Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Ιουλίου 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Ιον.   Αυγ. »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

 • Advertisements

Απάντηση στο «λόμπι» του λιθάνθρακα

Posted by lithanthrakas στο Ιουλίου 23, 2008

Έχουμε αναφερθεί, και στο πρόσφατο παρελθόν, σε μια προσπάθεια επιθετικής παρέμβασης των υποστηρικτών του λιθάνθρακα, μετά από μια περίοδο έντονης πίεσης και απομόνωσής τους στις τοπικές κοινωνίες. Η προσπάθεια αυτή εκδηλώνεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο και τέτοια δείγματα συναντάμε συχνά – πυκνά στην περιοχή της Εύβοιας. Χαρακτηριστικό δείγμα, οι πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή Εύβοιας της Ν.Δ. κ. Σίμου Κεδίκογλου, στο περιοδικό “Ευβοιόραμα”. Άμεση και τεκμηριωμένη ήταν η απάντηση του Συλλόγου περιβάλλον και πολιτισμός δήμου Κηρέως. Εκτενή αποσπάσματα της απάντησης παραθέτουμε στη συνέχεια, ενώ εδώ θα βρείτε το πλήρες κείμενο:

 

Ο λόγος που ο Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως  kireas.org αποφάσισε να απαντήσει στις δηλώσεις του βουλευτή Σίμου Κεδίκογλου στο “Ευβοιόραμα” του Ιουνίου 2008,  είναι ότι υπάρχει μια ανεξήγητη αντιφατικότητα στη στάση του σε σχέση με το  λιθάνθρακα.

 

Συγκεκριμένα,  ο κ. Σ. Κεδίκογλου με δημόσια επιστολή του, στις 21/3/08,  δήλωνε την υποστήριξή του στον αγώνα κατά του λιθάνθρακα στο συλλαλητήριο του Μαντουδίου. Στις 18/4/08, επέδιδε επίσημα διαμαρτυρία στη Βουλή ενάντια στη δημιουργίας λιθανθρακικής μονάδας στο Μαντούδι.  Σχεδόν ένα μήνα μετά, σύμφωνα με δημοσίευμα  που δεν έχει διαψευστεί, ο κ. Σ. Κεδίκογλου σε συγκέντρωση της ΔΕΗ στο Αλιβέρι στις 5/6/2008  υπερθεμάτιζε” για τη χρήση  λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή. Τον ίδιο μήνα, σε  συνέντευξη του στο μηνιαίο περιοδικό  “Ευβοιόραμα”   (Ιούνιος 2008, αρ. φύλλου 83)  ο κ. Κεδίκογλου αυτή τη φορά, όχι μόνο εξαπολύει ανάρμοστους χαρακτηρισμούς  σε αυτούς που εναντιώνονται στη δημιουργία λιθανθρακικών μονάδων, αλλά υποτιμά και την ικανότητα για ανεξάρτητη σκέψη των χιλιάδων πολιτών που διαδηλώνουν και υπογράφουν κατά του λιθάνθρακα.

 

Υπάρχουν δυο σημεία  που απορρέουν από αυτή την συνέντευξη σχετικά με το θέμα που ο kireas.org αναλύει παρακάτω:

 

1. O κ. Σ. Κεδίκογλου, ίσως άθελά του αλλά με σαφήνεια, αφήνει να εννοηθεί ότι το υπάρχον Ελληνικό θεσμικό πλαίσιο και φορείς όπως η ΡΑΕ δεν μπορούν να προσφέρουν επαρκή επιστημονική γνώση  γύρω από το λιθάνθρακα και υπάρχει ανάγκη αυτά τα projects να δίδονται σε Πανεπιστήμια ή Ευρωπαϊκές υπηρεσίες. ……………………….

 

Αυτό φυσικά έρχεται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός στην Βουλή  στις 8/2/2008 σχετικά με την διασφάλιση που παρέχουν οι θεσμοί και διαδικασίες στην προστασία του περιβάλλοντος και στην παροχή αδειών λειτουργίας σε λιθανθρακικές μονάδες.  Εμείς δεν διαφωνούμε με τον κ. Σ. Κεδίκογλου, αν πραγματικά η δήλωσή του σημαίνει μια αναγνώριση των αδυναμιών του Ελληνικού αδειοδοτικού συστήματος και ανεπάρκεια στον τομέα της λήψης επιστημονικά τεκμηριωμένων αποφάσεων.  Η πρότασή του για προσφυγή στην Ευρώπη ή την επιστημονική κοινότητα για καλύτερη τεκμηρίωση δεν μας βρίσκει αντίθετους.  Ελπίζουμε να δούμε στη Βουλή περισσότερες πρωτοβουλίες από μέρους του προς αυτή την κατεύθυνση για βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης. 

 

Φυσικά μας προβληματίζει το ότι ενώ διατυπώνεται η ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση εδώ και πολύ καιρό από τους λίγους λιθανθρακόφιλους  κανείς τους δεν έχει φροντίσει να την παράσχει μέχρι τώρα. Τι συμβαίνει, γιατί δεν φροντίζετε  εσείς κ. Κεδίκογλου, ακόμη και τώρα, να φέρετε τους επιστήμονες που θέλετε να δώσουν μια πιο τεκμηριωμένη γνώμη;  Το ακούμε συνεχώς εδώ και πολλούς μήνες; Τι ακριβώς σας εμποδίζει να το κάνετε; 

 

Γιατί δεν το κάνει  ο επενδυτής, που έχει, ήδη, ξοδέψει τόσα πολλά για αυτήν την άδεια; Μια επιστημονική γνωμοδοτική επιτροπή  θα ήταν πολύ φθηνότερη από  τις υποσχέσεις για τηλεθέρμανση που δίνει τώρα για να δελεάσει τους κατοίκους.  Δυστυχώς, όσο και να ψάξαμε οι μόνοι “επιστήμονες” που μιλούν θετικά για το λιθάνθρακα είναι αυτοί που γράφουν τις μπροσούρες των εταιρειών κατασκευής λιθανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.  Ελπίζουμε να μην έχετε υπόψη σας αυτούς τους “επιστήμονες” σαν δύσκολους” κριτές.

 

2. Το δεύτερο σημείο έχει ένα κάνει με την επιχειρούμενη υποβάθμιση τόσο των επιχειρημάτων όσο και αυτών που εναντιώνονται στο λιθάνθρακα.  Το επίμαχο απόσπασμα από την συνέντευξη αναφέρει επί λέξει τα παρακάτω:  Θεωρώ ότι είναι κραυγές και αλαλαγμοί όσα λέγονται αυτό το καιρό με το λιθάνθρακα. Το αποτέλεσμα της υπόθεσης αυτής θα το κρίνουν οι αρμόδιοι και οι πολίτες με την σωστή ενημέρωση όχι οι “ψευτο-οικολόγοι””

 

Δεν είμαστε σίγουροι αν αυτός ο προμελετημένα υποτιμητικός χαρακτηρισμός του “ψευτο-οικολόγου” αφορά τον σύλλογο μας, μιας και δεν είμαστε μια αμιγώς οικολογική οργάνωση. Όπως είναι γνωστόν σχεδόν όλες οι οικολογικές οργανώσεις της Ελλάδας είναι ενάντια στη χρήση λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή. ……………………………………

 

Το θέμα του λιθάνθρακα είναι ίσως το μόνο θέμα που έχει ενώσει όλα, σχεδόν, τα πολιτικά κόμματα. Στο νομό μας, με μοναδική ίσως εξαίρεση τον κ. Σ. Κεδίκογλου, όλοι οι εκλεγμένοι βουλευτές μας καθώς και οι εκπρόσωποι των μη εκλεγμένων κομμάτων έχουν ταχτεί επίσημα με δηλώσεις τους κατά του λιθάνθρακα. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τόσο μεγάλη σύμπνοια στα δημοτικά συμβούλια των δήμων της Βόρειας Εύβοιας και το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Το συλλαλητήριο στο Μαντούδι, στις 21/3/08, είναι το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ στην περιοχή. Δεν είναι μόνο οι οικολόγοι που διαφωνούν κ. Κεδίκογλου, είναι οι πολίτες και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους σε όλες τις βαθμίδες. Νομίζουμε ότι θα ήταν λίγο αλαζονικό εκ μέρους σας κ. Κεδίκογλου να υπονοείτε ότι όλοι αυτοί στερούνται ανεξάρτητης σκέψης και είναι θύματα της κακής ενημέρωσης των “ψευτο-οικολόγων!”; Ίσως θα πρέπει να σεβαστείτε περισσότερο την ικανότητά τους να διαμορφώνουν ανεξάρτητες απόψεις και την αρμοδιότητά τους να αποφασίζουν για το μέλλον τους.

 

Σχετικά με την αναφορά σας στις “κραυγές και αλαλαγμούς” του αντι-λιθανθρακικού κινήματος  σας προσκαλούμε για άλλη μια φορά να επισκεφτείτε τον ιστότοπό μας (διεύθυνση στο τέλος του κειμένου).  Εκεί θα βρείτε ολοκληρωμένες μελέτες από έγκριτους κρατικούς επιστημονικούς οργανισμούς της ΕΕ,  ΗΠΑ και ΟΗΕ.  Σε μια από τις πιο εκτενείς για το θέμα  μελέτες,  από το κρατικό Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (Environmental Protection Agency) που φιλοξενούμε, αποκαλύπτεται  ότι οι λιθανθρακικές μονάδες  εκπέμπουν 65 βλαβερές για την υγεία τοξικές ουσίες 24 από τις οποίες αποδεδειγμένα καρκινογόνες (μπορείτε να  διαβάσετε αυτή την μελέτη στην αυθεντική της μορφή, αφιλτράριστη από σχόλια, στην ιστοσελίδα του οργανισμού στο τέλος του κειμένου). 

 

Ο επιτηδευμένος αγνωστικισμός σας κ. Κεδίκογλου δεν βοηθάει, οι Ευβοιώτες  περιμένουν από σας  επιστημονικά τεκμηριωμένες διαβεβαιώσεις ότι  δεν μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία τους.  Σας ερωτούμε, μπορείτε να  παράσχετε επιστημονικά στοιχεία ότι οι λιθανθρακικές μονάδες δεν εκπέμπουν αυτές τις 65 βλαβερές για την υγεία τοξικές και καρκινογόνες ουσίες; Μπορείτε να αποδείξετε επιστημονικά ότι τα στοιχεία αυτής της μελέτης είναι απλές “κραυγές και αλαλαγμοί”, όπως ισχυρίζεστε; Γιατί, αυτή και άλλες τέτοιες μελέτες είναι τα λεγόμενά μας κ. Κεδίκογλου αν δεν το γνωρίζετε. Σας προκαλούμε να μας παραθέσετε  στοιχεία που αντικρούουν αυτά του Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος  των ΗΠΑ.  Αν δεν έχετε τέτοια στοιχεία, τότε λογικά θα πρέπει να σταματήσετε να υποστηρίζετε το λιθάνθρακα μέχρι να  τα αποκτήσετε και με σιγουριά και υπευθυνότητα να μπορέσετε να  πείτε στους κατοίκους ότι δεν μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία τους. 

 

Τελειώνοντας, αναρωτιόμαστε κ. Κεδίκογλου  πως μπορείτε, με την βαρύνουσα ιδιότητα του εκλεγμένου εκπροσώπου μας, να παίρνετε μια τόσο ξεκάθαρη θέση για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όταν όπως ισχυρίζεστε δεν έχετε επαρκή γνώση.

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: