Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Ιουνίου 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Μάι.   Ιολ. »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

 • Advertisements

Προς πλήρη φιλελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Posted by lithanthrakas στο Ιουνίου 23, 2008

Σε πλήρη φιλελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας οδηγείται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε συνέχεια προηγούμενων οδηγιών για την απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας και στα βήματα της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο (10/1/2007 – “Ενεργειακή πολιτική για την Ευρώπη”, σελίδα 8), το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο απέρριψε τον πρόσφατο γερμανογαλλικό συμβιβασμό και τάσσεται υπέρ του αρχικού σχεδίου τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλήρη νομικό και ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της παραγωγής, διανομής και μεταφοράς ενέργειας. Ταυτόχρονα, ενέκρινε σχετικό ψήφισμα – πρόταση οδηγίας. Παραθέτουμε το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας “Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”:

“Τον υποχρεωτικό ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των εταιρειών ηλεκτρισμού σε εταιρείες παραγωγής και διανομής ζήτησε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανατρέποντας τον συμβιβασμό στον οποίο, με τεράστια δυσκολία, είχαν φθάσει προ δεκαημέρου οι κυβερνήσεις οι οποίες είχαν προκρίνει τον λειτουργικό διαχωρισμό αλλά με διατήρηση παραγωγής και διανομής υπό το ίδιο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Το Κοινοβούλιο, που είχε ήδη καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα όταν το θέμα είχε συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή του, απέρριψε τη συμφωνία των κυβερνήσεων με ψήφους 449-204 και 19 αποχές, σημειώνοντας ότι χωρίς ιδιοκτησιακό διαχωρισμό δεν υπάρχει η παραμικρά εγγύηση ότι, όπως ήλπιζε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που πρώτη είχε προτείνει τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό, θα αναπτυχθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των διαφόρων εταιρειών του χώρου, προς όφελος των καταναλωτών.

Η πρόταση εκείνη είχε προσκρούσει στις αντιδράσεις οκτώ κρατών, με επικεφαλής τη Γαλλία και τη Γερμανία, στα οποία συμμετείχε και η Ελλάδα, τα οποία και επέβαλαν τελικά τη λήψη, από το Συμβούλιο Υπουργών, απόφασης που δεν προχωρεί μέχρι τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό.

Αντ’ αυτού προβλεπόταν σειρά μέτρων για την καλύτερη επιτήρηση της λειτουργίας του ανταγωνισμού εντός της αγοράς, με τη δημιουργία μεταξύ άλλων ενός «ανεξάρτητου διαχειριστή συστήματος» που θα αναλάμβανε τη λειτουργία των δικτύων, τα οποία όμως θα παρέμεναν, όπως και τώρα, στην κατοχή των εταιρειών παραγωγής ρεύματος. Για το Κοινοβούλιο, αυτό δεν θα είχε ως άλλη συνέπεια παρά περισσότερη «γραφειοκρατία και πολυδάπανο ρυθμιστικό έλεγχο».

Παράλληλα, το Κοινοβούλιο ενέκρινε σειρά επιμέρους μέτρων για την καλύτερη προστασία των καταναλωτών, όπως η μεγαλύτερη διαφάνεια στα τιμολόγια ή ακόμα η δυνατότητά τους να αλλάζουν ατελώς την εταιρεία από την οποία προμηθεύονται το ρεύμα τους. Εγκρίθηκαν επίσης εκθέσεις που παρέχουν στις ρυθμιστικές αρχές που έχει προταθεί να συσταθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σαφώς ισχυρότερος ρόλος ακόμα και από εκείνον που είχε προτείνει η Επιτροπή, με ευρύτερες αρμοδιότητες και δεσμευτικές αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο διαχωρισμός των εταιρειών, λειτουργικός όπως αποφάσισε το συμβούλιο ή και ιδιοκτησιακός όπως αποφάσισε το Κοινοβούλιο, δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από την παρέλευση διετίας από την οριστική λήψη της απόφασης.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς να είναι οριστική, απειλεί ευθέως εκείνη στην οποία κατέληξαν οι κυβερνήσεις καθώς η σύμφωνη γνώμη του σώματος είναι απαραίτητη για την οριστικοποίησή της. Βάσει της διαδικασίας το ζήτημα θα επιστρέψει τώρα στο Συμβούλιο Υπουργών που θα πρέπει να καταθέσει νέα πρόταση την οποία και πάλι θα κληθεί να εγκρίνει το Κοινοβούλιο… Στη χθεσινή ψηφοφορία, σημειώνεται, μειοψήφησαν σχεδόν οι Έλληνες ευρωβουλευτές.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: