Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Οκτώβριος 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Σεπτ.   Νοέ. »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

 • Advertisements

Έργα και ημέρες της ΔΕΗ

Posted by lithanthrakas στο Οκτώβριος 10, 2008

στο Αλιβέρι

 

Είναι γνωστή, εδώ και ημέρες, η έντονη δράση της ΔΕΗ στο Αλιβέρι, που με την επιστράτευση στελεχών και “ειδικών”, επιχειρεί να ασκήσει μια αφόρητη πίεση στην τοπική κοινωνία, αναγκάζοντάς την να υποταχθεί στην επιλογή της για την εγκατάσταση μονάδας λιθάνθρακα. Ήδη, το δίκτυο κινήσεων και συλλόγων Εύβοιας κατήγγειλε, πριν λίγες μέρες:

 

“Μετά τις εξελίξεις στο Αλιβέρι και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλιβερίου να πει ΟΧΙ στη λιθανθρακική μονάδα, το θέμα παίρνει νέες διαστάσεις. Η ΔΕΗ με αφίσες και ολοσέλιδες καταχωρήσεις στον τύπο, θέλει να επικοινωνήσει το «όραμά της για το Αλιβέρι» στους κατοίκους της περιοχής, το χρώμα του οποίου βέβαια δεν μπορεί να είναι διαφορετικό από αυτό του μαύρου. Ταυτόχρονα διάφοροι καλοθελητές κυκλοφορούν διαδόσεις για ακυρότητα της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και σε προκλήσεις προς πολίτες και στελέχη των συλλόγων περιβάλλοντος του Αλιβερίου.”

 

Η ασφυκτική αυτή πίεση είχε, φυσικά, σαν πρώτους αποδέκτες τους εργαζόμενους στην υπάρχουσα μονάδα της ΔΕΗ. Οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσίευμα:

 

“Με μια ανακοίνωση “έκπληξη”, οι εργαζόμενοι στη μονάδα του Αλιβερίου της ΔΕΗ τάσσονται υπέρ της ανάπτυξης μονάδας λιθάνθρακα στην περιοχή. Όπως λένε, υπό την προϋπόθεση πως θα χρησιμοποιούν οι πλέον σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες, τόσο η μονάδα φυσικού αερίου όσο και η μονάδα λιθάνθρακα που θα εγκατασταθούν από τη ΔΕΗ θα έχουν πολλά σημαντικά οφέλη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η θέση των εργαζόμενων της ΔΕΗ, ότι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής του Αλιβερίου θα είναι ιδιαίτερα θετικές.”

 

Δεν έχουμε πλήρη γνώση, μέχρι αυτή τη στιγμή, της ακρίβειας του δημοσιεύματος, ούτε των συνθηκών κάτω από τις οποίες ελήφθη η απόφαση. Ένα είναι βέβαιο: στο Αλιβέρι θα δοθεί σκληρή μάχη και το αποτέλεσμά της θα είναι καθοριστικό για την τύχη και των υπόλοιπων λιθανθρακικών μονάδων, που σχεδιάζονται. Δεν είναι, λοιπόν, χωρίς καθόλου σημασία το πανελλαδικό ραντεβού των “Πολιτών κατά του λιθάνθρακα”, την Κυριακή 19/10, στο Αλιβέρι.

 

και στη Δυτική Μακεδονία

(ανακοίνωση της Οικολογικής κίνησης Κοζάνης)

 

Ο Θουκυδίδης έγραφε για τους νικητές του Πελοποννησιακού πολέμου ότι «για να δικαιολογούν τις πράξεις τους άλλαζαν ακόμα και τη σημασία των λέξεων». Φαίνεται λοιπόν πως οι περισπούδαστοι managers και διευθυντές της Δημόσιας (;) Επιχείρησης Ηλεκτρισμού έχουν διαβάσει καλά τους δημαγωγούς του Πελοποννησιακού πολέμου. Δεν εξηγείται αλλιώς το θράσος τους να βαφτίζουν ως «αντικειμενικές αιτίες» τις δικές τους ευθύνες για την πορεία της ΔΕΗ και να ζητούν νέες αυξήσεις τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος (από αύριο μάλιστα !). Δεν εξηγείται αλλιώς η προκλητική τους απαίτηση να μετακυλήσουν στις πλάτες των καταναλωτών το χαράτσι του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), βαφτίζοντας το ως «εισαγόμενη αιτία», ενώ ήταν στο χέρι τους να μειώσουν τις .. εξαγωγές του από τις καμινάδες.

 

Γνώριζαν πολύ καλά με βάση τις διεθνείς δεσμεύσεις, που εμείς είχαμε υπογράψει, τι μας περίμενε αν δεν συμμορφωνόμασταν με το Πρωτόκολλο του Κιότο και παρόλα αυτά δεν έκαναν τίποτα για να βγούμε από τη black list των πιο βρώμικων ενεργειακά χωρών της Ευρώπης.

 

Ήταν ηλίου φαεινότερο ότι ακολουθώντας την ενεργειακή πολιτική του παρελθόντος και στηριζόμενοι στα ρυπογόνα στερεά καύσιμα (λιγνίτης και πρόσφατα λιθάνθρακας) θα έρχονταν μια στιγμή που θα πληρώναμε δυσβάσταχτα πρόστιμα. Οι Οικολογικές Οργανώσεις είχαν χτυπήσει έγκαιρα το καμπανάκι εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια, όταν ξελαρυγγίζονταν και προειδοποιούσαν σε κάθε κατεύθυνση:

 • ότι οι τιμές για τα δικαιώματα ρύπανσης θα ανέβουν ραγδαία, θα ξεπεράσουν σύντομα τα 30 € και μελλοντικά τα 100 € ανά τόνο CO2.
 • ότι έχουμε θα υπερβούμε πολύ τα όρια εκπομπών που έθεσε το Πρωτόκολλο του Κιότο
 • ότι δεν θα πιάσουμε το στόχο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
 • ότι για κάθε μονάδα ΑΕΠ παράγουμε 41% περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με την Ευρώπη των 15

Δυστυχώς ούτε οι προειδοποιήσεις του οικολογικού κινήματος εισακούστηκαν, ούτε η διεθνής στροφή προς την «πράσινη ενέργεια» επηρέασε ουσιαστικά την ενεργειακή πολιτική της ΔΕΗ και της χώρας. Στο συρτάρι έμειναν ως «ανεδαφικές» και οι προτάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίες όμως αποδείχτηκαν πολύ ρεαλιστικές, αφού έγιναν ή γίνονται πράξη σε μια σειρά πρωτοπόρες χώρες. Οι προτάσεις αυτές βασίζονται στη σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη και στην προώθηση των ήπιων μορφών ενέργειας. Συνοπτικά αναλύονται ως εξής (WWF 2008):

 • Προώθηση των ανανεώσιμων πηγών για την κάλυψη του ευρωπαϊκού στόχου 20,1% της ηλεκτροπαραγωγής έως το 2010.
 • Επανεισαγωγή του φόρου λιγνίτη και λιθάνθρακα, που ενώ ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2006 καταργήθηκε μετά από λίγους μήνες.
 • Άρνηση χορήγησης αδειών λειτουργίας σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, χωρίς προηγουμένως να έχει εντοπιστεί το βέλτιστο ενεργειακό μίγμα για την αποτελεσματική μείωση των εκπομπών CO2
 • Κίνητρα για μικρά φωτοβολταϊκά – έως 10kW – αποκλειστικά στον οικιακό τομέα (κατάργηση ΦΠΑ, επιδότηση έως 15% της αξίας κτήσης)

Μερίδιο ευθύνης γι’ αυτή την κατάσταση έχουν και όσες πολιτικές δυνάμεις (οι περισσότερες) στήριξαν την αύξηση των εκπομπών CO2, εξακολουθώντας να θεοποιούν το λιγνίτη. Μαζί τους και οι τοπικοί φορείς του Ν. Κοζάνης που επιζητούν μετά μανίας επέκταση της λιγνιτοπαραγωγής και νέες μονάδες της ΔΕΗ, ενώ την ίδια στιγμή κόπτονται για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές. (Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το θράσος μερικών μεγαλοσυνδικαλιστών, που αντί να αναλάβουν τι ευθύνες τους επιτέθηκαν πρόσφατα από την Πτολεμαΐδα στις περιβαλλοντικές οργανώσεις με προβοκατόρικες εκφράσεις περί «σαλέ» και .. «αρκούδων». Ποιοι ; αυτοί που κατάντησαν το συνδικαλισμό των ΔΕΚΟ ένα απέραντο «σαλέ» ανεξέλεγκτων προνομίων και προσωπικής ανέλιξης).

 

Με αυτά τα δεδομένα, που ορίζουν τη δεινή πλέον θέση της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας (και της μετοχής της ΔΕΗ), η Διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού θα έπρεπε αντί για επικοινωνιακά τρυκ και εύκολες μετατοπίσεις ευθυνών και κοστολογίων α) να σχεδιάσει μια πράσινη ενεργειακή πολιτική με βάση τις διεθνείς μας υποχρεώσεις και β) να εφαρμόσει ΠΛΗΡΩΣ την περιβαλλοντική νομοθεσία στις περιοχές εξόρυξης του λιγνίτη και παραγωγής ενέργειας.

 

Δεν μπορεί η ΔΕΗ, για να έλθουμε και στα καθ΄ ημάς, να συνεχίζει να συμπεριφέρεται όπως οι χρυσοθήρες του προηγούμενου αιώνα στην Αμερική: Εγκαθίσταται, αρπάζει και φεύγει. Και μονίμως αδιαφορεί. Αδιαφορεί για τον ντόπιο πληθυσμό, αρνούμενη να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του νόμου για τις εκπομπές αιωρουμένων σωματιδίων. Στοιχεία της Ν.Α. Κοζάνης, που διαθέτει η Οικολογική Κίνηση, δείχνουν υπερβάσεις, μέχρι και 400% πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Το καλοκαίρι μας έπνιξε η τέφρα και τα επεισόδια ρύπανσης. Το νέφος στρογγυλοκάθισε και φέτος πάνω από τα κεφάλια μας μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη και ίσως να ήμασταν ακόμη … αγκαλιά, αν δεν ήταν βροχερός ο υπόλοιπος μήνας.

 

Αντί λοιπόν η ΔΕΗ να κρύβει ‘κάτω από το χαλί’ τις βρωμιές της κι αντί να παίζει με τις λέξεις για να μας αποδείξει ότι φταίνε οι πάντες πλην της ίδιας για τη χρεοκοπία της, ας αναπροσανατολίσει ριζικά, έστω και τώρα, την πολιτική της και τις σχέσεις της με τοπικές κοινωνίες.

 

Ειδικά στο θέμα της αύξησης των τιμολογίων, που είναι και επίκαιρο, ο κ. Αθανασόπουλος και οι συν αυτώ ας λάβουν υπόψη τους το καινούριο θεσμικό πλαίσιο περί κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης των εταιρειών στους τόπους εγκατάστασης και παραγωγής των προϊόντων τους. Με βάση αυτό προκύπτουν πρόσθετες υποχρεώσεις των βιομηχανιών έναντι των τοπικών κοινωνιών και των καταναλωτών. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι πρέπει επιτέλους με πρωτοβουλία Νομαρχίας και ΤΕΔΚ να τεθεί στην ημερήσια διάταξη η μείωση των τιμολογίων των οικιακών καταναλωτών στους ενεργειακούς δήμους. Η Οικολογική Κίνηση θα προσπαθήσει να θεμελιώσει και νομικά το αίτημα με τις λίγες δυνάμεις που διαθέτει, ελπίζοντας σε ανάλογη ανταπόκριση.

 

Αλλά μάλλον ζητάμε πολλά. Τα στελέχη της ΔΕΗ, αλλά και αρκετοί συνδικαλιστές και τοπικοί παράγοντες, είναι απασχολημένοι αυτή την περίοδο με την επιλογή μέσω «αντικειμενικών» συνεντεύξεων του νέου προσωπικού, το οποίο χρησιμοποιεί κάθε θεμιτό η αθέμιτο μέσο για «μια θέση στον ήλιο». (Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί έκαναν μεταφορά των εκλογικών δικαιωμάτων στην περιοχή μας για να έχουν την υποστήριξη των τοπικών βουλευτών και κομματικών μηχανισμών στις μελλοντικές προσλήψεις).

 

Σε μια χώρα, όπου η συναλλαγή και η διαπλοκή σαρώνουν τα πάντα, η αντίσταση των υγιών δυνάμεων είναι πιο δύσκολη, αλλά και αναγκαία.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: