Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Σεπτεμβρίου 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Αυγ.   Οκτ. »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

 • Advertisements

Διευρύνονται οι αντιδράσεις – περίεργο δημοσίευμα για Αλιβέρι

Posted by lithanthrakas στο Σεπτεμβρίου 22, 2008

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων και Κινήσεων πολιτών που αποτελούν το Πανευβοϊκό Δίκτυο για το Περιβάλλον, αλλά και κάθε άλλος πολίτης ή φορέας που ενδιαφέρεται για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του Νομού θα συναντηθούν την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008 στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΔΕΠΑΧ στις 8 μ.μ., για να συζητήσουν :

 • Τις τελευταίες εξελίξεις για τις μονάδες λιθάνθρακα στο Μαντούδι και τις τελευταίες μέρες στο Αλιβέρι.Για το θέμα του «Πισσώνα» και τις ενέργειες που έχουν γίνει
 • Για το θέμα των μνημείων της αρχαίας Αυλίδας
 • Για τις εξελίξεις στα θέματα της ΛΑΡΚΟ
 • Ότι άλλο προταθεί

Με αφορμή την επίσκεψη του κ. Γ. Παπανδρέου στην Εύβοια, πολλοί φορείς του νομού του απευθύνουν ανοιχτή επιστολή (το πλήρες κείμενο εδώ), σχετικά με την πρόθεση κατασκευής λιθανθρακικών μονάδων στο Μαντούδι και το Αλιβέρι, ζητώντας του να εκφράσει δημόσια τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν: “Σας ζητούμε να πάρετε ξεκάθαρη θέση ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα του λιθάνθρακα στην ομιλία σας στην Χαλκίδα, γιατί στο νομό επώνυμα στελέχη σας έχουν ταχθεί υπέρ των μονάδων λιθάνθρακα και η στάση άλλων στελεχών σας δημιουργεί συγχύσεις στους πολίτες”.

 

Ανακοίνωση κατά της εγκατάστασης της μονάδας λιθάνθρακα στο Αλιβέρι εξέδωσε και η αχτιδική επιτροπή νότιας Εύβοιας του ΚΚΕ (το πλήρες κείμενο εδώ). Νέα παρέμβαση έκανε ο Β. Αποστόλου, με αφορμή την επιστολή του κ. Αθανασόπουλου στο δήμο Ταμυναίων (οι δηλώσεις).

 

Περίεργο δημοσίευμα για τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ

 

Προβληματισμό προκαλεί δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr, το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, μας πληροφορεί (χωρίς να αναφέρει την πηγή) ότι δεν υφίσταται θετική γνωμοδότηση από τη ΡΑΕ για εγκατάσταση μονάδας λιθάνθρακα στο Αλιβέρι (το κείμενο του δημοσιεύματος). Πρόκειται για περίεργη είδηση, που αν επιβεβαιωθεί από τη ΡΑΕ, θα επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στην, ήδη, τραυματισμένη αξιοπιστία της, αν αναλογιστεί κανείς ότι:

 • η δημοσιοποίηση της γνωμοδότησης έγινε από τον πρόεδρο της ΔΕΗ στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου, χωρίς να έχει υπάρξει διάψευση από τη ΡΑΕ, μέχρι τώρα (όπως είχε γίνει στην περίπτωση της Λάρυμνας).
 • η ΡΑΕ σε προφορική επικοινωνία και με τους “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”, αλλά και με φορείς του Αλιβερίου, επιβεβαίωσε την ύπαρξη θετικής γνωμοδότησης, η οποία όμως δεν είχε καθαρογραφεί ακόμη και δεν μας έχει παραδοθεί.

Σε αυτήν την περίπτωση, η ΡΑΕ θα πρέπει να δώσει πειστικές εξηγήσεις για το γεγονός ότι δέχεται να την υποκαθιστά ψευδόμενος ο κ. Αθανασόπουλος (και αυτή να μην έχει την ευαισθησία να αντιδράσει ακαριαία), καθώς και για το γεγονός ότι δίνει ψευδείς διαβεβαιώσεις στις κινήσεις και τους φορείς των πολιτών.

 

Αν όντως υπάρχει θετική γνωμοδότηση από τη ΡΑΕ, και την υπερασπίζεται, γιατί δεν υπάρχει διάψευση του δημοσιεύματος (από τις 18/9/2008); 

 

Για να έχει το δημοσίευμα κάποια βάση, μία εξήγηση υπάρχει: Η ΡΑΕ έχει αποφασίσει θετικά, αλλά υπαναχώρησε από την αρχική της απόφαση, λόγω των άμεσων αντιδράσεων που υπήρξαν και με δεδομένη την απουσία επίσημου κειμένου διαρρέει το σενάριο της μη ύπαρξης απόφασης, αναζητώντας έναν εύσχημο τρόπο για να καλύψει την υπαναχώρησή της.

 

Νέα ανάρτηση (22/9, 4 μ.μ.)

Σε σημερινή επικοινωνία (22/9) των “Πολιτών κατά του λιθάνθρακα” με τη ΡΑΕ μας επιβεβαιώθηκε το περιεχόμενο της πρόσφατης ενημέρωσης, ότι, δηλαδή, έχει συζητηθεί και έχει αποφασιστεί η θετική γνωμοδότηση, χωρίς αυτό να έχει αποτυπωθεί, ακόμη, σε γραπτό κείμενο. Από αυτή την άποψη (δηλαδή χωρίς την ύπαρξη γραπτού κειμένου και υπογραφές), μας ειπώθηκε, δεν υπάρχει γνωμοδότηση.

 

Θα επαναλάβουμε το αυτονόητο: αρκεί μια καθαρή τοποθέτηση της ΡΑΕ, που θα ενημερώνει για το αν συζητήθηκε το θέμα στην ολομέλεια και για το ποιο ήταν το περιεχόμενό της. Τα ήξεις – αφήξεις, η καθυστέρηση στην έκδοση του κειμένου της γνωμοδότησης, οι σιβυλλικές δηλώσεις και οι διαρροές στον τύπο χειροτερεύουν, παρά βελτιώνουν την εικόνα και την αξιοπιστία της. Εξάλλου, υπάρχουν και τα πρακτικά των συνεδριάσεων της ολομέλειας, τα οποία θα επιβεβαιώσουν τη μια ή την άλλη εκδοχή.

 

Αν δεν είχαν εκτιμήσει σωστά το μέγεθος των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας ή υπολόγιζαν να περάσει στο απυρόβλητο το θέμα της ιδιοκτησίας του χώρου εγκατάστασης, η διέξοδος δεν είναι οι παλινωδίες και τα προσχήματα της υπαναχώρησης. Υπάρχει και πιο αξιοπρεπής λύση: να αναγνωριστεί ευθαρσώς το μέγεθος των προβλημάτων που συνεπάγεται η χωροθέτηση της μονάδας λιθάνθρακα και να δοθεί καθαρά, χωρίς υπεκφυγές, αρνητική γνωμοδότηση. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες της περιοχής του Αλιβερίου και της Εύβοιας θα εξαντλήσουν την πίεσή τους στην κατεύθυνση αυτή, με όλες τους τις δυνάμεις.

 

Προς την ίδια κατεύθυνση εξακολουθεί να δραστηριοποιείται και το WWF Ελλάς, που με νέα επιστολή του στη δήμαρχο Ταμυναίων, και με αφορμή το αίτημα Αθανασόπουλου να παρουσιάσει στο δημοτικό συμβούλιο τα σχέδια της ΔΕΗ, ζητά και τη δική του παρουσία, ώστε να παρουσιαστεί και η αντίθετη άποψη. Σημειώνει χαρακτηριστικά:

 

“Αξιότιμη κυρία Δήμαρχε, σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές όπου υπάρχουν σκέψεις για την κατασκευή μονάδας λιθάνθρακα, οι δημοτικές αρχές και οι τοπικές κοινωνίες έχουν ταχθεί ενάντια σε αυτή την προοπτική. Παρότι, οι κάτοικοι όλων των περιοχών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ανεργίας, αποφάσισαν να αντιταχθούν στο λιθάνθρακα γιατί πιστεύουν ότι δεν κρύβεται εκεί το μέλλον τους. Αποφάσισαν, μάλιστα, να πούνε όχι στον λιθάνθρακα, παρότι σε κάποιες από τις περιοχές το περιβαλλοντικό πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο (όσο στην περίπτωση του Αλιβερίου). Το WWF Ελλάς είναι απόλυτα πεπεισμένο ότι περιβάλλον και ανάπτυξη μπορούν να συνυπάρξουν. Σε αυτή τη ‘συμβίωση’, ο λιθάνθρακας δεν έχει ρόλο.”

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: