Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Οκτώβριος 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Σεπτ.   Νοέ. »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

 • Advertisements

Συνεχίζεται η καραντίνα της Ελλάδας από τον ΟΗΕ

Posted by lithanthrakas στο Οκτώβριος 9, 2008

Τον Απρίλιο του 2008, η επιτροπή συμμόρφωσης στο πρωτόκολλο του Κιότο, του ΟΗΕ, είχε θέσει υπό επιτήρηση την Ελλάδα, καθώς δεν θεώρησε αξιόπιστο το σύστημα καταγραφής των ρύπων της χώρας. (Δείτε τη σχετική ανάρτηση)

 

Την περίοδο αυτή, το ΥΠΕΧΩΔΕ απέδιδε τα προβλήματα στην ομάδα που διαχειρίζονταν το σύστημα, μέχρι τότε. Προχώρησε στην εγκατάσταση νέας ομάδας και κατέθεσε τα σχετικά στοιχεία. Στην πρόσφατη σύνοδο της επιτροπής συμμόρφωσης (7-9/10), εξετάστηκε η περίπτωση της Ελλάδας, και πάλι, κρίθηκε ότι το σύστημα που παρουσίασε είναι ανεπαρκές. Το αποτέλεσμα, όπως καταγράφεται σε δελτίο τύπου του WWF Ελλάς:

 

Συνεχίζεται ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο, όπως προκύπτει από σχετική απόφαση του Τμήματος Επιβολής του ΟΗΕ (CC-2007-1-10/Greece/EB) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, δεν κρίνονται επαρκείς οι πληροφορίες που κατέθεσε εκ νέου η Ελλάδα για το Εθνικό σύστημα καταγραφής εκπομπών, ύστερα από απαίτηση του ΟΗΕ. Το Τμήμα Επιβολής του ΟΗΕ ζητά από την Ελλάδα να καταθέσει επειγόντως ένα αναθεωρημένο σχέδιο, που θα αποδεικνύει ότι λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την εύρυθμη συντήρηση και λειτουργία του συστήματος καταγραφής εκπομπών. Μέχρι τότε δεν αίρεται ο αποκλεισμός της χώρας από τους μηχανισμούς του Κιότο.

(Δείτε το πλήρες κείμενο του δελτίου τύπου του WWF, δελτίο τύπου της Greenpeace και την απόφαση της επιτροπής συμμόρφωσης)

 

Καιρός, λοιπόν, για το ΥΠΕΧΩΔΕ να πάψει να αναζητά αλλού ευθύνες για το διεθνή διασυρμό της χώρας και να σκύψει με περισσότερη φροντίδα στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος. Και επειδή το γεγονός συνδέεται με την προαναφερόμενη είδηση, αξίζει να επισημάνουμε, για μια ακόμη φορά, την αφωνία του ΥΠΕΧΩΔΕ στα σχέδια εγκατάστασης λιθανθρακικών μονάδων στη χώρα.

 

Περιορισμοί στις εκπομπές CO2 από την ΕΕ

 

Με ψήφισμα της επιτροπής για τις κλιματικές αλλαγές του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου (7/10), μπαίνουν όρια εκπομπών ρύπων στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και στο είδος των χρησιμοποιούμενων τεχνολογιών. Αντιγράφουμε από ενημερωτικό σημείωμα του Συλλόγου περιβάλλον και πολιτισμός δήμου Κηρέως:

Το σημερινό (7/10) ψήφισμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής αλλαγής του κλίματος της ΕΕ αλλάζει των αγώνα κατά των λιθανθρακικών μονάδων.  Η επιτροπή με το ψήφισμα της  έθεσε ανώτατα όρια  CO2 που μπορούν να εκπέμπουν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Αν τελικά επικυρωθεί στη σύνοδο κορυφής, αυτό το ψήφισμα θα κάνει αδύνατη την εγκατάσταση νέων λιθανθρακικών μονάδων μετά το 2015. Μετά το 2015 όλες οι νέες μονάδες θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι εξοπλισμένες με την τεχνολογία δέσμευσης και γεωλογικής αποθήκευσης CO2. Να υπενθυμίσουμε ότι η τεχνολογία αυτή είναι σε πειραματικό στάδιο και θα είναι έτοιμη για εμπορική εκμετάλλευση μετά το 2030. Η χώρα μας δικαιολογημένα αντιτίθεται στη χρήση της λόγω των γεωλογικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας (και συνεπαγόμενων κινδύνων στα υπόγεια ύδατα).  

Το ανώτατο όριο εκπομπών που εγκρίθηκε είναι 500 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανά κιλοβατώρα για μονάδες ισχύος μεγαλύτερη από 300 MW. Αυτή τη στιγμή μια λιθανθρακική μονάδα με την πιο μοντέρνα τεχνολογία καύσης που υπάρχει σήμερα εκπέμπει 750-800 γραμμάρια CO2 για κάθε κιλοβατώρα που παράγει. Οι αντίστοιχες εκπομπές για μονάδες φυσικού αερίου είναι 400 με 450 γραμμάρια. 

Η επιτροπή ψήφισε την σταδιακή εισαγωγή  της πλήρους (100%) δημοπράτησης των δικαιωμάτων εκπομπών ενόψει της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα,  οι ρυπαίνοντες θα πληρώνουν μόνο το 15% των δικαιωμάτων εκπομπών CO2  το 2013, αυξάνοντας το ποσοστό αυτό σταδιακά στο 100% το 2020. Αυτή ακριβώς ήταν και η πρόταση της Πολωνίας και του μπλοκ των χωρών που είχε δημιουργήσει. Η πρόταση για πλήρη δημοπράτηση των δικαιωμάτων εκπομπών CO2  από το 2013 δεν μπήκε σε ψηφοφορία

Οι σημαντικοί αυτοί περιορισμοί χρειάζονται την τελική επικύρωση των ηγετών των χώρων μελών της ΕΕ (στους επόμενους 3-4 μήνες) πριν μπουν σε ισχύ.

Οι συνέπειες αυτού του ψηφίσματος  είναι ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες εγκατάστασης λιθανθρακικών μονάδων στην Ελλάδα  γιατί στενεύει ο χρονικός ορίζοντας τους.  Το γεγονός ότι χρειάζονται περίπου 3 χρόνια για την  κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας κάνει τα χρονικά περιθώρια, (μέχρι το 2015 που θα ισχύσουν οι περιορισμοί), ακόμη στενότερα. Οι περιοχές που έχουν επιλεχτεί για την κατασκευή λιθανθρακικών μονάδων θα πρέπει να είναι έτοιμες να δεχτούν περισσότερες πιέσεις στο κοντινό μέλλον για γρήγορη «επίλυση» των αντιρρήσεων τους.

Είχε προηγηθεί ένα απίστευτο σήριαλ δημοσιευμάτων και δηλώσεων, που απέδιδαν σύμπλευση της Ελλάδας με την Πολωνία, για τη συγκρότηση μπλοκ κρατών, που θα επιχειρούσαν να εμποδίσουν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων στο σύστημα κατανομής δικαιωμάτων ρύπων.

Δείτε περισσότερα, για το θέμα, στο kireas.org

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: