Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Ιουλίου 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Ιον.   Αυγ. »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

 • Advertisements

Αναμονή και διεργασίες στην αγορά της ενέργειας

Posted by lithanthrakas στο Ιουλίου 8, 2008

Στην κατάσταση αναμονής, σχετικά με τις αναμενόμενες γνωμοδοτήσεις της ΡΑΕ, επί των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για μονάδες λιθάνθρακα, αναφέρεται δημοσίευμα του δικτυακού τόπου www.energytimes.gr. Παραθέτουμε το δημοσίευμα, με κάθε επιφύλαξη για την ακρίβεια των εκτιμήσεων:

 

“Η ΡΑΕ διατηρεί σε εκκρεμότητα την αξιολόγηση των αιτήσεων της Edison και της ΔΕΗ. Για την πρώτη, όπως έγινε γνωστό από αρμόδια πηγή της Ρυθμιστικής Αρχής, υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα με τη χρήση γης στο Πλατυγιάλι Αστακού, όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθεί η μονάδα ισχύος 600 MW, συνεπώς η ΡΑΕ αδυνατεί να προχωρήσει σε γνωμοδότηση όσο διαρκεί αυτή η εκκρεμότητα. Οι άλλες δύο αιτήσεις είναι της ΔΕΗ. Η μία αφορά λιθανθρακική μονάδα στο Αλιβέρι, ισχύος 800 MW, και η δεύτερη σε αντίστοιχη στη Λάρυμνα, ίδιας ισχύος. Την πρώτη η ΔΕΗ επιδιώκει να την κατασκευάσει σε συνεργασία με την ΑΓΕΤ Ηρακλής, ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Μ», αντιμετωπίζει προβλήματα ιδιοκτησιακού χαρακτήρα, καθώς η έκταση όπου ενδιαφέρεται να δημιουργήσει τη μονάδα ανήκει στο δήμο Αλιβερίου, ο οποίος όμως δεν την έχει αξιοποιήσει. Ζητούμενο λοιπόν παραμένει αν η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου θα πάρει πίσω την έκταση από το δήμο. Πάντως, όπως διευκρινίστηκε από αρμόδια πηγή της ΡΑΕ, εάν διευθετηθεί το πρόβλημα αυτό, η Ρυθμιστική Αρχή δεν έχει άλλους λόγους να καθυστερήσει τη γνωμοδότησή της, αφού η μονάδα αυτή προγραμματίζεται σε αντικατάσταση παλαιών μονάδων της Επιχείρησης.

Αντίθετα, η δεύτερη αίτηση της ΔΕΗ που αφορά λιθανθρακική μονάδα στη Λάρυμνα, σε συνεργασία με τη Λάρκο, ξεπερνά το όριο της νέας ισχύος το οποίο μπορεί να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της η Επιχείρηση. Να υπενθυμίσουμε ότι με βάση το Ν. 2773, άρθρο 19, παράγραφος ζ, η ΔΕΗ είχε εξασφαλίσει παραγωγή έως 1.600 MW, μετά την αντικατάσταση παλαιών και χαμηλής απόδοσης μονάδων. Ωστόσο, με το Ν. 3587/2005 προστέθηκαν επιπλέον 800 MW, ώστε η συνολική παραγωγή της ΔΕΗ να καλύψει τα 2.400 MW από τις αντικαταστάσεις. Η δεύτερη λιθανθρακική μονάδα την οποία ενδιαφέρεται να κατασκευάσει η Επιχείρηση προσθέτει επιπλέον 800 MW από τα θεσμικώς επιτρεπόμενα 2.400 MW. Παρά το γεγονός ότι για το ΥΠΑΝ δεν υφίσταται τυπικά καμία νομοθετική απαγόρευση για την ενίσχυση της ΔΕΗ με νέα ισχύ, αφού πουθενά δεν προβλέπεται ούτε είναι καταγεγραμμένη νομοθετικά η απαγόρευση υπέρβασης του πλαφόν των 2.400 MW, η ΡΑΕ φαίνεται διατεθειμένη να ακολουθήσει πιστά το γράμμα του νόμου και υπό αυτή την έννοια έχει βάλει προς το παρόν στην άκρη τη συγκεκριμένη αίτηση.”

 

Στο μεταξύ, διεργασίες συντελούνται στους κόλπους των παικτών της αγοράς ενέργειας:

 

Ο όμιλος Μυτιληναίου, μέσα στο ευνοϊκό κλίμα που έχει δημιουργηθεί υπέρ του, από τη στάση της κυβέρνησης να τον εκλιπαρεί για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας (από τη μονάδα στην Αντίκυρα, παρόλο που δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της δοκιμαστικής λειτουργίας) προχωρά στην ολοκλήρωση της σχετικής αλλαγής καθεστώτος, με την ένταξη της μονάδας στο δυναμικό της ENDESA HELLAS. (Δείτε σχετικό δημοσίευμα)

 

Αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 37,2 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Endesa Hellas, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε και η συγχώνευση της Δέλτα ανανεώσιμες στα πλαίσια του στρατηγικού της σχεδιασμού.
Η συγχώνευση αυτή περιλαμβάνει αφενός την εισφορά του μετοχικού κεφαλαίου της αποροφώμενης εταιρείας «ΔΕΛΤΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Πηγές Ενέργειας Ανώνυμη Εταιρεία» λόγω της απορρόφησής της και αφετέρου την καταβολή μετρητών για λόγους στρογγυλοποίησης της ονομαστικής αξίας των μετοχών της «Endesa Hellas Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής και Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας».

Με τον ανωτέρω μετασχηματισμό υλοποιείται η τρίτη φάση του Στρατηγικού Σχεδίου της Endesa Hellas, η οποία δημιουργήθηκε μετά από τη στρατηγική συμφωνία του Ομίλου Μυτιληναίος με τον ισπανικό Όμιλο Endesa, ενώ ταυτόχρονα ξεκινά το τέταρτο και τελικό στάδιο του Στρατηγικού Σχεδίου της εταιρείας, το οποίο αφορά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισφοράς της Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας 334MW στον Άγιο Νικόλα Βοιωτίας, στην «Endesa Hellas Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής και Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας». Η εν λόγω διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρίτου τριμήνου του 2008.

Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης η κεφαλαιοποίηση της «Endesa Hellas Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής και Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας» θα ανέρχεται περί το 1,2 δισ. ευρώ, σημαντικό αριθμό ανανεώσιμων σε λειτουργία και υπό αδειοδότηση, θερμικά εργοστάσια σε λειτουργία και κατασκευή και μηδενικό χρέος. ” (από το www.energytimes.gr)

 

H Motor Oil προσανατολίζεται να αναπτύξει δραστηριότητα στην ηλεκτροπαραγωγή με νέο εταίρο, μετά την αποχώρηση της ισπανικής Iberdrola από την εταιρία Κόρινθος Power Α.Ε., η οποία διαθέτει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την κατασκευή θερμικής μονάδας στις εγκαταστάσεις της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.

 

“Η Iberdrola διέθεσε το 70% του ποσοστού που κατείχε στην Κόρινθος Power στη Motor Oil, η οποία ελέγχει πλέον το 100% της εταιρίας. Η ΡΑΕ έχει ορίσει προθεσμία έως τις 11 Ιουλίου για την υποβολή τυχόν αντιρρήσεων, προκειμένου να προχωρήσει στην εξέταση της αίτησης που υπέβαλε η Κόρινθος Power για την τροποποίηση της άδειας παραγωγής ως προς τη μετοχική σύνθεση. Εφόσον υπάρξει θετική γνωμοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή θα ακολουθήσει και η έγκριση από το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι διαδικασίες αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη Αυγούστου.

Ήδη, ο κύριος μέτοχος της Κόρινθος Power, η Motor Oil, προσανατολίζεται στην αναζήτηση εταίρου, είτε Έλληνα είτε ξένου, καθώς η ηλεκτροπαραγωγή δεν αποτελεί core business γι’ αυτήν. Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν συζητήσεις με πιθανούς επενδυτές, κάτι που αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά το καλοκαίρι, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από τις αρμόδιες αρχές.

Μεταξύ Motor Oil και Iberdrola υπήρξε «βελούδινο διαζύγιο», καθώς η δεύτερη δεν έδειχνε πρόθυμη να προχωρήσει στην επένδυση, που είχε «παγώσει» εξαιτίας του λόγου αυτού. Ωστόσο, η Motor Oil ενδιαφέρεται να την υλοποιήσει και για τον λόγο αυτόν συμφωνήθηκε η επανάκτηση του ποσοστού από τον ισπανικό όμιλο, δύο χρόνια μετά την αρχική συμφωνία τους. Η μονάδα θα είναι συνδυασμένου κύκλου, με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 395,9 MW, και η επένδυση υπολογίζεται σε 250 εκατ. ευρώ.

Σε συνδυασμό με την κίνηση της Iberdrola να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών της Ρόκας μέσω δημόσιας πρότασης φαίνεται ότι η δεύτερη σε μέγεθος ενεργειακή εταιρία της Ισπανίας ενδιαφέρεται να εστιάσει τη στρατηγική ανάπτυξής της στη χώρα μας στον τομέα των ΑΠΕ, αν και πηγές που μίλησαν στο euro2day εξέφρασαν προβληματισμό για το γεγονός ότι ο ισπανικός κολοσσός είχε υποσχεθεί, όταν εισήλθε στη χώρα μας, επενδύσεις περί το 1 δισ. ευρώ, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν έως τώρα τουλάχιστον.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν και το γεγονός ότι μετά την εξαγορά, το 2007, από την Iberdrola της Scottish Power, αντί 17,2 δισ. ευρώ, ο όμιλος είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα είναι η επόμενη αγορά στην οποία θα αναπτυχθεί, εξαιτίας της απογοήτευσής του από τους αργούς ρυθμούς ενεργειακής ενσωμάτωσης της Ε.Ε.

Μάλιστα η Iberdrola έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να επενδύσει 8 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ για την απόκτηση μεριδίου 15% στον τομέα της αιολικής ενέργειας έως το 2010. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η Iberdrola διέψευσε στις αρχές Ιουνίου σενάρια που την ήθελαν να εξαγοράζει την British Energy.

Μία εβδομάδα μετά τη διάψευση αυτή ανακοινώθηκε η αποχώρηση του ισπανικού ομίλου από την Κόρινθος Power, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα γνωστοποιήθηκε η πρόθεσή του να αποκτήσει το 100% της Ρόκας και να την «κατεβάσει» από το ταμπλό.

Είναι ενδιαφέρον, συνεπώς, να παρακολουθήσει κάποιος αν και τι είδους σχέδια έχει η Iberdrola για την Ελλάδα.”  (από το www.euro2day.gr)

 

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας, μιλώντας στη συνεδρίαση της άτυπης συνόδου των υπουργών ενέργειας και περιβάλλοντος (Παρίσι, 4-5 Ιουλίου 2008), με θέμα την εξοικονόμηση ενέργειας τόνισε:

  «Η Ελλάδα αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της εξοικονόμησης ενέργειας και την έχει ήδη θέσει  σε πρώτη προτεραιότητα της εθνικής ενεργειακής πολιτικής, αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες που αποβλέπουν στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η λήψη μέτρων υποχρεωτικού χαρακτήρα στο δημόσιο τομέα, όπως η σύνδεση των κτιρίων με το δίκτυο φυσικού αερίου, η υποχρεωτική κάλυψη ελάχιστων ενεργειακών προδιαγραφών στις δημόσιες προμήθειες και η επιτάχυνση νομοθετικού έργου για την ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών».

Ερωτηθείς ο Υπουργός Ανάπτυξης για το κατά πόσον η Ελλάδα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Φώλιας ξεκαθάρισε ότι  όσο θα υπάρχει λιγνίτης θα αξιοποιείται στην Ελλάδα.

(Διαβάστε το αναλυτικό δελτίο τύπου)

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: