Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Ιανουαρίου 2009
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Δεκ.   Φεβ. »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

 • Advertisements

Οι πολίτες θα κατοχυρώσουν τη δημοτική περιουσία στο Αλιβέρι

Posted by lithanthrakas στο Ιανουαρίου 16, 2009

Η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχής Αλιβερίου ενάντια στο λιθάνθρακα, δημοσιοποίησε την πρόθεσή της να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις, ώστε να αποφευχθεί η απώλεια της κυριότητας του οικοπέδου του δήμου, στην περιοχή «Στάχτες Μηλακίου», που θα έχει σαν συνέπεια την επιστροφή του στην ΚΕΔ και στη συνέχεια στη ΔΕΗ, για την κατασκευή μονάδας λιθάνθρακα. Στο πλαίσιο των σχετικών δραστηριοτήτων που έχει αναλάβει, οι πολίτες επιχειρούν μια τελευταία προσπάθεια να πείσουν τη δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο να σεβαστούν την απόφαση, που οι ίδιοι πήραν στο δημοτικό συμβούλιο, και να αναλάβουν δράση, συμπαρατασσόμενοι με τους συμπολίτες τους. Με επιστολή της συντονιστικής επιτροπής στη δήμαρχο και στους δημοτικούς συμβούλους του δήμου Ταμυνέων, κάνει γνωστό ότι θα προχωρήσει σε δεντροφύτευση στην περιοχή «Στάχτες Μηλακίου» και ζητάει τη συνδρομή του δήμου. Η συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής με τη δήμαρχο έχει οριστεί για την Δευτέρα 19/1.

 

Παρατίθεται η επιστολή:

 

«Σε συνέχεια της συμφωνίας, που διαπιστώθηκε κατά την πραγματοποιηθείσα σύσκεψη με την κ. Δήμαρχο τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου θέλαμε να σας κάνουμε γνωστό, πως προχωρήσαμε πρακτικά την κοινή ιδέα υλοποίησης μιας μεγάλης λαϊκής πρωτοβουλίας δενδροφύτευσης μέσα στο Γενάρη του Δημόσιου κτήματος «Στάχτες Μηλακίου» που έχει παραχωρηθεί από την ΚΕΔ στο δήμο μας.

 

Μέσω της ενέργειας αυτής (ενίσχυση πρασίνου στον χώρο), όπως ήδη έχουμε συμφωνήσει, θα ολοκληρώσουμε από κοινού τις ανειλημμένες και ήδη υλοποιημένες, όπως έχουμε διαπιστώσει, δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής και εσάς προσωπικά (δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων-στήσιμο ξύλινων οικίσκων ως χώρους περιβαλλοντικής έρευνας και εκπαίδευσης), καθιστώντας έτσι πλήρως ενεργή τη συμφωνία παραχώρησης του Δημόσιου Κτήματος στο δήμο, και ολοκληρώνοντας τους βασικούς όρους και σκοπούς παραχώρησης του.

 

Στην κατεύθυνση αυτή, και στα ίδια πλαίσια που γίνονται παρόμοιες ενέργειες στα όρια μεγάλων δήμων ιδιαίτερα της Αττικής, έχουμε εξασφαλίσει τη συνεργασία μεγάλης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης διεθνούς εμβέλειας που θα συνδράμει οικονομικά και πρακτικά την υλοποίηση της δενδροφύτευσης και τη χορηγία επικοινωνίας. Θα δοθεί έτσι ταυτόχρονα και μια ευκαιρία προβολής της περιβαλλοντικής ευαισθησίας των φορέων της πόλης μας στον εξωτερικό περίγυρο.

 

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει τη φύτευση από το λαό και τη νεολαία της περιοχής (και όχι μόνο) δένδρων, στα περιμετρικά όρια του κτήματος, τον περιμετρικό καθαρισμό λωρίδας γης πλάτους πέντε περίπου μέτρων που να προσδιορίζει τα όρια του κτήματος και την τοποθέτηση πινακίδων υποδήλωσης του ιδιοκτησιακού χαρακτήρα του.

 

Η χωροταξική επιλογή του χώρου έγινε ακριβώς ώστε να μην διαταραχθεί η ερευνητική πειραματική δουλειά του Πανεπιστημίου Πατρών για την πιλοτική εξυγίανση του χώρου από την αποδεδειγμένη ρύπανση των βαρέων μετάλλων αλλά και να μην επηρεασθούν σχεδιασμοί κοινωφελούς περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος που πιθανόν λάβουν χώρα στο μέλλον.

 

Ως μέρα δράσης έχει ορισθεί – για να είμαστε μέσα και στους ασφυκτικούς περιορισμούς που θέτει η συμφωνία παραχώρησης – η Κυριακή 1 Φεβρουαρίου και σχεδιάζεται να συνδυασθεί με πολιτιστικές εκδηλώσεις και την παρουσία πολιτικών εκπροσώπων και εκπροσώπων μαζικών φορέων.

 

Κατόπιν όλων όσων προηγούμενα αναφέραμε θα θέλαμε και την επίσημη θεσμικά διατυπωμένη έκφραση της συμπαράστασης του δήμου μας στην κοινού ενδιαφέροντος προσπάθεια, και προς τούτο αιτούμαστε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Δήμου ώστε να κανονισθούν και πρακτικά ζητήματα συνεργασίας (πιθανή συνδρομή σκαπτικού μηχανήματος, φορτηγού αυτοκινήτου, υδροφόρας κλπ).

 

Όπως γίνεται κατανοητό η συνάντηση αυτή πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, με καταληκτικό ορίζοντα το τέλος αυτής της εβδομάδας, ώστε να γίνει εφικτό να προχωρήσει η ολοκληρωμένη και αποτελεσματική οργάνωση της όλης προσπάθειας.

 

Επίσης σας κάνουμε γνωστό πως έχουμε προχωρήσει και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την προώθηση αντίστοιχης πρωτοβουλίας στα καμένα στο Μεσονήσι, και την αποκατάσταση αδρανών μεταλλείων στην ευρύτερη περιοχή το αμέσως επόμενο διάστημα, θέματα στα οποία θα επανέλθουμε για κοινή δράση.»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: