Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Φεβρουαρίου 2009
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Ιαν.   Μαρ. »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  232425262728  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

 • Advertisements

Στα «στιβαρά» χέρια του ΣΕΕΣ και ο νέος ενεργειακός σχεδιασμός

Posted by lithanthrakas στο Φεβρουαρίου 11, 2009

Επανερχόμαστε στο θέμα της αξιοπιστίας των οργάνων και των προσώπων, τα οποία έχουν αναλάβει τη χάραξη της ενεργειακής πολιτικής της χώρας. Αναφερόμαστε, φυσικά, στο Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ). Όπως είναι γνωστό, το ΣΕΕΣ, μέσω του εντελώς πρόσφατου μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, υπερθεμάτιζε της χρήσης λιθάνθρακα και προέτρεπε στο άνοιγμα της συζήτησης για τα πυρηνικά. Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού ανάπτυξης, αν υπήρχε λίγη τσίπα, θα έπρεπε να είχε υποβάλλει μαζική παραίτηση (γεγονός για το οποίο θα πετάγαμε τη σκούφια μας). Αντί γι αυτό, έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά για να μας παρουσιάσουν το νέο ενεργειακό σχεδιασμό! Διαβάστε την παρακάτω ανακοίνωση του ΥΠΑΝ, που μιλά για λογαριασμό τους, και θαυμάστε ήθος, αξιοπιστία και υψηλό επιστημονικό επίπεδο (οι υπογραμμίσεις δικές μας):

 

“Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης παραβρέθηκε, χθες, το απόγευμα, σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) και παρακολούθησε τη συζήτηση που είχε ως κύριο θέμα την επικαιροποίηση του Μακροχρόνιου Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού.

 

Μετά τη συνεδρίαση ο κ. Υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Παρακολούθησα τις εργασίες του ΣΕΕΣ όπου διαπίστωσα  με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι τα ίδια κορυφαία στελέχη του κρατικού ενεργειακού τομέα που ασχολούνται με την επίτευξη των ενεργειακών στόχων της χώρας, έχουν την ευκαιρία να συναντώνται σε έναν χώρο ουδέτερο και να διαβουλεύονται ελεύθερα σε υψηλό επιστημονικό επίπεδο, για τους γενικούς στρατηγικούς στόχους και επιδιώξεις της ενεργειακής πολιτικής της χώρας».

 

«Η διεθνής οικονομική κρίση», υπογράμμισε ο κ. Υπουργός, «κάνει ακόμη περισσότερο επιτακτική την ανάγκη επίτευξης των στρατηγικών στόχων της ενεργειακής πολιτικής και ειδικά των στόχων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το έτος 2020».

 

Σύμφωνα με το ΣΕΕΣ, ο περιορισμός της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας κατά 9% και η συμμετοχή των «πράσινων πηγών» κατά 18%, που υπαγορεύονται από την πολιτική της Ε.Ε.,  θεωρούνται στόχοι δύσκολοι αλλά επιτεύξιμοι. Ειδικά για το μείγμα των πηγών ηλεκτροπαραγωγής, το ΣΕΕΣ εξακολουθεί να θεωρεί βέλτιστη τη λύση που διαμορφώνει κατά το 2020 περίπου ισομερή συμμετοχή του Φυσικού Αερίου, των ΑΠΕ και των Στερεών Καυσίμων. Εφόσον, όπως προκύπτει από όλες τις εκτιμήσεις, στην τελευταία κατηγορία θα συμμετέχουν μόνον τα εγχώρια στερεά καύσιμα, αναδεικνύεται σε κρίσιμο θέμα η ριζική αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα στην   απαιτούμενη αλματώδη αύξηση των επενδύσεων σε μονάδες ΑΠΕ. Το Φυσικό Αέριο, εξ άλλου, καλείται να καλύψει αυξανόμενο τμήμα των αναγκών ηλεκτροπαραγωγής πράγμα που συνεπάγεται εξασφάλιση αυξημένων ποσοτήτων βάσει μακροχρονίων συμβάσεων και αναβάθμιση των υποδομών του συστήματος. Σημαντική εξ άλλου παραμένει πάντοτε η επέκταση των διασυνοριακών και διεθνών διασυνδέσεων.

 

Όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, ο κ. Υπουργός επανέλαβε την κατηγορηματική δήλωση ότι η χρήση της δεν περιλαμβάνεται στον μακροχρόνιο σχεδιασμό των πηγών ηλεκτροπαραγωγής. «Παρακολουθούμε με προσοχή και αξιολογούμε, όπως έχουμε υποχρέωση, τις σχετικές εξελίξεις τόσο στις γειτονικές μας χώρες όσο και στο πλαίσιο της πολιτικής της Ε.Ε.», κατέληξε ο κ. Υπουργός.”

 

Σχόλια:

 • Προτού, καν, στεγνώσει το μελάνι στο τελικό κείμενο του ενεργειακού σχεδιασμού, οι ίδιοι άνθρωποι συμφωνούν ότι χρειάζεται επικαιροποίηση του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού. Αλήθεια, κάθε πόσους μήνες φαντάζονται ότι θα χρειάζεται επικαιροποίηση ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός;
 • Η διαβούλευση σε υψηλό επιστημονικό επίπεδο, από πού συνάγεται; Από τις κωλοτούμπες σε κρίσιμα θέματα, όπως ο λιθάνθρακας και τα πυρηνικά;
 • Την απόρριψη του λιθάνθρακα, από την ηγεσία του ΥΠΑΝ, το ΣΕΕΣ τη δικαιολογεί, και αυτή σε υψηλό επιστημονικό επίπεδο: “Εφόσον, όπως προκύπτει από όλες τις εκτιμήσεις, στην τελευταία κατηγορία θα συμμετέχουν μόνον τα εγχώρια στερεά καύσιμα”. Και αφού “’προκύπτει από όλες οι εκτιμήσεις”, πως στο καλό ξέφυγε από τους οσφυοκάμπτες του ΣΕΕΣ και στο μακροχρόνιο σχεδιασμό πρόβαλαν το λιθάνθρακα σαν το καταλληλότερο φάρμακο;

 

Η κριτική δεν γίνεται, ασφαλώς, για να υποστηρίξει τον υφιστάμενο μακροχρόνιο σχεδιασμό. Αντίθετα, αισθανόμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι συμβάλαμε, και από την πλευρά μας, στην αποδόμησή του. Χρειάζεται, ωστόσο, να επισημανθεί ότι η διαχείριση του ενεργειακού ζητήματος δεν μπορεί να επαφίεται στα χέρια ανθρώπων και οργάνων έτοιμων να παίξουν το ρόλο του “yes man”, απέναντι στις πολιτικές εξουσίες κάθε μορφής. Γι αυτό και τα κινήματα των πολιτών θα συνεχίσουν να δίνουν το μαχητικό παρόν, ώστε να κατοχυρώσουν την πρώτη σημαντική επιτυχία κατά του λιθάνθρακα και να επηρεάσουν προς θετική κατεύθυνση και το νέο ενεργειακό σχεδιασμό.

 

Διαβάστε το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης του κ. Χατζηδάκη.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: