Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Φεβρουαρίου 2009
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Ιαν.   Μαρ. »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  232425262728  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

 • Advertisements

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι υποστηρικτές του λιθάνθρακα, στο Αλιβέρι

Posted by lithanthrakas στο Φεβρουαρίου 2, 2009

Σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις, από την εντυπωσιακή εξόρμηση δενδροφύτευσης της Κυριακής 1/2, επιδόθηκε η γνωστή, πλέον, ομάδα των υποκινούμενων από τις υποσχέσεις της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα, επεδίωξαν να συντηρήσουν ένα κλίμα έντασης, ελπίζοντας να παρασυρθούν σε αυτό οι ενεργοί πολίτες του Αλιβερίου, που δίνουν τον αγώνα τους μέσα από το συντονιστικό των φορέων.

 

Συνέχεια των προκλήσεων, που ξεκίνησαν από το πρωί της Κυριακής, ήταν η επιχείρηση καταστροφής των δενδρυλλίων το βράδυ της Κυριακής. Το προκλητικό γεγονός κατήγγειλαν οι οργανωτές της δενδροφύτευσης και άλλοι φορείς.

 

Στο σχετικό δελτίο τύπου της Greenpeace αναφέρεται:

Μικρή ομάδα αγνώστων κατέστρεψε τα δέντρα που φύτεψαν μόλις χθες εκατοντάδες πολίτες στις Στάχτες Αλιβερίου.

Η απελπισία είναι πολύ κακός σύμβουλος. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύονται παράγοντες της ΔΕΗ που υπόσχονται τεράστιες αποζημιώσεις σε κατοίκους της περιοχής Μυλάκι Αλιβερίου ώστε αυτοί να παραχωρήσουν τα οικόπεδά τους, μια και η διαβίωση στην περιοχή θα είναι αδύνατη στην περίπτωση που κατασκευαστεί η λιθανθρακική μονάδα που προγραμματίζει η ΔΕΗ. Η παραπλανητική πολιτική της πιο ρυπογόνου εταιρίας στην Ελλάδα, οδήγησε τα χέρια αγνώστων, οι οποίοι ξερίζωσαν και κατέστρεψαν εκατοντάδες δένδρα που φυτεύτηκαν χθες στην περιοχή. Η δενδροφύτευση πραγματοποιήθηκε από εκατοντάδες πολίτες από την Εύβοια, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα, με σκοπό την ολοκλήρωση της ανάπλασης της περιοχής(1) και την αποτροπή κατασκευής λιθανθρακικής μονάδας σε αυτήν. Παρά την απαράδεκτη ενέργεια της ομάδας αγνώστων, η υπόθεση τώρα μπαίνει στην τελική ευθεία, καθώς ήδη η Δήμαρχος Ταμυναίων έστειλε επιστολή προς την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, με την οποία ζητά την οριστική παραχώρηση του οικοπέδου.

 

Όπως προέκυψε από τη συζήτηση με ομάδα ατόμων που διαφωνούσαν με τη δενδροφύτευση, η ΔΕΗ τους έχει υποσχεθεί υψηλά οικονομικά ανταλλάγματα για την αγορά της γης τους, την οποία οι ίδιοι θέλουν να πουλήσουν για να μετεγκατασταθούν μετά την κατασκευή της λιθανθρακικής μονάδας. Οι άνθρωποι αυτοί προφανώς και έχουν ξεγελαστεί από μία εταιρία, η οποία ιστορικά βάζει το δικό της κέρδος πάνω από κάθε αξία όπως, η προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.”

 

Παραθέτουμε, επίσης, την πολύ διαφωτιστική ανακοίνωση των Ενεργών πολιτών Εύβοιας:

 

“Δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύθηκαν και κάποιοι λιγοστοί θρασύδειλοι στη διάρκεια της νύχτας, ξερίζωσαν και σπάσανε (!) τα δενδρύλλια που μόλις εχθές εκατοντάδες πολίτες του Αλιβερίου φύτεψαν στην περιοχή «στάχτες», ως απάντηση στην επιδίωξη της ΔΕΗ να οικειοποιηθεί το δημοτικό χώρο και να κάνει τη μονάδα λιθάνθρακα.

 

Η κίνηση αυτή δεν είναι ανεξάρτητη :

 • Από τις εντεινόμενες προσπάθειες που κάνει το τελευταίο καιρό η ηγεσία της ΔΕΗ, όπου κλιμάκιο της αποτελούμενο από κυρυφαίο στέλεχός της, περιφέρεται στην περιοχή και υπόσχεται «λαγούς και πετραχήλια», καινούρια σπίτια και εκατομμύρια μετρητά στους κατοίκους του οικισμού «Μυλάκι», εάν δεχτούν την νέα μονάδα.
 • Από την προβοκατόρικη ενέργεια εμπρησμού που επιχειρήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Δημαρχείο Αλιβερίου.
 • Από την ένοχη σιωπή, ουσιαστικά συνενοχή, που ακολουθεί η ηγεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας και προσωπικά ο ίδιος ο νομάρχης Εύβοιας, ο οποίος πρόσφατα σε εκδήλωση της ΔΕΗ, τάχθηκε υπέρ της μονάδας λιθάνθρακα στο Αλιβέρι και μήνες τώρα εμποδίζει τη συζήτηση στην ολομέλεια του Νομαρχιακού Συμβουλίου, παρότι έχει ζητηθεί να συζητηθεί το θέμα και από Νομαρχιακούς Συμβούλους αλλά και από το Δίκτυο των Περιβαλλοντικών Φορέων της Εύβοιας.
 • Από την επαμφοτερίζουσα στάση της δημάρχου Ταμυνέων, η οποία ενώ έχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για μη παραχώρηση του οικοπέδου στις «στάχτες», καθυστερεί μήνες τώρα την ανάπλαση της περιοχής, που αποτελεί προϋπόθεση της παραχώρησης της κυριότητας που έχει από το δημόσιο και η οποία λήγει σε λίγες μέρες. Ταυτόχρονα δεν συνεργάζεται με τους φορείς της περιοχής και το συντονιστικό τους όργανο. Στην χθεσινή δενδροφύτευση κράτησε ουσιαστικά μια «περίεργη» στάση, αφού δεν συμμετείχε τυπικά και ουσιαστικά, με ανθρώπινο και τεχνικό δυναμικό του Δήμου. Αντί να προειδοποιήσει τους λιγοστούς «αγανακτισμένους πολίτες» που προσπάθησαν να εμποδίσουν την δενδροφύτευση, ότι οποιαδήποτε ενέργειά τους κατά των δενδυλλίων ήταν παράνομη και θα έχουν ποινικές ευθύνες σε κάθε περίπτωση καταστροφής τους, στη πράξη τους «χαϊδευε». Ήταν ηλίου φαεινότερο ότι οι λιγοστοί αυτοί, οι οποίοι θέλουν την μονάδα λιθάνθρακα γιατί θα αποζημιωθούν όπως λένε πλουσιοπάροχα, όταν θα αποχωρούσε ο κόσμος και στη διάρκεια του σκοταδιού, θα προχωρούσαν σε βανδαλισμούς. Τα γεγονότα επιβεβαίωσαν αυτές τις εκτιμήσεις.

Όμως αυτοί οι λιγοστοί θα αποζημιωθούν και θα φύγουν όπως λένε από την περιοχή. Οι υπόλοιποι εμείς και τα παιδιά μας που θα μείνουμε στην περιοχή πως θα ζήσουμε με το λιθάνθρακα ;

 

Όμως μας παραξενεύει και η στάση του ΠΑΣΟΚ. Ως κόμμα ο υπεύθυνος του τομέα περιβάλλοντος κ. Κουβέλης, αλλά και ο κ. Πανανδρέου, έχουν ταχθεί κατά του λιθάνθρακα. Ένα μεγάλο τμήμα του όμως στην Εύβοια και ειδικά στο Αλιβέρι τάσσεται υπέρ του λιθάνθρακα. Η ηγεσία του όμως απλά παρακολουθεί εδώ και μήνες τις εξελίξεις. Γιατί αν ήθελε να σταματήσουν αυτές οι αρνητικές εξελίξεις που έχουμε στο Αλιβέρι και οι οποίες μετά τα τελευταία γεγονότα, μπορεί να εξελιχθούν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, πρέπει να πάρει μια ξεκάθαρη θέση. Είναι υπέρ ή κατά της μονάδας λιθάνθρακα στο Αλιβέρι; Και αν είναι κατά της μονάδας τι ενέργειες θα κάνει για να μεταπείσει τα στελέχη του, να μην παίζουν τα παιχνίδια του λόμπι του λιθάνθρακα στην Ελλάδα.

 

Καλούμε τη δήμαρχο Αλιβερίου και το νομάρχη Εύβοιας, έστω και την ύστατη ώρα, να αναλογισθούν τις ευθύνες τους. Να καλέσουν άμεσα συνεδρίαση των οργάνων της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης με μοναδικό θέμα τη μονάδα λιθάνθρακα στο Αλιβέρι.

 

Οι καιροί ου μενετοί !

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: