Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Φεβρουαρίου 2009
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Ιαν.   Μαρ. »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  232425262728  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

 • Advertisements

Φιάσκο της ΔΕΗ – φιάσκο του ενεργειακού (μη) σχεδιασμού

Posted by lithanthrakas στο Φεβρουαρίου 25, 2009

Στις 7/1/2009, η εταιρεία ΗΡΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ (του ομίλου ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ) εξασφάλισε την υπογραφή άδειας παραγωγής, για την κατασκευή μονάδας λιγνίτη ισχύος 460 MW, στο νομό Φλώρινας, στο δημοτικό διαμέρισμα Βεγοράς. Η ΔΕΗ επιδιώκει, παράλληλα, να κατασκευάσει δεύτερη μονάδα λιγνίτη, στη Μελίτη της Φλώρινας, ισχύος 450 MW. Ας σημειωθεί ότι και οι δύο προσβλέπουν στη χρήση του λιγνίτη των ορυχείων της Βεύης, των οποίων η επιδιωκόμενη ιδιωτικοποίηση εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα, από το Σεπτέμβρη του 2007. Ταυτόχρονα, έρχεται στην επιφάνεια το γεγονός ότι η ΗΡΩΝ, όχι μόνο δεν έχει εξασφαλισμένη την προμήθεια του λιγνίτη, αλλά δεν έχει εξασφαλίσει ούτε και την έκταση για την εγκατάσταση της μονάδας. (Περισσότερα εδώ)

 

Στο μεταξύ, η ΔΕΗ προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή της μονάδας της, χωρίς να έχει εξασφαλίσει, ακόμη, την απαραίτητη άδεια παραγωγής. Η προθεσμία υποβολής προσφορών έληγε στις 18/2/2009. Για το τι συνέβη, μας πληροφορεί το σεμνό και αμήχανο δελτίο τύπου της ΔΕΗ:

  

“Η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοινώνει ότι, σήμερα 18.02.2009, έληξε η σχετική προθεσμία και δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά στο Διεθνή Μειοδοτικό Διαγωνισμό για την κατασκευή της νέας Λιγνιτικής Μονάδας ΙΙ του ΑΗΣ Μελίτης, ισχύος 420 – 450 MW.

 

Η έλλειψη ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Διαγωνισμό εκτιμάται ότι σχετίζεται, τόσο με τις συνθήκες της αυξημένης ζήτησης σε κατασκευές νέων Μονάδων που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στην παγκόσμια αγορά, όσο και στην τυποποίηση των μεγεθών που προωθούνται, προσφάτως, από δόκιμους κατασκευαστικούς οίκους του εξωτερικού, οι οποίοι εστιάζουν το ενδιαφέρον τους κυρίως σε κατασκευές Μονάδων μεγαλύτερης ισχύος.

 

Η ΔΕΗ Α.Ε. εξετάζει τα νέα δεδομένα, προκειμένου να προβεί στις απαιτούμενες σχετικές ενέργειες.”

H ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, με σαφώς πιο επιθετικό τρόπο και με συνεχόμενες ανακοινώσεις της, παρεμβαίνει ανακατεύοντας λιγνίτη, λιθάνθρακα, μονάδες φυσικού αερίου και συνωμοσίες σε βάρος της ΔΕΗ.

 

“Το καρτέλ των εργολάβων που ταυτόχρονα είναι και ανταγωνιστές της ΔΕΗ, πατώντας στην αβελτηρία της Διοίκησης, με τις ευλογίες Κυβερνητικών παραγόντων απροκάλυπτα ΣΤΗΝΟΥΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ σε βάρος της μεγαλύτερης Επιχείρησης του Ελληνικού λαού και των Ελλήνων καταναλωτών.

·      Μετά την ανατροπή του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΔΕΗ από τον νέο Υπουργό Ανάπτυξης με την απαγόρευση εισαγωγής λιθάνθρακα για περιορισμένη χρήση αποκλειστικά στο Νότο,

·     τις πιέσεις της Ε.Ε. στην Ελληνική Κυβέρνηση για απαγόρευση κάθε μελλοντικής παραχώρησης λιγνιτικών κοιτασμάτων στη ΔΕΗ,

·     την αδειοδότηση της ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ για κατασκευή λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα με εισαγόμενο λιγνίτη παραμονές των Χριστουγέννων, (αλήθεια ο εισαγόμενος λιγνίτης δεν σας ενοχλεί Κύριε Υπουργέ ; ).

·     την σκόπιμη καθυστέρηση αντιμετώπισης του διαγωνισμού της Βεύης,

 

Σήμερα με την ΣΤΗΜΕΝΗ ΑΠΟΧΗ συμμετοχής στον Διαγωνισμό της ΔΕΗ για την Μονάδα Μελίτη ΙΙ, ολοκληρώνεται το εγκληματικό σενάριο που βάζει την ΔΕΗ σε πορεία της Ολυμπιακής. Η προσπάθεια εξεύρεσης αποδιοπομπαίων τράγων  στην αποτυχία του Διευθύνοντος Συμβούλου να επιτύχει τον κρίσιμο διαγωνισμό κλειδί για την πορεία του Επιχειρησιακού Σχεδίου αντικατάστασης των παλαιών μονάδων της ΔΕΗ ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ.”

 

Για να επανέλθει την επομένη:

 

“Η χθεσινή ημέρα με την μη κατάθεση καμίας προσφοράς από τους κατασκευαστές μονάδων παραγωγής ρεύματος (που ταυτόχρονα είναι και ανταγωνιστές της ΔΕΗ) για την μονάδα της ΔΕΗ ΜΕΛΙΤΗ ΙΙ είναι ένα ακόμα επεισόδιο στο ΣΤΗΜΕΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ των ιδιωτών σε βάρος της ΔΕΗ.

 

Σε όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από τα ενεργειακά, τους είναι γνωστό το τι γίνεται σε βάρος της επιχείρησης του Ελληνικού λαού που είχε ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ΔΕΗ να καταντήσει ζημιογόνος παρά τις αλλεπάλληλες (και περιττές αν δεν την λήστευαν) αυξήσεις των τιμολογίων.

 

Ως ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στέλνουμε μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση ότι ΕΔΩ για κάθε θέμα, για κάθε ζήτημα που είναι σε βάρος της ΔΕΗ, θα δοθεί ΣΚΛΗΡΗ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ. Όποιος πιστεύει ότι καθυστερώντας και βάζοντας εμπόδια στην ΔΕΗ θα της κλέψει αυτό που δικαιούται είναι γελασμένος.

 

Καλούμε την Διοίκηση της ΔΕΗ, που έχει τις δικές της ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ για τα όσα συμβαίνουν σε βάρος της Επιχείρησης να κάνει το αυτονόητο. Να προασπίσει τα συμφέροντα της Επιχείρησης και ΕΔΩ και ΤΩΡΑ να αναπτύξει άμεσα όλες τις απαραίτητες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Η Διοίκηση της ΔΕΗ αντί να τρέχει να φτιάχνει τις μονάδες των ιδιωτών όπως της Χαλυβουργικής (που η άλλη μεριά θα έχει το 51% και το management) και εμείς θα είμαστε οι φτωχοί συγγενείς, καλύτερα θα ήταν  να δει τι θα κάνει με τις δικές της μονάδες.

Για ακόμα μια φορά την καλούμε να αποσυρθεί από το ζημιογόνο κοινοπρακτικό σχήμα με την Χαλυβουργική και να αγωνιστεί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ για το συμφέρον της Επιχείρησης.

 

Λίγες μέρες πριν, το συνέδριο της ΓΕΝΟΠ ήταν η αφορμή να παρελάσουν πάλι οι εραστές του λιθάνθρακα, ενώ σκόρπιες φωνές εξακολουθούν να ακούγονται δεξιά – αριστερά (με μια ιδιαίτερη προτίμηση στην Εύβοια και το Αλιβέρι και σε αρκετά ΜΜΕ). Προφανώς δεν κατάλαβαν τίποτα από τις εξελίξεις που μεσολάβησαν και την κατά κράτος υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα του λιθάνθρακα. Όπως, επίσης, αρνούνται ορισμένοι να συνειδητοποιήσουν ότι η κατ’ αποκλειστικότητα υπεράσπιση της πρωτοκαθεδρίας της ΔΕΗ δεν αρκεί για να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας. Ούτε μπορεί να δικαιολογηθεί η πεισματική εμμονή της ΔΕΗ στη συντήρηση και επέκταση του πιο ρυπογόνου μοντέλου των ορυκτών καυσίμων.

 

Τα παραπάνω δείχνουν ότι η σημαντική νίκη κατά του λιθάνθρακα δεν είναι παρά ένα σκαλοπάτι στον αγώνα για την επικράτηση μιας άλλης λογικής στον ενεργειακό σχεδιασμό, που, ανάμεσα στα άλλα, δεν θα επιτρέπει αθλιότητες σαν κι αυτές που περιγράφονται (διαγωνισμοί για μονάδες χωρίς άδεια, αδειοδοτήσεις σε μονάδες χωρίς χώρο εγκατάστασης και εξασφαλισμένη πρώτη ύλη κλπ.). Και γι αυτό το λόγο κάνουν αναγκαία μια νέα συσπείρωση των πολιτών, με μια ευρύτερη οπτική, που θα αντιμετωπίζει το σύνολο του ενεργειακού ζητήματος και που θα ανιχνεύει τη διατύπωση ενός εναλλακτικού μοντέλου, αντιπαραθετικού στο υφιστάμενο.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: