Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Αύγουστος 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Ιολ.   Σεπτ. »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

 • Advertisements

Μέτρα για τους εργαζόμενους στο λιγνίτη …. με ρυθμό χελώνας

Posted by lithanthrakas στο Αύγουστος 7, 2008

Είναι, ίσως, γνωστή σε πολλούς η προσφυγή (4/4/2005) του ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα δικαιώματα του ανθρώπου (ΙΜΔΑ) στο Συμβούλιο της Ευρώπης, κατά του ελληνικού κράτους, για μια σειρά ζητήματα που σχετίζονται με την εκμετάλλευση του λιγνίτη.

 

Το ΙΜΔΑ στην προσφυγή του (αρ. 30/2005, “η Προσφυγή”), υποστήριξε ότι το Κράτος παραβίασε κατ’ αρχήν το άρθρο 11 του Χάρτη (Δικαίωμα για Προστασία της Υγείας), διότι δεν προέβλεψε τις βλαβερές συνέπειες στο περιβάλλον από την εκμετάλλευση του λιγνίτη, ούτε ανέπτυξε στρατηγικές πρόληψης και καταπολέμησης των κινδύνων για την υγεία των πληθυσμών που ζουν στις περιοχές εκμετάλλευσής του. Το ΙΜΔΑ υποστήριξε επίσης ότι το Κράτος παραβίασε το άρθρο 3§§1 και 2 του Χάρτη (Δικαίωμα για Ασφαλείς και Υγιεινές Συνθήκες Εργασίας), διότι δεν έχει καθιερώσει επαρκές νομοθετικό πλαίσιο το οποίο να εγγυάται την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στα λιγνιτωρυχεία, ούτε έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας. Κατά το ΙΜΔΑ, το Κράτος παραβίασε επίσης το άρθρο 2§4 (Δικαίωμα για Δίκαιες Συνθήκες Εργασίας), διότι δεν έχουν προβλεφθεί για τους εργαζομένους μείωση της διάρκειας εργασίας ή συμπληρωματικές άδειες με αποδοχές, όπως το άρθρο απαιτεί.

 

Την 10η Οκτωβρίου 2005 η Επιτροπή απέρριψε τις ενστάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης κι έκρινε την Συλλογική Προσφυγή παραδεκτή, θέτοντας σε κίνηση τη διαδικασία εξέτασης της ουσίας της. Την 6η Φεβρουαρίου 2007 η Επιτροπή αποφάσισε επί της ουσίας της υπόθεσης, καταλήγοντας ότι υπάρχει παράβαση από το Κράτος των άρθρων 11, 3§2 και 2§4 του Χάρτη, ενώ δεν δέχτηκε παράβαση του άρθρου 3§1.

 

 

(Διαβάστε μια εκτεταμένη περίληψη της απόφασης)

Μια πρώτη δικαίωση του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για την υλοποίηση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης ήρθε από το Υπουργείο Απασχόλησης, παρόλο που οι ρυθμοί συμμόρφωσης με την απόφαση ακολουθούν αυτούς της χελώνας.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Απασχόλησης, με έγγραφο προς τη βουλή, κάνει γνωστές (για πρώτη φορά) τις προθέσεις του Υπουργείου για “χορήγηση πρόσθετων ημερών διακοπών” στους εργαζόμενους που απασχολούνται στο λιγνίτη σε εφαρμογή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Για το θέμα, το συνδικάτο εργαζομένων στην ενέργεια “Εργατική αλληλεγγύη” εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: