Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Φεβρουαρίου 2009
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Ιαν.   Μαρ. »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  232425262728  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

 • Advertisements

Το κάρβουνο είναι εδώ και είναι κοντά μας

Posted by lithanthrakas στο Φεβρουαρίου 4, 2009

Ενώ στο Αλιβέρι οι πολίτες δίνουν τη μάχη τους κατά της ΔΕΗ και των βανδάλων (χθες μεσολάβησε και ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ), η Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον δίνει το δικό της αγώνα για να αποτρέψει τη δημιουργία του νέου ενεργειακού κέντρου στην περιοχή. Αυτή τη φορά, στο στόχαστρό της ο ιταλικός κολοσσός ENEL, που σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου (ENELCO το κοινοπρακτικό σχήμα) επιδιώκει την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου, δίπλα στον ιστορικό αρχαιολογικό χώρο της Χαιρώνειας. Στην καταιγιστική καμπάνια στα τοπικά μέσα της ENEL, η Συμπαράταξη απαντά βγάζοντας τα “άπλυτά” της στη δημοσιότητα.

 

Την ίδια στιγμή ειδήσεις όπως αυτή της νέας λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα, της επέκτασης των ορυχείων με την μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης και της Μαυροπηγής στο νομό Κοζάνης και η συνέχιση της άθλιας κατάστασης στη μονάδα του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης, δίνουν την αφορμή για νέες παρεμβάσεις των δραστήριων φορέων της περιοχής. Και, ταυτόχρονα, μας υπενθυμίζουν διαρκώς πόσο κοντά βρισκόμαστε στον κίνδυνο της διαιώνισης της εφιαλτικής εποχής του “κάρβουνου”, με την επιλογή της κατασκευής νέων λιγνιτικών και λιθανθρακικών μονάδων.

 

Παραθέτουμε αποσπάσματα και παραπομπές στα πλήρη κείμενα.

 

Η Οικολογική κίνηση Κοζάνης για τα νέα ορυχεία Ποντοκώμης:

 

“Προς όσους έχουν αποδεχτεί τις νέες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και την επέκταση των ορυχείων στην Ποντοκώμη, αλλά νομίζουν ότι εξαντλούν το οικολογικό τους καθήκον αντιδρώντας στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του ορυχείου Ποντοκώμης, (που όντως είναι «μαϊμού»), υπενθυμίζουμε ότι:

 

Οι ΜΠΕ της ΔΕΗ παρότι αναγκαίες, έχουν αποδειχτεί ότι δεν διασφαλίζουν καμιά σοβαρή περιβαλλοντική διαχείριση, διότι είτε μαγειρεύονται εξ αρχής, είτε υποβάλλονται κατόπιν εορτής, είτε γίνονται αγνώριστες μέσω των συνεχών εκπτώσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ στους εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους. Τα παραδείγματα  είναι πολλά και ακυρώνουν τους ευσεβείς πόθους δημαρχών, νομαρχών και συνδικαλιστών ότι μια πλήρης ΜΠΕ θα λύσει το περιβαλλοντικό πρόβλημα των νέων ορυχείων. Σημειώνουμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα της τελευταίας δεκαπενταετίας:

 • Η πρώτη ΜΠΕ του καθηγητή κ. Μπεργελέ για την 5η μονάδα της ΔΕΗ στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου υποβλήθηκε εκπρόθεσμα και ήταν σκανδαλωδώς υπέρ της ΔΕΗ. Στη συνέχεια το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ αναγκάστηκε να την απορρίψει ως ανάπηρη και μεροληπτική.
 • Τα ορυχεία δούλευαν επί σειρά ετών χωρίς  ΜΠΕ και όταν αυτές υποβλήθηκαν συνάντησαν σωρεία οικολογικών αντιδράσεων, αλλά και την έντονη κριτική του ΤΕΕ.
 • Το ίδιο ίσχυσε και για αρκετούς σταθμούς οι οποίοι λειτουργούσαν χωρίς Περιβαλλοντικούς Όρους, πράγμα το οποίο επέσυρε κατά καιρούς την καταδίκη της ΔΕΗ από εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς (Συνήγορος του Πολίτη, Ίδρυμα Μαραγκοπούλου, Ευρωπαϊκή Ένωση), αλλά και τα πρόστιμα της Νομαρχίας Κοζάνης.
 • Ακόμη και εκεί που υπήρχαν Εγκεκριμένοι Περιβαλλοντικοί  Όροι, συχνά παραβιάζονταν «νομίμως», διότι το ΥΠΕΧΩΔΕ αντί να πιέζει τη ΔΕΗ πίεζε τους … περιβαλλοντικούς όρους,  αλλάζοντας (προς το χειρότερο)  τα όρια και τις απαιτήσεις των νόμων.”

Το πλήρες κείμενο εδώ

 

dsc01311a

 

Το ΟΙΚΟ-δίκτυο Δυτ.Μακεδονίας για τη νέα λιγνιτική μονάδα στη Φλώρινα:

 

Τη στιγμή που εταιρείες – κολοσσοί στο κάρβουνο (και στη ρύπανση),  όπως η γερμανική RWE, εξαγγέλλουν την αναστολή των επενδύσεων τους σε μονάδες λιγνίτη ή λιθάνθρακα, η Ελλάδα επιμένει βρώμικα και λιγνιτικά.

 

Συγκεκριμένα η RWE, γνωστή στην Ελλάδα για τα φιλόδοξα σχέδια συνεργασίας με τη ΔΕΗ, ανήγγειλε δια στόματος του προέδρου της Γιοχάνες Λαμπέρτζ την αναστολή των επενδύσεων της εταιρίας σε νέες μονάδες άνθρακα μετά το 2013, λόγω απαγορευτικού κόστους. Αυτά αναφέρονται σε πρόσφατη ανακοίνωση του WWF Ελλάς.

 

Την ώρα λοιπόν που η μεγαλύτερη εταιρία ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη φρενάρισε τις ανθρακικές της επενδύσεις, ο κ. Φώλιας μια μόλις μέρα πριν την έξοδο του από το Υπουργείο Ανάπτυξης «πρόσφερε» στην θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ «Ηρών Συμμετοχής Α.Ε. την άδεια παραγωγής 460 ΜW ηλεκτρικής ενέργειας (υπουργική απόφαση Α.Π.Δ5/ΗΛ/Γ/Φ28/31026/183Π) με την κατασκευή λιγνιτικής μονάδας στη Βεγόρα του Ν. Φλώρινας.

 

Το εργοστάσιο θα παράγει ρεύμα καίγοντας λιγνίτη που θα εισάγεται από το Κόσσοβο και πιθανόν και από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

 

Να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει σε εκκρεμότητα από τον Σεπτέμβριο του 2007 ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του μεγάλου κοιτάσματος λιγνίτη της Βεύης, απαραίτητο για την λειτουργία της δεύτερης μονάδας που προγραμματίζει η ΔΕΗ, καθώς και της νέας που υπέγραψε ο κ. Φώλιας. Θυμόμαστε πολύ καλά ότι πέρυσι τη Μεγάλη Πέμπτη ο ίδιος κ. Φώλιας άλλαξε την άδεια του εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας της Αλουμίνας του μεγαλοεπιχειρηματία Μυτιληναίου κάνοντάς του «δώρο» μέχρι και 80 εκ. ευρώ ετησίως.

 

Το πλήρες κείμενο εδώ

 

 

dsc01293a

Ο Σύλλογος του Αγίου Δημητρίου σε ανοιχτή επιστολή προς τη ΔΕΗ:

 

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για ποιο λόγο οι ταινιόδρομοι από και προς τα ορυχεία και το εργοστάσιο του Α.Η.Σ Αγίου Δημητρίου συνεχίζουν να παραμένουν χωρίς καμία προστατευτική κάλυψη, με αποτέλεσμα όταν φυσάει έστω και λίγο να μαυρίζει το τοπίο σε όλη την περιοχή;

 

Σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους και τις δικές σας δεσμεύσεις οι συγκεκριμένοι ταινιόδρομοι θα έπρεπε ήδη να έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα με προστατευτικά μέσα, έτσι ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις για την αποφυγή τέτοιου είδους φαινομένων.

 

Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε επίσης το λόγο για τον οποίο ενώ είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες κάλυψης των ταινιόδρομων, παράλληλα με την περίοδο των καταλήψεων και με την έκταση που πήραν το Μάιο του 2008, ξαφνικά και αφού σταμάτησαν οι καταλήψεις να σταμάτησαν, οι συγκεκριμένες εργασίες.

 

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως ακόμα και το συγκεκριμένο έργο της κάλυψης των ταινιόδρομων δεν θα λύσει παρά μόνο στο ελάχιστο τα προβλήματα της μόλυνσης της περιοχής και του Περιβάλλοντος, αλλά τουλάχιστον θα έδειχνε κάποιο ενδιαφέρον από μέρους σας για την περιοχή.

 

Μάλιστα, ενώ είχαν τοποθετηθεί σ’ ένα μέρος των ταινιόδρομων έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να αποξηλώνονται και αυτά. Μήπως και αυτό αποτελούσε ένα από τα γνωστά τεχνάσματα σας για να κερδίσετε τις εντυπώσεις και να αποφύγετε άλλη μια φορά τις ευθύνες που σας αναλογούν;

Άλλωστε τέτοιου είδους ενέργειες έχουν γίνει ξανά από τις διοικήσεις της ΔΕΗ Α.Ε. στο παρελθόν, όπως και με τις δεσμεύσεις για τις θέσεις εργασίας που λάβατε για την επίλυση του προβλήματος της ανεργίας της περιοχής.

 

Το πλήρες κείμενο εδώ

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: