Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Οκτώβριος 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Σεπτ.   Νοέ. »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

 • Advertisements

Λάρυμνα: ο επόμενος στόχος;

Posted by lithanthrakas στο Οκτώβριος 18, 2008

Μια εξωραϊσμένη εικόνα της κατάστασης, αλλά και των προθέσεων της ΛΑΡΚΟ, επιχειρεί να δώσει δελτίο τύπου της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας, μετά από σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της. Αξίζει να σημειώσουμε τον αποκλεισμό των εκπροσώπων των κατοίκων της Λάρυμνας (παρά την αναφορά του δελτίου τύπου), στους οποίους επιτράπηκε η είσοδος, αφού είχε ολοκληρωθεί η συζήτηση. Μεταφέρουμε αποσπάσματα από το δελτίο τύπου, που το εντοπίσαμε στην ιστοσελίδα http://lithanthrakas.blogspot.com/

 

“Ευρύτατη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Νομαρχιακό κατάστημα, υπό την Προεδρία του Νομάρχη Φθιώτιδας κ. Αθανασίου Χειμάρα και με την συμμετοχή του προέδρου της ΛΑΡΚΟ κ. Σκρέκα, του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΛΑΡΚΟ κ. Τσουκαλά και του Διοικητικού Διευθυντή κ. Αποστολόπουλου, ενώ από την πλευρά του Δήμου Οπουντίων, συμμετείχε ο Δήμαρχος κ. Καραμέρης, ο Αντιδήμαρχος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Λάρυμνας, καθώς και εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου.

 

Από την πλευρά της Νομαρχίας, εκτός από τον κ. Νομάρχη, στη συνάντηση συμμετείχε ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Κουτσογιαννακόπουλος, οι Αντινομάρχες κ.κ. Χρήστος Ράπτης, Παναγιώτης Ρίζος και Περικλής Καραΐσκος.

 

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της Διοίκησης της ΛΑΡΚΟ και του Δήμου, για τη βελτίωση του περιβάλλοντος και την επέκταση του λιμανιού της Λάρυμνας.

 

·          Ο Πρόεδρος κ. Σκρέκας, απέκλεισε την περίπτωση ίδρυσης και λειτουργίας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ από Λιθάνθρακα.

·          Υπογράμμισε, ότι η επέκταση του λιμανιού αποσκοπεί στη φόρτωση και μεταφορά της σκουριάς προς πώληση.

·          Βρίσκεται σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα 140.000.000 ευρώ, για εκσυγχρονισμό του εργοστασίου, που ολοκληρώνεται μέσα στο 2008.

·          Το λιμάνι θα το κατασκευάσει η ΛΑΡΚΟ, ενώ εκβάθυνση δεν θα γίνει παρά μόνο επέκταση.

·          Με την επέκταση του λιμανιού, θα υπάρξει εισροή οικονομικών εισόδων στο εργοστάσιο από την πώληση της σκουριάς, αλλά και βελτίωση του περιβάλλοντος χώρου.

 

Ο Δήμαρχος τόνισε την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού της επιχείρησης και κατέθεσε γραπτό υπόμνημα 19 αιτημάτων, τα οποία σας συναποστέλλουμε με φαξ.

 

Κλείνοντας ο κ. Νομάρχης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 

«Ευχαριστώ τη Διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, τον εκπρόσωπο του Δήμου.

§  Ως γνωστόν, η ΛΑΡΚΟ αποτελεί οικονομικό πνεύμονα για την ευρύτερη περιοχή αφού :

·      Δίνει εργασία

·      απασχολεί σε πολλές εκατοντάδες εργαζόμενους- ταυτόχρονα συντηρεί έμμεσα, οικονομικά επίσης, εκατοντάδες οικογένειες 3 Νομών.

§  Όπως προέκυψε από το διάλογο είναι βέβαιο ότι για να επιβιώσει, θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και φυσικά να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το λιμάνι της Λάρυμνας.

§  Όμως ταυτόχρονα οι Διοικήσεις της, διαχρονικά, έπρεπε με σοβαρές παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας, να φροντίσουν για την μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην περιοχή, πράγμα που δεν έγινε.

§  Επειδή τα προβλήματα είναι πολλά και για πολλές 10ετίες, εμείς πήραμε την πρωτοβουλία – όπως είχαμε δεσμευτεί στο τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο – να φέρουμε σε άμεση επαφή και ουσιαστικό διάλογο:

§ Τους εκπροσώπους της εταιρείας

§ με τους εκπροσώπους του Δήμου Οπουντίων

      προκειμένου να πετύχουμε, στο μέτρο του δυνατού, σύγκλιση απόψεων και βελτίωση των σχεδίων της Διοίκησης της ΛΑΡΚΟ, υπέρ της μείωσης των ρύπων και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

§  Τέλος ο διάλογος ήταν ειλικρινής και νομίζω ότι θα διευκολύνει το Δημοτικό Συμβούλιο σε μια σοβαρή, υπεύθυνη και χρήσιμη για τον τόπο τους απόφαση.

§  Είπαμε όχι στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής με λιθάνθρακα αλλά και η Διοίκηση μας διαβεβαίωσε ότι καμιά πρόθεση και από μέρους της δεν υπάρχει προς την κατεύθυνση αυτή».”

 

Μια άλλη εικόνα, όμως, μας μεταφέρει η ιστοσελίδα Lamianews:

 

Με κυβερνητική εντολή τα βρήκε ο Χειμάρας με τον Σκρέκα της ΛΑΡΚΟ και πλέον έκτακτα θα συνεδριάσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο για να εγκρίνει και τα δύο θέματα της ΛΑΡΚΟ δηλαδή και την επέκταση του λιμανιού αλλά και τον χώρο της απόθεσης σκουριάς. Μοναδικό αγκάθι η τοπική κοινωνία και οι ενστάσεις που καταθέτει συνεχώς και μάλιστα στη Νομαρχία άρχισε ένα παζάρι με τους τοπικούς παράγοντες της Λάρυμνας για διορισμούς «γαλάζιων παιδιών» αλλά και για κάποιες ενισχύσεις στο Δήμο…

 

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι ο κ. Βλάχος ήρθε σε διατεταγμένη υπηρεσία στη Λαμία μεταφέροντας το μήνυμα στο Χειμάρα… από τον οποίο ζήτησε πειθαρχία.

 

Έτσι το μεσημέρι στη Νομαρχία ο Χειμάρας ανέχθηκε τον τσαμπουκά της ηγεσίας της ΛΑΡΚΟ, επέβαλε αποκλεισμό κάθε αιρετικής φωνής αφήνοντας έξω από την συζήτηση του εκπροσώπους των περιβαλλοντικών συλλόγων, προσπαθούσε να διορθώσει κάθε λεκτικό σφάλμα του κ. Σκρέκα και να λειάνει κάθε αντίρρηση υποσχόμενος λαγούς με πετραχήλια…

Οι παράγοντες της ΛΑΡΚΟ, και ιδιαίτερα ο Διευθύνων Σύμβουλος εγκατέλειψε ακόμα και τα προσχήματα και εκβίαζε ανοιχτά Νομαρχία και Δήμο αφήνοντας να εννοηθεί ότι ελάχιστα τους ενδιαφέρει η άποψή τους…

 

Για το λιμάνι δεν απέκλεισε τον ισχυρισμό για λειτουργία μονάδας λιθάνθρακα, ούτε βεβαίως την έβγαλε από τα σχέδια της ΛΑΡΚΟ, αλλά απλά είπε ότι πρόκειται για μονάδα που έχει μεγάλο κόστος κατασκευής…

 

Ούτε λέξη για τις προθέσεις της ΔΕΗ ένα αντίθετα έπεσε πολύ κλάμα για την εικόνα της αγοράς σήμερα και ότι το νικέλιο έχει πέσει χαμηλά. Συγχρόνως μιλούσαν για ανάπτυξη της εταιρίας αλλά δεν διέψευσαν τις απολύσεις και την μείωση της παραγωγής ενώ δεν είπαν κουβέντα για την μαύρη εργασία… Δούλευαν τους κατοίκους της Λάρυμνας για κάποιες χορηγίες στα πανηγύρια τους με λίγα λεφτά και μάλιστα οι καλοπληρωμένοι μανατζαραίοι δικαιολογήθηκαν ότι δεν ήταν καλά τα οικονομικά της εταιρίας για να βοηθήσουν την τοπική κοινωνία…

 

Νομάρχης Δήμαρχος Δημοτικοί και Νομαρχιακοί σύμβουλοι απλά σαν γλάστρες παρακολουθούσαν τους εκβιασμούς έτοιμοι να εκτελέσουν τις κομματικές εντολές και μάλιστα χωρίς ίχνος διάθεσης για την προάσπιση της πολιτικής του αξιοπρέπειας παραδόθηκαν στις ορέξεις των καλοπληρωμένων εγκάθετων στη ΛΑΡΚΟ ….

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: