Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Μαρτίου 2009
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Φεβ.   Απρ. »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

 • Advertisements

Στα σκαριά ο νέος ενεργειακός σχεδιασμός

Posted by lithanthrakas στο Μαρτίου 8, 2009

Με τη γνωστή μέθοδο των διαρροών άρχισε να ετοιμάζεται το κλίμα για το νέο σχέδιο του μακροχρόνιου ενεργειακού, που η δημοσιοποίησή του προαναγγέλλεται για το τέλος Μαρτίου. Είναι γνωστό ότι ο προηγούμενος σχεδιασμός, προτού προλάβει να πάρει την τελική έγκριση και να μπει σε εφαρμογή, ακυρώθηκε στην πράξη, μετά την κυβερνητική απόφαση να δηλώσει ότι δεν υποστηρίζει ένα βασικό στοιχείο του, την κατασκευή λιθανθρακικών μονάδων.

 

Δίνουμε μια γεύση από το τι ετοιμάζεται, μεταφέροντας σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr:

 

Προσαρμοσμένη στη νέα φιλοσοφία του υπουργείου Ανάπτυξης θα είναι η έκθεση που καταρτίζει το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), η οποία εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη έως τα τέλη Μαρτίου, προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

 

Θα περιλαμβάνει κατά βάση προϋποθέσεις και δυνατότητες για την προώθηση επενδύσεων σε μονάδες ΑΠΕ, οι οποίες παρουσιάζουν σήμερα σημαντική υστέρηση στη χώρα μας, εξαιτίας του δύσκαμπτου γραφειοκρατικού μηχανισμού.

 

Το ΣΕΕΣ προτίθεται να καταθέτει κάθε χρόνο επικαιροποιημένη έκθεση για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, συνεκτιμώντας κάθε φορά τα ισχύοντα δεδομένα, ανταποκρινόμενο, όμως, επί της ουσίας στις προϋποθέσεις υλοποίησης της εκάστοτε στρατηγικής που εκφράζεται από την πολιτική του ΥΠΑΝ.

 

Έτσι, η προώθηση του λιθάνθρακα, μέσω της προηγούμενης έκθεσης, όπως υποστηρίζεται από αρμόδιους κύκλους του ΣΕΕΣ, έγινε γιατί διαπιστώθηκε ότι ο ρυθμός ένταξης των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας είναι αργός. Η σημερινή ηγεσία του ΥΠΑΝ έχει διατυπώσει σε όλους τους τόνους την πρόθεσή της να προωθήσει την «πράσινη ενέργεια», εξοβελίζοντας τον λιθάνθρακα, και τη βούλησή της να διευκολύνει νομοθετικά τις επενδύσεις σε ΑΠΕ. Συνεπώς, εκτιμάται από τους ίδιους κύκλους ότι και η έκθεση του ΣΕΕΣ οφείλει να ανταποκριθεί στη νέα πρόκληση.

 

Το ΣΕΕΣ, ωστόσο, προτίθεται να παρακολουθεί την εξέλιξη της προσαρμογής της χώρας μας στην Οδηγία της Ε.Ε. για την ενσωμάτωση και ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της Ελλάδας και εφόσον διαπιστωθεί ότι έως το 2010 δεν θα υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στον τομέα αυτόν δεν θα διστάσει, όπως διαμηνύεται αρμοδίως, να επαναφέρει το θέμα του λιθάνθρακα, με γνώμονα την ασφάλεια του εγχώριου ενεργειακού συστήματος.

 

Εκτός όμως από το ζήτημα αυτό, η έκθεση του ΣΕΕΣ κάθε φορά λαμβάνει υπόψη και τους ρυθμούς αύξησης της ενεργειακής ζήτησης βάσει της οποίας διατυπώνει τις εκτιμήσεις του για την κάλυψη της ζήτησης αυτής. Η περυσινή έκθεση είχε καταρτιστεί με παραδοχή ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 3% – 3,5%, ενώ η φετινή έκθεση ξεκινά με παραδοχή αύξησης της ζήτησης μόλις στο 1% – 1,5%, λόγω και της διεθνούς οικονομικής κρίσης που έχει ως συνέπεια τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, πρώτα-πρώτα από τη βιομηχανία.

 

Η έκθεση του ΣΕΕΣ αναμένεται να δώσει έμφαση στην επιτάχυνση των έργων στον τομέα της μεταφοράς και στις διασυνδέσεις, στην εξοικονόμηση ενέργειας, που συγκαταλέγεται στις πρώτες προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του ΥΠΑΝ, ενώ θα υποδεικνύεται και η κατασκευή μίας επιπλέον μονάδας φυσικού αερίου στη χώρα.

 

Αν τα παραπάνω είναι ακριβή, αξίζει να σημειώσουμε δύο στοιχεία:

 • την “απειλή” ότι ο λιθάνθρακας μπορεί να επανέλθει, αν δεν εκπληρωθούν κάποιες προϋποθέσεις μελλοντικής επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας
 • την αναγνώριση ότι οι εκτιμήσεις για τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια, τα προσεχή χρόνια, ήταν υπερτιμημένες, με σκοπό να δικαιολογήσουν την κατασκευή και ανάπτυξη και των μονάδων λιθάνθρακα, αλλά και ενός αδικαιολόγητα μεγάλου αριθμού μονάδων φυσικού αερίου. Το γεγονός αυτό κάνει επιτακτική την ανάγκη, ο νέος ενεργειακός σχεδιασμός να στηρίζεται σε πραγματική εκτίμηση των αναγκών, που θα συνδυάζεται με συνυπολογισμό των τεράστιων αποθεμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και αύξησης της ενεργειακής αποδοτικότητας, αλλά και ριζικότερων αλλαγών που θα καθιστούν λιγότερο ενεργοβόρα την κοινωνία μας.

 Το δεύτερο στοιχείο αναγνώρισε, επίσημα, και ο υπουργός ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, λέγοντας ότι:

 

Τώρα, σε σχέση με την επάρκεια του ρεύματος οι διαβεβαιώσεις που έχουμε από τη ΔΕΗ είναι ότι τα πράγματα φέτος θα εξελιχθούν ομαλά. Το έχω επισημάνει και άλλη φορά. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι εμείς ή η ΔΕΗ εφησυχάζουμε και δεν ασχολούμαστε με το θέμα, φαίνεται όμως ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα με τα σημερινά δεδομένα δεν θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας. Ωστόσο από την άλλη πλευρά προχωρούμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε με το πρόγραμμα των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που για μας είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας. Επενδύουμε στο νόμο για τα φωτοβολταϊκά, που συνάντησε ευνοϊκή υποδοχή από την επενδυτική κοινότητα και θα ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις στην αιολική ενέργεια με νέο νομοσχέδιο το οποίο όπως ξέρετε προετοιμάζεται.

 

Θα υπάρξει διαβούλευση, αυτήν τη φορά;

 

Εκτός από το περιεχόμενο του νέου ενεργειακού σχεδιασμού, η νέα ηγεσία του υπουργείου ανάπτυξης θα κριθεί και από τη διάθεσή της να τον θέσει σε ουσιαστική δημόσια διαβούλευση, ανατρέποντας το κακό προηγούμενο του προηγούμενου σχεδίου, του οποίου η επεξεργασία έγινε σε συνθήκες, σχεδόν, παρανομίας. Να θυμίσουμε ότι η αντίστοιχη “διαβούλευση” είχε εξαντληθεί σε ένα “στημένο” ερωτηματολόγιο, που απευθύνθηκε σε έναν ελάχιστο αριθμό επιλεγμένων φορέων και οργανώσεων, των οποίων οι απαντήσεις κρατήθηκαν μυστικές.

 

Θα θέλαμε να ελπίζουμε ότι δεν θα επαναληφθεί η τακτική αυτή. Δυστυχώς, οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι αισιόδοξες αν κρίνουμε από την κίνηση του κ. υπουργού να ανοίξει έναν κλειστό διάλογο με τέσσερις μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις. Για τη συνάντηση αυτή, εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση (όλες οι δηλώσεις εδώ):

 

“Μετά τις ανακοινώσεις που κάναμε την περασμένη βδομάδα για την τροποποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας και τη στροφή σε μια πιο πράσινη κατεύθυνση, είχα σήμερα μια συνάντηση με τέσσερις βασικές περιβαλλοντικές οργανώσεις: την Greenpeace, την WWF, την Ελληνική Εταιρεία για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό και τη Μεσόγειος SOS.

 

Συζητήσαμε τη συνεισφορά των Μη Κυβερνητικών αυτών Οργανώσεων στο μελλοντικό ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Από την πλευρά της κυβέρνησης, τόνισα ότι τους θέλουμε βασικούς συνομιλητές και ήδη στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης ανταλλάξαμε κάποιες πρώτες απόψεις και συμφωνήθηκε στο τέλος ότι άμεσα οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις θα συζητήσουν μεταξύ τους και θα καταθέσουν στην κυβέρνηση μια πρόταση, κοινό παρανομαστή, των θέσεων τους για το μελλοντικό ενεργειακό μίγμα της χώρας.

 

Είπαμε στη συνάντηση ότι δε φτάνει να συμφωνούμε μόνο σε τι λέμε όχι,  στην πυρηνική ενέργεια ή στο λιθάνθρακα, πρέπει να συμφωνήσουμε και σε τι λέμε ναι. Είπαμε, λοιπόν, πως και οι δυο πλευρές λέμε ναι  καταρχήν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και είπαμε ότι πρέπει να αυξήσουμε το βηματισμό μας για να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στη μεγέθυνση μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα.

 

Σταθήκαμε, όμως, ιδιαίτερα και στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, όπου μπορεί να γίνουν πολλά και σημαντικά βήματα. Πρώτα απ’ όλα, εμείς, από τη δική μας την πλευρά, προετοιμάζουμε δυο επί μέρους προγράμματα.”

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση αυτή ο κ. Παλαιοκρασσάς, εκπρόσωπος της Ελληνικής εταιρείας για το περιβάλλον και τον πολιτισμό επανέλαβε την άποψή του για την αναγκαιότητα κατασκευής μονάδων λιθάνθρακα.

 

Όλα τα παραπάνω, δεν δικαιολογούν υπέρμετρη αισιοδοξία για το μέλλον, όπως, ίσως, διαφαίνεται από τη στάση ορισμένων φορέων. Αντίθετα, επιβάλλουν εγρήγορση και δυναμική παρέμβαση στα όσα συζητούνται. Σε αυτήν την κατεύθυνση οι “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα” έχουν αναλάβει πρωτοβουλία συνάντησης των κινήσεων πολιτών, οι οποίες έχουν εμπλακεί σε ποικίλες ενεργειακές δραστηριότητες (λιγνιτικές, λιθανθρακικές, φυσικού αερίου, υδροηλεκτρικών φραγμάτων, ΑΠΕ), ανά τη χώρα, με σκοπό τη διαμόρφωση μιας κοινής πλατφόρμας στόχων και διεκδικήσεων για τα ζητήματα της ενέργειας και, ειδικότερα, το νέο ενεργειακό σχεδιασμό. Η συνάντηση προγραμματίζεται για το Σάββατο 28 Μαρτίου, στην Αθήνα.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: