Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Μαρτίου 2009
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Φεβ.   Απρ. »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

 • Advertisements

Βαφτίσια της Elpedison, με μια νέα μονάδα φυσικού αερίου στα σκαριά

Posted by lithanthrakas στο Μαρτίου 13, 2009

Οι νέες συνεργασίες φέρνουν και νέα ονόματα, με τα οποία θα κληθούμε να συμβιώσουμε, μάλλον όχι και τόσο αρμονικά. Κατά τα πρότυπα της ENELCO (ENEL – Κοπελούζος), το νέο σχήμα της προαναγγελθείσας συνεργασίας ονομάστηκε Eledison και ολοκληρώνει και τις τυπικές διαδικασίες σύστασης. Στο περιθώριο των συζητήσεων διέρρευσε, γι άλλη μια φορά η πρόθεση κατασκευής και δεύτερης μονάδας φυσικού αερίου στη Θίσβη της Βοιωτίας, ενώ σαν εναλλακτική λύση ακούστηκε και η Καβάλα. Να θυμίσουμε ότι σε πρόσφατη συζήτηση της ΜΠΕ του αγωγού φυσικού αερίου (απορρίφθηκε ομόφωνα) προς τη ΒΙ.ΠΕ. Θίσβης, έγινε σαφής αναφορά στην πρόθεση κατασκευής της δεύτερης μονάδας. Παραθέτουμε ρεπορτάζ από το euro2day.gr:

 

Και το όνομα αυτής Elpedison. Αυτή είναι τελικά η επωνυμία της holding εταιρίας, στην οποία συμπράττουν τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Edison, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν από κοινού στην αγορά ενέργειας της χώρας μας, φιλοδοξώντας να κατακτήσουν τη δεύτερη θέση. Ήδη, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την απορρόφηση της Ηλεκτροπαραγωγής Θίσβης από την Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, προκειμένου να δημιουργηθεί η εταιρία παραγωγής του σχήματος, με στόχο τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου 1.500 – 2.000 MW, το 10% του οποίου θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

 

Την ανάπτυξη projects σε ΑΠΕ αποφασίστηκε να αναλάβει η θυγατρική των ΕΛΠΕ, η εταιρία ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Ε. σε συνεργασία με την Elpedison. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day.gr, σε αυτήν τη φάση διεξάγονται προχωρημένες συζητήσεις είτε για την εξαγορά εταιριών που διαθέτουν ώριμα έργα στον τομέα της αιολικής ενέργειας, στα φωτοβολταϊκά και στη βιομάζα, είτε να «κλείσουν» τόποι εγκατάστασης για την ανάπτυξη παρόμοιων έργων. Μάλιστα, οι συζητήσεις αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν τους αμέσως επόμενους μήνες.

 

ΕΛΠΕ – Edison

 

Η συγχώνευση δι’ απορροφήσεως της Ηλεκτροπαραγωγής Θίσβης από την Ενεργειακή Θεσσαλονίκης εκτιμάται από αρμόδια πηγή της σύμπραξης που μίλησε στο euro2day ότι θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου. Η δραστηριότητα του σχήματος ΕΛΠΕ – Edison στόχος είναι να μην εξαντληθεί εντός συνόρων αλλά να επεκταθεί και στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Παρά το γεγονός ότι τυπικά δεν έχουν περαιωθεί οι νομικές διαδικασίες για τη συγχώνευση ΕΝ.ΘΕΣ. και Θίσβης, ήδη οι δύο εταιρίες εργάζονται από κοινού διαθέτοντας, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από την ίδια πηγή, «ένα χαρτοφυλάκιο καλών επιλογών».

 

Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η κατασκευή μίας ακόμη μονάδας με καύσιμο το φυσικό αέριο, η τοποθεσία της οποίας δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Στις επιλογές, πάντως, συμπεριλαμβάνονται τόσο η Θίσβη όσο και η Καβάλα. Βέβαια, σε όλους τους σχεδιασμούς που γίνονται αυτόν τον καιρό λαμβάνονται υπόψη η δυναμική της αγοράς ενέργειας και οι πιθανές εξελίξεις σε αυτές. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται ότι η ελληνική αγορά λόγω μεγέθους δεν μπορεί να σηκώσει πάνω από δύο-τρεις μεγάλους παίκτες.

 

Σήμερα έχουν παρουσία τέσσερα μεγάλα ξένα ενεργειακά ονόματα που συμπράττουν με Έλληνες παίκτες, ήτοι η Edison, η Endesa, η Enel και η Electrabel του ομίλου της GDF Suez. «Δεν αποκλείεται να δούμε περαιτέρω ενοποιήσεις και μάλιστα πολύ σύντομα, ειδικά μάλιστα σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε», επισήμανε η ίδια πηγή.

 

Η ανάπτυξη των ΑΠΕ

Μέχρι σήμερα η θυγατρική των Ελληνικών Πετρελαίων, ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Ε., εξαντλούσε την παρουσία της σε σχεδιασμούς για τη δραστηριοποίησή της στον τομέα αυτόν. Συμμετέχει, καταρχήν, με ποσοστό 25% στη Βιοντίζελ Α.Ε. στην οποία μέτοχοι με ανάλογο ποσοστό είναι και οι εταιρίες Sovel του ομίλου Βιοχάλκο, Prima Συμμετοχές ΑΕΒΕ της οικογένειας Δοντά, που ελέγχει την Επίλεκτος, και Ελληνική Υφαντουργία.

 

Σε αυτήν τη φάση το έργο για την κατασκευή μονάδας στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης βρίσκεται στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων. Αν και η παρούσα συγκυρία εκτιμάται ότι δεν ευνοεί ανάλογες επενδύσεις, εντούτοις η εταιρία προχωρά στις αναγκαίες κινήσεις θεωρώντας ότι μακροχρόνια θα δημιουργηθούν ευνοϊκές προοπτικές, υπό την αίρεση ότι θα δημιουργηθεί ένα ορθολογικό ρυθμιστικό πλαίσιο.

 

Επίσης, η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Ε. έχει υποβάλει στη ΡΑΕ αίτηση για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά ισχύος 1 MW, στο διυλιστήριο της Ελευσίνας. Η αίτηση αυτή είναι στη φάση αξιολόγησης ακόμη. Πέρα από αυτά, όμως, η κοινή δραστηριοποίηση της εταιρίας με την Elpedison στοχεύει σε μεγάλου βεληνεκούς έργα ΑΠΕ, εκτιμώντας ότι «υπάρχουν αξιόλογες ευκαιρίες τόσο στην αιολική ενέργεια όσο και στα φωτοβολταϊκά και στη βιομάζα». Για τον λόγο αυτόν εξετάζονται πολλά έργα, τα οποία θα αναπτυχθούν είτε αυτόνομα είτε μέσω εξαγοράς εταιριών που διαθέτουν ανάλογα ώριμα projects.

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Βαφτίσια της Elpedison, με μια νέα μονάδα φυσικού αερίου στα σκαριά”

 1. Αντα said

  Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούνται οι ΑΠΕ σε διάφορους τομείς. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα τα φωτοβολταικα συστήματα μπορούν να παρουσιάσουν μεγάλη ανάπτυξη, καθώς διαθέτουμε πλούσιο ήλιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: