Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Σεπτεμβρίου 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Αυγ.   Οκτ. »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

 • Advertisements

ΡΑΕ: κατεβασμένα τα ρολά της ενημέρωσης, σιωπή για το Αλιβέρι

Posted by lithanthrakas στο Σεπτεμβρίου 28, 2008

Διαιωνίζονται τα σοβαρά προβλήματα στον τομέα της πληροφόρησης, από την πλευρά της ΡΑΕ. Κυρίως σε ότι αφορά ένα από τα βασικά αντικείμενά της, που είναι οι γνωμοδοτήσεις της στις αιτήσεις για την εγκατάσταση νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Ειδικά στο κομμάτι των θερμοηλεκτρικών μονάδων επικρατεί ένα απερίγραπτο χάος, το οποίο δεν αντανακλάται, γενικά, στην έλλειψη πληροφόρησης, αλλά περιορίζει και την πρακτική δυνατότητα άσκησης των νόμιμων ενεργειών παρέμβασης (υποβολή αντιρρήσεων, ενστάσεων, προσφυγών κλπ.), από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Πιο συγκεκριμένα:

 

Το αρχείο των αιτήσεων ενημερώνεται με χαρακτηριστική καθυστέρηση, με το πρόσχημα ότι η καταχώρηση σε αυτό μιας αίτησης γίνεται αφού υποβληθούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα, κάτι που δεν γίνεται πάντα με την υποβολή της αίτησης (κατά τη ΡΑΕ). Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

 • Η αίτηση της ΔΕΗ, για μονάδα λιθάνθρακα στη Λάρυμνα, έγινε στις 18/1/2008. Η προβλεπόμενη δημοσίευση στον τύπο έγινε στις 29/1/2008 (στα “ψιλά” των οικονομικών στηλών δύο εφημερίδων, με προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων τις 15 ημέρες). Η αίτηση εμφανίστηκε στο αρχείο των αιτήσεων της ΡΑΕ, στις 13/5/2008, με ημερομηνία υποβολής της αίτησης 31/3/2008 και αριθμό πρωτοκόλλου Γ3376. Προηγουμένως, είχε εμφανιστεί στο αρχείο των θετικών γνωμοδοτήσεων, χωρίς να έχει εμφανιστεί καν στο αρχείο των αιτήσεων, με αριθμό πρωτοκόλλου Γ3375. Μετά τη δημόσια κατακραυγή και τις έντονες αντιδράσεις αποσύρθηκε, δηλώνοντάς μας ότι επρόκειτο περί λάθους…. (η αλήθεια είναι ότι δεν πειστήκαμε με τόσα λάθη μαζεμένα).
 • Ενημερωθήκαμε προφορικά (το Μάιο του 2008), από τη ΡΑΕ, ότι έχει υποβληθεί αίτηση από τη ΔΕΗ, για νέα λιγνιτική μονάδα 450 MW, στην Πτολεμαΐδα, στις 29/2/2008. Η δημοσίευση της αίτησης (ποιος πήρε χαμπάρι;) έγινε στις 12/3/2008. Η καταχώρηση της αίτησης, σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική της ΡΑΕ, θα γίνει όταν ολοκληρωθεί ο φάκελος και η ανάρτησή της στο αρχείο των αιτήσεων θα γίνει σε κάποια από τις ενημερώσεις του αρχείου που θα ακολουθήσουν (ζήσε Μάη, να φας τριφύλλι).
 • Έχει εκδοθεί (24/4/2008) άδεια παραγωγής, από το ΥΠΑΝ, για μονάδα φυσικού αερίου 390 MW, στη Ν. Πέραμο (Θριάσιο), πράγμα που σημαίνει ότι έχει προηγηθεί αίτηση στη ΡΑΕ και γνωμοδότησή της, που, όμως, δεν έχουν εμφανιστεί, ποτέ μέχρι τώρα, στα αντίστοιχα αρχεία της ΡΑΕ.

 

Το αρχείο των θετικών γνωμοδοτήσεων, σε ότι αφορά τις θερμοηλεκτρικές μονάδες, εξαφανίστηκε. Μέχρι πρόσφατα τηρούνταν ένα ενιαίο αρχείο, με τελευταία ενημέρωση στις 13/5/2008 (όταν και προέκυψε το ζήτημα με την “κατά λάθος” εμφάνιση θετικής γνωμοδότησης για τη Λάρυμνα). Στην επόμενη, και πρόσφατη, ανανέωση του αρχείου (5/9/2008) ανακαλύψαμε ότι περιλαμβάνονταν μόνον οι γνωμοδοτήσεις για έργα ΑΠΕ. Σε επικοινωνία μας με τη ΡΑΕ μας ενημέρωσαν ότι αποφασίστηκε ο διαχωρισμός του αρχείου και ότι είναι ζήτημα ημερών η δημοσιοποίηση του αντίστοιχου αρχείου για τις θερμοηλεκτρικές μονάδες, καθώς είναι διαφορετικοί οι ρυθμοί και οι ανάγκες ανανέωσης των σχετικών αρχείων. Μας μένει η απορία: πως γίνεται το ένα τμήμα του αρχείου να δημοσιοποιείται και το άλλο να μην μπορεί να δημοσιοποιηθεί ακόμη; Αν κανείς σκεφτεί ότι παίζονται διάφορα παιχνίδια σκοπιμότητας, σίγουρα θα είναι κακοπροαίρετος. Τα παρεπόμενα αυτής της τακτικής:

 • Για τη μονάδα στη Ν. Πέραμο, αναφερθήκαμε προηγουμένως.
 • Δημοσιοποιήθηκε από τα χείλη του προέδρου της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλου, αλλά και από υπηρεσιακά στελέχη της ΡΑΕ, η ύπαρξη θετικής γνωμοδότησης για μονάδα λιθάνθρακα στο Αλιβέρι, χωρίς να υπάρχει η επίσημη δημοσιοποίηση από τη ΡΑΕ.
 • Πάλι με τη μέθοδο των διαρροών στον τύπο (χωρίς καμία αντίδραση της ΡΑΕ), δημοσιοποιήθηκε η ύπαρξη θετικής γνωμοδότησης (από τον Αύγουστο) της ΡΑΕ, για λιγνιτική μονάδα της ΗΡΩΝ, στο Αμύνταιο της Φλώρινας (με εισαγωγή λιγνίτη από τη Fyrom), για την οποία, επίσης, κανείς δεν γνωρίζει κάτι.

Είναι σαφές ότι, με την ακολουθούμενη πρακτική της ΡΑΕ, έχει πλήρως απαξιωθεί το ουσιαστικό περιεχόμενο των διαδικασιών ενημέρωσης των πολιτών και οποιουδήποτε άλλου ενδιαφερόμενου. Εκείνο που εισπράττουμε είναι, μάλλον, μια διαδικασία αδιαφανών συνεννοήσεων, πιέσεων και πολιτικών παιχνιδιών, που δεν προσιδιάζουν στο ρόλο μιας, υποτίθεται, ανεξάρτητης αρχής (παρόλο που γνωρίζουμε ότι και πολιτική κατεύθυνση και συγκεκριμένη τεχνοκρατική αντίληψη υπάρχει). Ας λειτουργήσουν με κάποιους κανόνες και ας κρατήσουν, τουλάχιστον, τα προσχήματα.

 

Και κάτι ακόμη, με την ευκαιρία. Σε πλείστες όσες παρεμβάσεις μας στη ΡΑΕ, με αφορμή διάφορες γνωμοδοτήσεις της, για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ενεργειακών εγκαταστάσεων που σχεδιάζονται, προβάλλεται η μόνιμη επωδός: “η ΡΑΕ δεν έχει ρόλο στην εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων”. Θα απαντήσουμε με δύο επιχειρήματα, αυτά της απλής λογικής και της σχετικής νομοθετικής πρόβλεψης, καλώντας τη ΡΑΕ να αφήσει τις υπεκφυγές και να μεταφέρει αλλού και τις δικές της ευθύνες για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που προετοιμάζονται:

 • Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις μιας, οποιασδήποτε, εγκατάστασης, είναι από τα κυρίαρχα στοιχεία για τη σκοπιμότητα υλοποίησής της. Είναι έξω από κάθε λογική να γνωμοδοτεί κάποιος, ο οποιοσδήποτε, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τη συγκεκριμένη παράμετρο.
 • Στο άρθρο 9 του κανονισμού αδειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (ΦΕΚ Β 1498/2000) αναφέρεται:

Κριτήρια για Διαµόρφωση Γνώµης

1. Για τη διαµόρφωση της γνώµης της προς τον Υπουργό Ανάπτυξης σχετικά µε την αποδοχή ή την απόρριψη αίτησης για χορήγηση άδειας ή για την έκδοση απόφασή της για εξαίρεση, καθώς και σχετικά µε τους όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται στην άδεια αυτή ή την εξαίρεση, η ΡΑΕ λαµβάνει υπόψη ιδίως:

(α) την ασφάλεια και προστασία του Συστήµατος, του Δικτύου, των εγκαταστάσεων παραγωγής και του συνδεδεµένου εξοπλισµού,

(β) την προστασία του περιβάλλοντος,

(γ) την αποδοτική παραγωγή και χρήση ηλεκτρικής ενέργειας,

(δ) την πρωτογενή πηγή ενέργειας και την τεχνολογία που προβλέπεται να χρησιµοποιηθεί,

(ε) τις τεχνικές, οικονοµικές και χρηµατοδοτικές δυνατότητες του αιτούντος,

(στ) την ωριµότητα του έργου προκειµένου για άδεια παραγωγής,

(ζ) τις υποχρεώσεις παροχής υπηρεσιών δηµόσιας ωφέλειας,

(η) το µακροπρόθεσµο ενεργειακό σχεδιασµό της χώρας,

(θ) την προστασία των καταναλωτών,

(ι) επισηµάνσεις άλλων δηµοσίων αρχών σχετικά µε θέµατα εθνικής ασφάλειας.   

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: