Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Σεπτεμβρίου 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Αυγ.   Οκτ. »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

 • Advertisements

Αναβλήθηκε για τις 9 Δεκεμβρίου η δίκη του λιγνίτη

Posted by lithanthrakas στο Σεπτεμβρίου 23, 2008

Αναβολή για τις 9 Δεκεμβρίου 2008 υπήρξε στη δίκη των εννέα κατοίκων του Αγ. Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης, που δικάζονταν για παρακώλυση λειτουργίας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, κατά τη διάρκεια της 24ήμερης κατάληψης, στο διάστημα 10 Μαΐου, έως τις 2 Ιουνίου, που διακόπηκε βίαια με επέμβαση των ΜΑΤ.

 

Από το πρωί είχε δημιουργηθεί ένα μαχητικό κλίμα, από τους συγκεντρωμένους κατοίκους της περιοχής, αλλά και άλλους από πιο μακρινές περιοχές, ενώ δεκάδες μηνύματα συμπαράστασης είχαν φτάσει, μέχρι το προηγούμενο βράδυ, στο σύλλογο του Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου.

 

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν αρκέστηκε στην εξοντωτική αγωγή που έχει υποβάλλει, σε βάρος του συλλόγου (24 εκατομ. ευρώ απαιτεί), αλλά παραστάθηκε στη δίκη σαν πολιτική ενάγουσα. Αποδεικνύει, με αυτόν τον τρόπο, ότι συνεχίζει να ακολουθεί μια επιθετική, εκδικητική πολιτική απέναντι σε όποιον αμφισβητεί την παντοκρατορία και την ανεξέλεγκτη δράση της στις περιοχές του λιγνίτη. Δυστυχώς, την τακτική αυτή ενισχύει και η κυρίαρχη μερίδα των συνδικαλιστών της ΔΕΗ. Δείτε, για παράδειγμα, πως αντιμετωπίζονται από μέλος του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ οι αντιδράσεις στην πολιτική της ΔΕΗ και, ειδικά, στην προσπάθεια εγκατάστασης μονάδας λιθάνθρακα στο Αλιβέρι.

 

Αγνοείστε το όνομα του αρθρογράφου και το όνομα του καταγγελλόμενου και θαυμάστε τη λογική της συγκάλυψης (διανθισμένη με πλήθος διαστρεβλώσεων), σε όλο της το μεγαλείο (παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο για διδακτικούς λόγους):

 

“Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε διάφορες οργανώσεις οικολογικού χαρακτήρα, να καταγγέλλουν τα κακώς κείμενα για γεγονότα και παραλείψεις που αφορούν στο περιβάλλον. Ως εδώ όλα καλά.

 

Το διεθνές οικολογικό κίνημα, δεκαετίες τώρα, έχει προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στην προστασία του περιβάλλοντος με πολύ κόπο και με κίνδυνο ζωής των μελών του. Αξέχαστες μένουν οι ακτιβιστικές ενέργειες της Green Peace και άλλων οργανώσεων, οι οποίες αφύπνισαν τη διεθνή κοινή γνώμη και διαμόρφωσαν την παγκόσμια οικολογική κίνηση.  

 

Εντύπωση όμως προκαλεί ότι στην Ελλάδα οι διάφορες αυτές οργανώσεις συνηθίζουν μόνο να καταγγέλλουν, ελάχιστους συνήθεις παραβάτες. Τη ΔΕΗ, τη ΔΕΗ, τη ΔΕΗ και ενίοτε κάποιον κρατικό πάλι φορέα. Σημειωτέον ότι στις 14 πρώτες αιτίες ρύπανσης στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ε.Ε. δεν συμπεριλαμβάνεται η ενέργεια και  η ΔΕΗ.

 

Κανείς από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ δεν θα πει ποτέ ότι η ΔΕΗ δεν ρυπαίνει το περιβάλλον. Όχι όμως μόνο αυτή. Στο κάτω – κάτω πρώτοι οι εργαζόμενοι είναι τα υποκείμενα της ενεργειακής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, για να μπορεί να έχει ρεύμα και φως ασφαλείας ο κάθε λάτρης της καφέ αρκούδας, στο κρατικό σαλέ σε κάποιον εθνικό δρυμό, που συνήθως είναι χιλιόμετρα μακριά και όπου η  ΔΕΗ, χωρίς συμφέρον, έχει δίκτυο και παροχή ρεύματος.

 

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ξεχνούν να καταγγείλουν την πολιτεία, τη ΔΕΗ και όποιον άλλον υπεύθυνο για την καθυστέρηση της αλλαγής των παλαιών ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων, από άλλες νέας περιβαλλοντικής τεχνολογίας, οι οποίες θα βελτιώσουν ουσιαστικά το περιβάλλον, όταν γνωρίζουν πως ο λιγνίτης θα αποτελεί τη βάση της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, γιατί οι ανανεώσιμες πηγές από μόνες τους δεν φτάνουν να καλύψουν την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση. Όπως επίσης δεν κάνουν ποτέ καμία αναφορά για την προσφορά της λεκάνης της Πτολεμαΐδας και της Μεγαλόπολης στην εθνική οικονομία και την ανάλογη υποχρέωση ανταπόδοσης της ΔΕΗ, της πολιτείας και της χώρας για νέες μονάδες, νέες μορφές επενδύσεων και πραγματική περιβαλλοντική αποκατάσταση.   

 

Αντ’ αυτού θέλουν να προβάλλουν συνεχώς, μόνον το ότι, ο ισχυρότερος και μεγαλύτερος λιγνιτικός σταθμός, ο Αγ. Δημήτριος, είναι ο πρώτος σε ρύπανση στην Ευρώπη. Προφανώς δεν γνωρίζουν την κατάσταση π.χ. στις νέες χώρες – μέλη της Ε. Ε., ούτε βέβαια ότι για ζεστό νερό και μόνο στα κέντρα των παλαιών πρωτευουσών τους καίνε … κάρβουνο !!! Ταυτόχρονα ξεχνούν οι ειδικοί των περιβαλλοντικών θεμάτων να αναφέρουν ότι ένα τάνκερ από τα χιλιάδες που κινούνται στις θάλασσές μας, καίγοντας μαζούτ, παράγει ρύπους περισσότερους από μία μονάδα της ΔΕΗ, η οποία έχει φίλτρα ή ότι οι ορυζώνες, οι βάλτοι και το ζωικό κεφάλαιο απελευθερώνουν ανάλογο διοξείδιο του άνθρακα, όσο μια μονάδα της ΔΕΗ. Ξεχνούν τα σκουπίδια, τις χωματερές, τα μπαζωμένα, ρέματα, τα πλαστικά, τη σκόνη από τα χιλιάδες ιδιωτικά λατομεία, όταν με πείσμα και ανελλιπώς καταγγέλλουν τα Ορυχεία λιγνίτη της ΔΕΗ για τη λειτουργία τους, για τη βελτίωση της οποίας το συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ και η τοπική αυτοδιοίκηση έδωσαν και δίνουν αγώνες.

 

Σε καμιά απεργία της ΓΕΝΟΠ δεν στάθηκαν ως τώρα συμπαραστάτες, όταν γνωρίζουν πως οι εργαζόμενοι παλεύουν πάντα για καθαρό περιβάλλον και καλές συνθήκες εργασίας. Αλήθεια ποιας ιδιωτικής εταιρείας οι εργαζόμενοι θα μπορούν να κάνουν ανάλογους αγώνες; Ποιος παραγωγός ιδιώτης θα σεβαστεί το περιβάλλον; Πότε αλήθεια έως τώρα καταγγέλθηκε ιδιώτης παραγωγός από το WWF – ΕΛΛΑΣ; Ο λόγος είναι προφανής. Στην ελληνική πραγματικότητα ο μόνος καταγγελλόμενος, που μπορεί να πληρώσει κάθε είδους !!!… πληρωμή ως αποζημίωση, είναι η κρατική παλαιότερα και ανήκουσα στο Δημόσιο τελευταία, Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Κανενός ιδιοκτήτη τάνκερ ή λατομείου πέτρας δεν του καίγεται καρφί εάν καταγγελθεί για  ρύπους. Δεν έχει τόσα χρήματα να προκαλέσει το ελληνικό οικολογικό !!! ενδιαφέρον, ούτε το χρηματιστήριο των ρύπων μπορεί να τον επηρεάσει.

 

Τελευταίο παράδειγμα για του λόγου το αληθές. Το WWF – ΕΛΛΑΣ σε ρόλο Πολεοδομίας. Πώς ταυτίζονται από τη  μία η τεράστια προσφορά του διεθνούς οικολογικού κινήματος για τα ζητήματα περιβάλλοντος με την επιλεκτική πολεοδομική παρέμβαση του WWF – ΕΛΛΑΣ στο Αλιβέρι. Καταγγέλλει το WWF – ΕΛΛΑΣ (άραγε με ποιες διεργασίες στήνονται αυτές οι οργανώσεις, πώς εκλέγουν τα Δ. Συμβούλια, πώς βρίσκουν χρήματα και πού απολογούνται) ότι, σε γήπεδο που είχε παραχωρηθεί από την κτηματική εταιρεία του δημοσίου στο Αλιβέρι, για την ανέγερση σχολείου, θα κατασκευαστεί η μονάδα της ΔΕΗ.

 

Αναρωτιέται κανείς, πως και έτσι να’ ναι, πού είναι το κακό. Δεν είναι κοινωφελές έργο η μονάδα της ΔΕΗ; Δεν είναι η ΔΕΗ, ο Δήμος Αλιβερίου και η πολεοδομική του υπηρεσία φορείς του Δημοσίου; Δεν είναι ενιαία η δημόσια περιουσία; Δεν θα εξυπηρετήσει η κατασκευή του εργοστασίου τον ελληνικό λαό και κατ’ επέκταση τον λαό του Αλιβερίου;

 

Αλλά και έτσι να μην είναι. Ποιο είναι το αντικείμενο ενασχόλησης του WWF – ΕΛΛΑΣ; Η κτηματική περιουσία και η νομική ιδιοκτησία των εκτάσεων του δημοσίου ή το περιβαλλοντικό ζήτημα; Ποια ανάγκη οδηγεί το WWF – ΕΛΛΑΣ να προηγείται της ευθύνης της προστασίας των κτημάτων από την πολεοδομική υπηρεσία του Δήμου Αλιβερίου, των ιδιωτών ή ακόμη και του ΥΠΕΧΩΔΕ;

 

Στο τέλος ποιος είναι ο στόχος; Να μην κατασκευαστεί μια βρώμικη πιθανά μονάδα λιθάνθρακα ή σε ποιον ανήκει ο χώρος που θα κατασκευαστεί. Μάλλον ο στόχος είναι να μην κατασκευαστεί μονάδα της ΔΕΗ με όλα τα επακόλουθα. Ξέρουν οι … περιβαλλοντολόγοι!”

 

Αντί για οποιοδήποτε δικό μας σχόλιο, θα παραθέσουμε το σχόλιο παλαίμαχου μηχανικού συνδικαλιστή της ΔΕΗ, που συνταξιοδοτήθηκε περιθωριοποιημένος, διότι “δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις”, όταν διάβασε το παραπάνω κείμενο:

 

“Τελικά πάντα οι μάσκες πέφτουν. Καλό χειμώνα στα σαλέ και στα oρυχεία…”

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: