Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Μαρτίου 2009
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

Νέες συμπράξεις στην ενέργεια και ο αντίκτυπός τους

Posted by lithanthrakas στο 8 Μαρτίου, 2009

Σε προηγούμενη ανάρτησή μας, είχαμε κάνει λόγο για την ουσιαστική απορρόφηση της ισπανικής Endesa, από την ιταλική Enel. Επανερχόμαστε στο θέμα, καθώς νεότερο δημοσίευμα παρουσιάζει τις επιπτώσεις αυτού του “γάμου” στο εγχώριο ενεργειακό τοπίο, με δεδομένο ότι και οι δύο εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και, ειδικά, σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Βοιωτία. Μεταφέρουμε τα σχετικά ρεπορτάζ, από την ιστοσελίδα energia.gr:

 

 

Επιχειρηματική εξέλιξη πρώτου μεγέθους στον ενεργειακό χώρο με ενδιαφέρον και για την ελληνική αγορά, καθώς η ιταλική Enel ανακοίνωσε χτες ότι συμφώνησε να αποκτήσει από την ισπανική Acciona έναντι 11,1 δισεκατομμυρίων ευρώ επιπλέον ποσοστό 25% της επίσης ισπανικής Endesa, στην οποία θα ελέγχει πλέον το 92% του μετοχικού κεφαλαίου.

Η συμφωνία, μα βάση τα όσα ανακοίνωσαν οι Ιταλοί, περιλαμβάνει και την εισφορά του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Endesa, ο οποίος αποτιμάται στα 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε μία εξέλιξη που καθιστά την Acciona στον δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως, καθώς αποκτά πρόσθετο χαρτοφυλάκιο που φτάνει τα 2015 μεγαβάτ, εκ ων οποίων τα 682 μεγαβάτ αφορούν υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Στην Acciona οι Ιταλοί θα δώσουν 9,6 δισεκατομμύρια, ενώ τα υπόλοιπα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα πληρωθούν με την καταβολή προμερίσματος στους μετόχους της Endesa, με την Enel να υπολογίζεται ότι θα λάβει περί τα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τη διανομή.

Η Enel, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ευρώπη με ισχύ 53.000 μεγαβάτ  έχει αποκτήσει στην χώρα μας σημαντικό αιολικό δυναμικό στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει με τον όμιλο Κοπελούζου. Η Enel ελέγχει και το 75% της Enelco (συμμετέχει με 25% η Προμηθέας Gaz, η οποία ελέγχεται εξ ημισείας από την Gazprom και τον όμιλο Κοπελούζο), η οποία έχει δρομολογήσει την κατασκευή της ισχύος  450 μεγαβάτ μονάδας φυσικού αερίου στην Χαιρώνεια Βοιωτίας, ενώ έχει άδεια για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού και στην Αλεξανδρούπολη.

Η Endesa έχει συστήσει με τον όμιλο Μυτιληναίου την Endesa Ελλάς, στην οποία εισφέρονται δραστηριότητες όπως η ευρισκόμενη σε δοκιμαστική λειτουργία ισχύος 330 μεγαβάτ μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας της Αλουμίνιον της Ελλάδος στην Βοιωτία, οι σχεδιαζόμενες νέες μονάδες παραγωγής στην Βοιωτία και στον Βόλο καθώς και αιολικά πάρκα. Η ελληνοϊσπανική εταιρεία δραστηριοποιείται και στην εμπορία ηλεκτρισμού.

 

Το νεότερο δημοσίευμα

Ως θετική εξέλιξη για τον όμιλο Μυτιληναίου, αφού αναμένεται να θέσει και πάλι σε κίνηση την αναπτυξιακή διαδικασία της Endesa Hellas, χαρακτηρίζει σε έκθεσή της η Marfin Analysis την απόκτηση του 25% εκ μέρους της Enel σημειώνοντας παράλληλα ότι «πόσο θετικά θα κινηθούν τα πράγματα για την ελληνική εταιρεία ενέργειας θα εξαρτηθεί από τη στάση της Enel» και σημειώνει ότι «χρειάζεται υπομονή για να υπάρξει πιο καθαρή εικόνα».

Θετική στάση όμως κρατά και η Εθνική P&K για τη συγκεκριμένη εξέλιξη αφού, όπως υποστηρίζει, «ο όμιλος Μυτιληναίου θα μπορέσει να ολοκληρώσει τη μεταφορά των ενεργειακών περιουσιακών της στοιχείων στην εταιρεία, να εγγράψει τα 100 εκατ. ευρώ κεφαλαιακών κερδών», σημειώνοντας ότι η Endesa πρέπει ακόμη να καταβάλει ποσό 330 εκατ. ευρώ στο joint venture και να προχωρήσει ταχύτερα στην εφαρμογή του Business plan της στην αγορά ενέργειας.

Η Εθνική P&K αφού υπενθυμίζει ότι στην Endesa Hellas η Endesa συμμετέχει με 50% συν μία μετοχή και το υπόλοιπο ποσοστό κατέχει η Μυτιληναίος Όμιλος Επιχειρήσεων, επισημαίνει ότι η Enel είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παίκτης στην ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μετά το Ρόκα και την Τέρνα Energy με χαρτοφυλάκιο 87 MW εγκατεστημένων και 42 MW υπό κατασκευή και εκτιμά ότι σαν αποτέλεσμα της απόκτησης της Endesa από την Enel θα πρέπει σύντομα να αναμένεται και η συγχώνευση των επιχειρήσεων της Enel στην Ελλάδα υπό την ομπρέλα της Endesa Hellas.

Από την πλευρά της τέλος η Credit Suisse στη δική της έκθεση σημειώνει ότι «η επίτευξη της συγκεκριμένης συμφωνίας σηματοδοτεί μια περίοδο αυξημένης ορατότητας στη στρατηγική, στη διακυβέρνηση αλλά και στη μερισματική πολιτική της Εndesa». O ξένος χρηματιστηριακός οίκος εκτιμά ότι τα τιμήματα είναι δίκαια και σημειώνει ότι η δίκαιη αξία για τον τίτλο της Endesa διαμορφώνεται στα 35,5 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι εκθέσεις των χρηματιστηριακών ακολούθησαν την ανακοίνωση ότι η Acciona παραχώρησε στην Enel ποσοστό 25% της Endesa έναντι 11,1 δισ. ευρώ, με τη συμφωνία να περιλαμβάνει επίσης και την αγορά μονάδων ΑΠΕ της Endesa σε Ισπανία και Πορτογαλία από την Αcciona έναντι 2,9 δισ. ευρώ.

ΕΛΠΕ – Edison με βλέψεις και στις ΑΠΕ

 

Μετά τη συμφωνία τους για συνεργασία στην κατασκευή θερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, ΕΛΠΕ και Edison ετοιμάζονται να επεκταθούν και στον τομέα των ΑΠΕ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:

 

 

Mερίδιο από την αγορά της «πράσινης ενέργειας» αναμένεται να διεκδικήσει και ο Oμιλος των Eλληνικών Πετρελαίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα EΛΠE προετοιμάζονται για δυναμική είσοδο στον τομέα των Aνανεώσιμων Πηγών Eνέργειας σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία Edison που αποτελεί τον στρατηγικό τους εταίρο στους θερμικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Tο επενδυτικό σχέδιο που αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα προβλέπει αξιοποίηση τόσο της αιολικής ενέργειας όσο και της ηλιακής και της βιομάζας. EΛΠE και Edison αναμένεται να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα επιχειρηματικά εργαλεία για να πετύχουν ένα σημαντικό μερίδιο στην αναπτυσσόμενη εγχώρια αγορά των AΠE. Στον τομέα των αιολικών θα κινηθούν μέσω εξαγοράς μεριδίου τρίτων, ενώ στα φωτοβολταϊκά και στη βιομάζα θα ξεκινήσουν με νέα επενδυτικά σχέδια στα οποία δεν αποκλείεται να συμμετέχουν και τρίτες εταιρείες.

Το πλήρες δημοσίευμα εδώ

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ & GDF SUEZ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

Και νέα σύμπραξη στον τομέα της ενέργειας, αυτή τη φορά μεταξύ του ομίλου ΓΕΚ – Τερνα και της GDF SUEZ. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση:

 

Οι Όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και GDF SUEZ κατέληξαν σε συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση από την GDF SUEZ ποσοστού 50% στις δύο πρώτες ενεργειακές μονάδες του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Βοιωτία (Ήρων I και Ήρων II). Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, την από κοινού διοίκηση – διαχείριση των δύο ενεργειακών μονάδων.

 

Διαβάστε και σχετικό ρεπορτάζ

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: