής, και η χαρτοποιία ΜΕΛ σύστησαν την εταιρία ΕΝΕΡΜΕΛ, με ποσοστά συμμετοχής 92% και 8% αντίστοιχα, η οποία προτίθεται να δημιουργήσει μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας στη ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Σίνδου, ισχύος 21,44 MW. Η μονάδα θα έχει ως πρώτη ύλη απορρίμματα της ΜΕΛ, καθώς και γεωργικά υπολείμματα. Η ηλεκτρική ενέργεια θα εγχύεται στο σύστημα, ενώ η θερμική θα απορροφάται από τη ΜΕΛ. Η αίτηση που κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2007 βρίσκεται στην τελική φάση αξιολόγησης.

 

Η δεύτερη αίτηση προέρχεται από την εταιρία Ηλέκτωρ για μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, ισχύος 39,58 MW που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί δίπλα στον χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων του δήμου Θηβαίων. Θα αξιοποιεί δευτερογενή καύσιμα από μονάδες επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων, σε πρώτη φάση, από τη μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης στα Λιόσια και σε δευτερευόντως από ανάλογες μονάδες που θα γίνουν στη Βοιωτία και στην Εύβοια.

 

Επίσης, θα αξιοποιεί και γεωργικά υπολείμματα. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα διοχετεύεται στο σύστημα, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη πού θα πηγαίνει η θερμική. Μια πιθανή προοπτική είναι σε μονάδες της ευρύτερης περιοχής. Η αίτηση αυτή υποβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2007.

 

Να σημειωθεί ότι είναι οι μοναδικές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον στη ΡΑΕ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αξιοποίηση απορριμμάτων.”

 

2 Σχόλια to “Συγκροτούνται μεγάλες συμμαχίες στο χώρο της ενέργειας”

  1. nicholas said

    Έχω μια απορία.
    Είστε κατά του Λιθάνθρακα, καλώς κατά τη γνώμη μου όπως θα έπρεπε να είμαστε και υπέρ του περιορισμού χρήσης λιγνίτη. Είστε όμως υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας;

  2. Τάσος Κεφαλάς said

    Αγαπητέ Νicholas, στείλτε μας το e-mail σας στο: lithanthrakas@gmail.com

Σχολιάστε