Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Οκτώβριος 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Σεπτ.   Νοέ. »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

 • Advertisements

Σε νέα φάση μπαίνει ο αγώνας των κατοίκων του Αλιβερίου

Posted by lithanthrakas στο Οκτώβριος 4, 2008

Σε νέα φάση μπαίνει ο αγώνας των κατοίκων του Αλιβερίου, για την αποτροπή της εγκατάστασης μονάδας λιθάνθρακα. Με τον “αέρα” της πρώτης νίκης (της εξασφάλισης απορριπτικής απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες) οι φορείς του Αλιβερίου συγκροτούν, πάλι, τη συντονιστική τους επιτροπή, αυτή τη φορά κατά του λιθάνθρακα (σε συνέχεια της δράσης τους κατά των σχεδίων για καύση RDF, από την ΑΓΕΤ). Σε ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν:

 

η συντονιστική επιτροπή φορέων Αλιβερίου

 

Όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης Περιοχής  Αλιβερίου, βρισκόμαστε σε αναβρασμό ερχόμενοι αντιμέτωποι με  ένα  δεύτερο σχεδιαζόμενο «έγκλημα» – μετά την καύση των σκουπιδιών της Αθήνας στο τσιμεντάδικο.  Δεν μας αρκούσαν τα υπάρχοντα προβλήματα.

 

Η ΔΕΗ με τη συνεργασία της ΑΓΕΤ επιστρέφει στον τόπο πού ξεκίνησε με τον πιο ανάλγητο τρόπο. Με ότι χειρότερο μπορούσε να μας προσφέρει. Με λιθάνθρακα. Έχοντας αφήσει πίσω της τα σημάδια της μεταλιγνιτικής περιόδου, επιστρέφει με χειρότερα σχέδια.

 

Οι «υγιείς προθέσεις» της και το «όραμά» της εκφράζονται σαφώς και με αποδείξεις

 • Στο εγκαταλελειμμένο Ορυχείο και το σεληνιακό τοπίο της επιφανειακής εξόρυξης
 • Στην τοξική και ραδιενεργή τέφρα που άφησαν πίσω τους
 • Στο πυρολυτικό πετρέλαιο που τόσα χρόνια καίνε στην περιοχή
 • Στα τοξικά υγρά που χύνονταν ανεξέλεγκτα στη θάλασσα
 • Στον εξαντλημένο και υφαλμυρωμένο υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα στην περιοχή Αλιβερίου
 • Σε αυτούς πού σημαδεύτηκε η ζωή τους από επαγγελματικά νοσήματα και πολλοί δεν βρίσκονται ανάμεσά μας

Συνεχίζουν να επιμένουν στην εφαρμογή των σχεδίων τους για την χρησιμοποίηση επικίνδυνων πρώτων υλών  και καυσίμων. Χθες  τα σκουπίδια.  Σήμερα ο λιθάνθρακας.

 

Προετοιμάζουν τον αργό θάνατό μας

 

Σε απόσταση 80 (ογδόντα) μέτρων από τα σπίτια του οικισμού Μυλάκι, ανάμεσα σε ένα μεγάλο τσιμεντάδικο και σε τρεις άλλες μονάδες της, η ΔΕΗ με την ΑΓΕΤ θέλουν να εγκαταστήσουν και το μεγαλύτερο εργοστάσιο με λιθάνθρακα στην Ευρώπη.

 

Όμως, εμείς οι Πολίτες,  δεν ψάχνουμε εναλλακτικό τρόπο θανάτου.

 

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να θυσιάσουμε την υγεία μας, να αφήσουμε να σκοτώνονται τα παιδιά μας και να δηλητηριάζεται ο τόπος μας καθοιονδήποτε τρόπο. Μας «καθησυχάζουν»  προβάλλοντας τις «αγαθές»  προθέσεις τους, νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, δήθεν σχέδια συνολικής περιβαλλοντικής αναβάθμισης.

 

Σχεδιάζουν χωρίς  εμάς για εμάς

 

Μιλούν για  ένα ιδεατό απόλυτα μεμονωμένο, περιβάλλον πού καμία σχέση δεν έχει με την περιοχή μας, και προσπερνούν το θέμα της σκοπιμότητας των επιλογών τους, και της επιβλαβούς συνεργιστικής δράσης των δραστηριοτήτων τους επί του περιβάλλοντος και της υγείας μας, ιδιαίτερα μακροπρόθεσμα.

 

Εμείς όμως είμαστε βαθιά πεισμένοι. Τέτοιου είδους σχέδια δεν ανταποκρίνονται στα συλλογικά και ατομικά σχέδια ευημερίας για τον καθένα μας, για όλους, για τον τόπο.

 

Έχουμε νοιώσει όλα αυτά τα χρόνια την ευαισθησία τους ως αφερεγγυότητα και ασυδοσία (Κλείσιμο Κλιμακίου Μεταλλικών Κατασκευών, μεταφορά προσομειωτή, πρόσφατες πυρκαγιές, μονάδα φυσικού αερίου κλπ). Τώρα θα νοιώσουμε το ίδιο όταν θα πληρώνουμε όλο και ακριβότερη την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, και,  ταυτόχρονα, θα καταβάλλουμε ως κοινωνία το οικονομικό κόστος των υπερβάσεων έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα στο παγκόσμιο χρηματιστήριο των ρύπων, ενώ την ίδια στιγμή και οι δύο Εταιρείες θα σημειώνουν υπερκέρδη  στους οικονομικούς τους δείκτες.

 

Οι κάτοικοι της περιοχής  αντιστεκόμαστε σε αυτή την εξέλιξη. Ζητάμε:

 

 • Από τον Υπουργό Ανάπτυξης να μην αποδεχτεί τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ και να μην εγκρίνει την εγκατάσταση λιθανθρακικής μονάδας στο Αλιβέρι.
 • Από τα κόμματα του Κοινοβουλίου ζητάμε να συμβάλουν στην αποτροπή της εγκατάστασης του πλέον ρυπογόνου καυσίμου στην περιοχή μας.
 • Από του κ.κ. Βουλευτές του Νομού μας και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ζητάμε να συμπαραταχθούν στον αγώνα μας.
 • Από το Δήμο Ταμυναίων  να σταθεί στο ύψος της ευθύνης του και να διαψεύσει όσα το αποκαλυφθέν έγγραφο του Προέδρου της ΚΕΔ – περί  συμφωνίας Δήμου/ΔΕΗ-ΑΓΕΤ/ΚΕΔ – υπονοεί. Με την υλοποίηση των δηλωμένων έργων και την διαφύλαξη της παραχωρημένης σε αυτόν έκτασης όπου σχεδιάζουν την εγκατάσταση της Μονάδας. Με την δραστήρια και πρωταγωνιστική συμμετοχή του στους προγραμματιζόμενους αγώνες και την αναπτυσσόμενη λαϊκή αντίσταση.

Συγκροτούμε ξανά Συντονιστική Επιτροπή αγώνα από μαζικούς φορείς της περιοχής  για να υπερασπιστούμε  τον τόπο μας!

 

Δελτίο τύπου του συλλόγου προστασίας περιβάλλοντος

 

Δελτίο τύπου, μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, εξέδωσε ο σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος Αλιβερίου και περιχώρων (συμμετέχει στη συντονιστική επιτροπή και στους “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”:

 

Ο αγώνας κατά της εγκατάστασης λιθανθρακικής μονάδας από τη ΔΕΗ στο Αλιβέρι μπαίνει σε νέα φάση. Μετά τη χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ταμυναίων η ΔΕΗ δεν έχει πλέον κανένα έρεισμα να συνεχίσει την καταστροφική της προσπάθεια για την εγκατάσταση της υπέρ-ρυπογόνου αυτής Βιομηχανίας στον τόπο μας.

 

Χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Ταμυναίων η Δήμαρχος σταθερά υποταγμένη στα κελεύσματα του κ. Αθανασόπουλου πρότεινε, αμέσως μετά την επιστολή του, την οργάνωση συγκέντρωσης για να παρουσιαστούν τα σχέδια – «όραμα» της ΔΕΗ για την περιοχή μας.  Το Δημοτικό Συμβούλιο όμως απέρριψε (δυστυχώς όχι ομόφωνα) την πρόταση της Δημάρχου και υπερψήφισε την πρόταση για άρνηση στην εγκατάσταση μονάδας λιθάνθρακα στο Αλιβέρι.

 

Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση των παριστάμενων φορέων της περιοχής μας για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου να μην διακινδυνεύσει η κυριότητα του Δημοτικού κτήματος στις στάχτες Μυλακίου (οικοπέδου στο οποίο η ΔΕΗ θέλει να εγκαταστήσει τη μονάδα). Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις οι φορείς σε μικτή επιτροπή με Δημοτικούς Συμβούλους θα αναλάβουν το συντονισμό της δράσης γιά την υλοποίηση συγκεκριμένης μελέτης την οποία οι ίδιοι εκπονούν. Το Δημοτικό Συμβούλιο με ψήφισμά του διαμαρτύρεται για τις προσπάθειες την ΚΕΔ και της ΔΕΗ να υφαρπάσουν τη Δημοτική περιουσία και δηλώνει αποφασισμένο να την προστατεύσει.

 

Οι κάτοικοι της περιοχής θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, να μην εγκατασταθεί μονάδα λιθάνθρακα στον τόπο μας.

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΖΩΗΣ

 

Ερωτήσεις στη Βουλή

 

Ερώτηση, σχετική με το θέμα, υπέβαλε στους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχ. Παπαγιαννάκης, με την οποία ζητά να μάθει:

 • Μέσω ποιας νόμιμης διαδικασίας  επιχειρείται η παραχώρηση στη ΔΕΗ ΑΕ (το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου 2008!!!) μιας έκτασης, η οποία ανήκει στο Δήμο Αλιβερίου, τουλάχιστον έως το 2009;
 • Πώς η ΡΑΕ, με τη συνδρομή της ΚΕΔ, προκρίνει την εγκατάσταση μιας λιθανθρακικής μονάδας, δηλαδή τη δημιουργία μιας ακόμα εστίας ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος, στην έκταση όπου προηγουμένως προβλεπόταν από την ΚΕΔ  έργα ανάπλασης και πρασίνου; Σημειωτέον ότι το χωριό Μυλάκι δήμου Ταμυναίων, απέχει μόλις 80 μ. από το εν λόγω οικόπεδο.
 • Από πού πηγάζει η εκτίμηση της ΚΕΔ για υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ΚΕΔ – ΔΕΗ και Δήμου Αλιβερίου, τη στιγμή που ο Δήμος Αλιβερίου δεν έχει συναινέσει σε κάτι τέτοιο; Μάλιστα το δημοτικό συμβούλιο, στη συνεδρίαση του της 30/09/08, ομόφωνα αποφάσισε ότι θα υπερασπιστεί τη δημοτική περιουσία και το εν λόγω οικόπεδο, μέχρις εσχάτων και αποφάσισε, με πλειοψηφία 8 – 6 να μην επιτρέψει την εγκατάσταση λιθανθρακικής μονάδας στην περιοχή.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος από την Εύβοια, Γιώργος Μαυρίκος, Γιάννης Γκιόκας και Σπύρος Χαλβατζής κατέθεσαν ερώτηση με αίτημα να μην εγκατασταθεί λιθανθρακική μονάδα στο Αλιβέρι (το πλήρες κείμενο της ερώτησης).

 

Ο αγώνας κατά του λιθάνθρακα είναι παγκόσμια υπόθεση

 

Για όσους ηθελημένα υποβαθμίζουν τις τεράστιες επιπτώσεις της χρήσης του λιθάνθρακα (ή, καλύτερα, για αυτούς που παρασύρονται από τη σχετική φιλολογία) και προσπαθούν να τις αντισταθμίσουν με υποτιθέμενα οφέλη των τοπικών κοινωνιών, αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι δραστηριότητες τεράστιας έκτασης αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο κατά του λιθάνθρακα. Είναι γνωστή η πρόσφατη πανευρωπαϊκή καμπάνια της Greenpeace, που στην Ελλάδα πήρε τη μορφή των κοινών δράσεων με τις κινήσεις των πολιτών στην περιοχή του Κορινθιακού.

 

Αξίζει, να προσέξει κανείς και τις αντίστοιχες δραστηριότητες στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, όπως μας τις υπενθυμίζει ο Σύλλογος περιβάλλοντος και πολιτισμού δήμου Κηρέως – kireas.org.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: