Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Απρίλιος 2009
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Μαρ.   Μάι. »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  27282930  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

 • Advertisements

Σχετικά με το ψευδο – διάλογο και τις αντικειμενικές συνθήκες που οδηγούν στο ξεπερασμά του

Posted by lithanthrakas στο Απρίλιος 5, 2009

Η ριζική στροφή της κυβέρνησης στο θέμα του λιθάνθρακα πυροδότησε μια συζήτηση γύρω από τα πραγματικά και βαθύτερα αίτια αυτής της κίνησης. Έθεσε, επίσης, επί τάπητος το θέμα της αποτίμησης του πραγματικού ρόλου του “κινήματος” αντίστασης στην επιλογή του λιθάνθρακα. Σε αυτά, αλλά και σε μια σειρά άλλα ζητήματα αναφέρεται η παρέμβαση της Ομάδας έρευνας εναλλακτικών τεχνολογιών, που ακολουθεί:

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΨΕΥΔΟ – ΔΙΑΛΟΓΟ

ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΞΕΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ

 

Μετά από ένα χρόνο προσπαθειών πιστεύουμε πως μπορούμε να κάνουμε έναν πρώτο απολογισμό των πεπραγμένων γύρω από τα ζητήματα που αναδείχθηκαν, όπως και εκείνα που απέτυχαν να αναδειχθούν από τα κινήματα πόλης για το ενεργειακό ζήτημα. Τα επιμέρους δεδομένα που αφορούν σε κάποιες εκδηλώσεις, συζητήσεις και κείμενα είναι μάλλον δευτερεύουσας σημασίας εάν κριθούν υπό το βάρος της πολύ σοβαρότερης δομικής κρίσης του οικονομικού μονοθεϊσμού των ημερών μας και των επερχόμενων εξεγέρσεων που προαναγγέλθηκαν ήδη. Είναι ωστόσο σημαντικό να τοποθετηθούμε απέναντι στην αμφιλεγόμενη επιτυχία που πανηγυρίστηκε πρόσφατα για τη λεγόμενη «υποχώρηση» στο ζήτημα του λιθάνθρακα και στο κατά πόσον αυτή πρέπει να θεωρείται μια γνήσια κινηματική επιτυχία ή απλώς μια τακτική υποχώρηση του εχθρού.

 

Εάν συνυπολογίσουμε και την πρόσφατη επανέναρξη του «δημόσιου» «διάλογου» πάνω στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας, με ελάχιστη προσπάθεια θα καταλήξουμε στο αβίαστο συμπέρασμα πως η οχιά του πολυεθνικού, και εν προκειμένω του γαλλο – αμερικανικού κεφαλαίου, συσπειρώθηκε για να χτυπήσει στο πρώτο αδύναμο σημείο που θα βρεθεί εύκαιρο. Και υπάρχουν πολλά τέτοια στις γύρω Βαλκανικές χώρες. Το χειρότερο όμως είναι η αδυναμία των κινημάτων να αναγνωρίσουν το απλό γεγονός ότι μια υποχώρηση του ελληνικού κράτους που δεν προήλθε από σύγκρουση δεν μπορεί παρά να είναι ύποπτη. Σε αυτή τη δηλητηριασμένη από προ-εκλογικές συμπαραδηλώσεις ατμόσφαιρα, οι κομματικές γραφειοκρατίες έρχονται να αναλάβουν το ρόλο των κηνσόρων και να πανηγυρίσουν πριν την ώρα τους.

 

Τα πραγματικά προβλήματα όμως παραμένουν σε όλες εκείνες τις περιοχές όπου η υπάρχουσα κατάσταση έχει συσσωρεύσει αναρίθμητα προβλήματα. Αλλά τα πραγματικά προβλήματα είναι ακριβώς εκείνα που απαιτούν πρακτικές λύσεις και αυτές δίνονται μόνο από εκείνους που είναι έτοιμοι να πιάσουν το κατσαβίδι και το κλειδί – ξηλώνοντας όταν χρειαστεί και τυχόν φράκτες όπου έχουν υψωθεί χωρίς τη συγκατάθεση τους – και όχι από εκείνους που απλώς λερώνουν τα χέρια τους με το μελάνι των δηλώσεων.

 

Επειδή όμως – και αυτό έχει αποδειχθεί αναρίθμητες φορές στο παρελθόν – η τρέχουσα κινηματική γραφειοκρατία αδυνατεί να εξωθήσει σε οτιδήποτε άλλο πέρα από δηλώσεις, για τον ίδιο λόγο αδυνατεί και να συμπαρασταθεί ουσιαστικά στους έμπρακτους αγώνες των κατά τόπους απηυδισμένων πολιτών. Το αντίθετο μάλιστα, μπορεί στο μέλλον αυτό να αποδειχθεί η ουσιαστική τροχοπέδη σε οποιαδήποτε πρακτική κριτική από τη μεριά των πολιτών. Για να το πούμε απλά, καμία περαιτέρω ανάγκη δεν υφίσταται για να ξανα-ενημερωθούν οι πολίτες για αυτό που ξέρουν ήδη, δηλαδή το απλό γεγονός ότι κάθε επέμβαση στο περιβάλλον είτε με αφορμή την ενέργεια είτε την αναμόρφωση και ανάπλαση

πάσης φύσεως γίνεται με οικονομοτεχνικά κριτήρια με βάση την αύξηση της κερδοφορίας με κάθε τρόπο. Ακόμη και τα νήπια το έχουν καταλάβει!

 

Αλλά ούτε χρειάζεται να «ενημερωθούν» τα αφεντικά ότι πρόκειται να κινηθούμε εναντίον αυτών των συμφερόντων πολύ περισσότερο μάλιστα από τη στιγμή που ούτε καν υπήρξε μια τέτοια κίνηση στην πράξη. Υπήρξαν όμως μια πληθώρα συμβολικών, δηλαδή μεταφορικών, παροιμοιωδών η όπως θέλετε, ενεργειών οι οποίες καθόλου δεν ενόχλησαν το κεφάλαιο που τις έχει γραμμένες στα παλαιότερα των υποδημάτων του!

 

Χρειάζεται λοιπόν να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά το προφανές, έχοντας μάθει και από την προηγούμενη αποτυχία των Οικολόγων – Εναλλακτικών, που κατάφερε ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό, ότι μόνον η κριτική της πράξης αποφέρει αποτελέσματα με υλικό περιεχόμενο. Και εν προκειμένω, αυτό σημαίνει άμεση εφαρμογή όλων των δυνατών εναλλακτικών τεχνολογικών μέσων από εκείνους που πραγματικά οφείλουν να τα κατέχουν, δηλαδή από τους εργαζόμενους που τα γνωρίζουν ή πρέπει να τα γνωρίσουν και να τα κατέχουν στην πράξη και όχι στις δηλώσεις.

 

Αυτό, επίσης, σημαίνει ότι όλοι όσοι κινούνται στις παρυφές της αποκαλούμενης «τοπικής αυτοδιοίκησης», όπως και αν το εννοεί ο καθένας τους, θα έπρεπε όχι απλά να απαιτήσουν αλλά να πάνε αμέσως και να εφαρμόσουν όλα όσα ξέρουν και να ζητήσουν να μάθουν όλα όσα χρειάζονται γι αυτό. Το να αρκούνται στις διακηρύξεις του κέντρου, της αθηνοκρατούμενης κινηματικής γραφειοκρατίας θα είναι ότι χειρότερο. Πολύ περισσότερο, από τη στιγμή που είναι προφανές το πόσο εύκολα μπορούν να εξαργυρωθούν οι απλές δηλώσεις σε αυριανά κρατικά επιδοτούμενα προγράμματα!

 

Εάν γι αυτό σταθεί απαραίτητο να στασιάσουν κατά του κέντρου τόσο το καλύτερο. Εάν χρειαστεί να ανοίξουν και μερικές μύτες για να γίνει κατανοητό ότι Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα, τόσο το χειρότερο για το κέντρο. Από δω και πέρα, για εμάς δεν έχει νόημα να δηλώσουμε για άλλη μια φορά ότι θέλουμε ανεμογεννήτριες η φωτοβολταϊκά. Πρώτα από όλα γιατί γνωρίζουμε εκατοντάδες άλλους τρόπους που η ανοησία του θεάματος δεν αφήνει να γίνουν γνωστές και δεύτερον, γιατί προτιμούμε να τις πραγματοποιήσουμε σε απρόσμενο τόπο και χρόνο και να τις υπερασπιστούμε όπως πρέπει εκεί που πρέπει. Ο νοών νοήτω.

Το Φάντασμα του Γράκχου Μπαμπέφ

(που χαμογελά κάτω από τα μουστάκια του Δεκέμβρη)

 

30 Mάρτη 2009, Αθήνα

Ομάδα έρευνας εναλλακτικών τεχνολογιών – Al.T.Re.G.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: