Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Μαρτίου 2009
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Φεβ.   Απρ. »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

 • Advertisements

Μια άλλη άποψη για τα φράγματα. Η περίπτωση του Αράχθου

Posted by lithanthrakas στο Μαρτίου 25, 2009

Έγινε στα Γιάννενα, στις 20 και 21 Μαρτίου 2009, το προσυνέδριο του ΤΕΕ, με θέμα “Η Συμβολή των Υδροηλεκτρικών Έργων στο Ενεργειακό Δυναμικό της Χώρας”. Εκτός του επίσημου προγράμματος, υπήρξαν παρεμβάσεις φορέων και πολιτών, που εκφράζουν μια διαφορετική, από την κυρίαρχη, αντίληψη για το θέμα. Ανάμεσα σε αυτές και του δικηγόρου Γιάννη Παπαδημητρίου, εκπροσώπου της συντονιστικής επιτροπής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, ταυτόχρονα, συμμετέχει στο σύλλογο προστασίας του Αράχθου και γι αυτό η τοποθέτησή του έχει μια ιδιαίτερη αξία. Στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

 

Κατά την άποψή μας αυτή η παγκόσμια αντίδραση είναι απολύτως βάσιμη. Διότι έχει αποδειχθεί ότι τα μεγάλα φράγματα στα ποτάμια δημιουργούν πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται πως επιλύουν και επιτείνουν το πρόβλημα του νερού. Ας αναλογιστούμε ότι το συνηθισμένο στερεότυπο για την έλλειψη νερού, πάνω στο οποίο στηρίζεται η λογική των φραγμάτων, λέει μόνο τη μισή αλήθεια. Στον πλανήτη δεν λείπει το νερό γενικά και αόριστα – λείπει το νερό καλής ποιότητας. Και είναι προφανές ότι η δημιουργία ταμιευτήρων με στάσιμο νερό οδηγεί στην υποβάθμιση της ποιότητας και καταστρέφει τα ποτάμια οικοσυστήματα. Το νερό μπορεί να επιστρέφεται σε χαμηλότερο σημείο της κοίτης (έτσι αντιλαμβάνονται την έννοια του «ανανεώσιμου» ορισμένοι) αλλά τα ποτάμια δεν είναι μόνο νερό. Είναι παράλληλα και το οργανικό φορτίο, που κουβαλάει μαζί του το νερό, η λάσπη και οι μικροοργανισμοί, που δίνουν τη ζωή στο ποτάμι. Με την κατασκευή ενός φράγματος αυτό το οργανικό φορτίο κατακρατείται στον ταμιευτήρα και δημιουργεί τεράστιες εκτάσεις λάσπης ενώ κατάντη του φράγματος οι συνέπειες είναι ακόμη μεγαλύτερες (καταστροφή οικοσυστημάτων, πτώση υδροφόρων οριζόντων, υφαλμύρωση εδαφών). Αν προσθέσουμε τις επιπτώσεις στη γεωλογία και τη σεισμικότητα, στους παραποτάμιους πληθυσμούς, στο τοπίο και στην πολιτιστική κληρονομιά, ακόμη και σε αυτό το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς η παγιδευμένη στους ταμιευτήρες βλάστηση εκλύει διοξείδιο του άνθρακα, το αρνητικό ισοζύγιο των υδροηλεκτρικών φραγμάτων γίνεται ακόμη μεγαλύτερο. Όπως συνοψίζει η καμπάνια του WWF, «το πραγματικό κόστος ενός φράγματος δεν φαίνεται ποτέ σ’ ένα φύλλο ισολογισμού».

 

Η λογική αυτή έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος στις αναπτυγμένες χώρες, όπου η υδροηλεκτρική ενέργεια των μεγάλων φραγμάτων θεωρείται παρωχημένη ενώ και οι μεγάλες Τράπεζες μετατοπίζουν το ενδιαφέρον τους στον Τρίτο Κόσμο. Εμείς συμμεριζόμαστε την αντίληψη ότι τα μεγάλα φράγματα ανήκουν στο παρελθόν και τασσόμαστε κατά της αύξησης του ποσοστού της ενέργειας από αυτά στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μας. Θεωρούμε ότι όσα έχουν ήδη κατασκευαστεί ή αποπερατώνονται σύντομα, όπως λ.χ. στην περιοχή μας το φράγμα του Μετσοβίτικου, είναι ήδη αρκετά και το μόνο που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε είναι η εφαρμογή τεχνολογιών για την αύξηση της αποδοτικότητάς τους, λ.χ. με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης. Πιστεύουμε ότι πρέπει να διαλυθεί η σύγχυση, που καλλιεργείται σκόπιμα από πολλές πλευρές, να γίνει σαφές ότι τα μεγάλα φράγματα στα ποτάμια δεν αποτελούν ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, ότι δεν πρέπει να συνυπολογίζονται για την επίτευξη του στόχου του 20 % από ΑΠΕ και των επόμενων στόχων αλλά αντίθετα πρέπει να εγκαταλειφθούν οριστικά από δω και στο εξής.

 

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της παρέμβασης

 

Για μια πληρέστερη ενημέρωση για την περίπτωση του Αράχθου και για τα φράγματα, παραπέμπουμε σε παλιότερες παρεμβάσεις:

 

Είναι τα μεγάλα φράγματα ανανεώσιμη πηγή ενέργειας; Το μέτωπο στον Άραχθο

Το στοίχημα του Αράχθου

Ποτάμια και πολιτική στην Ισπανία και την Ελλάδα

Τα φράγματα στο σινεμά και στη ζωή

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: