Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Απρίλιος 2009
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Μαρ.   Μάι. »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  27282930  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

 • Advertisements

Πυρηνική πραγματικότητα και «πυρηνική φιλολογία»

Posted by lithanthrakas στο Απρίλιος 29, 2009

Καθημερινό φαινόμενο τείνουν να γίνουν οι ειδήσεις, τα δημοσιεύματα και οι παρεμβάσεις για την πυρηνική ενέργεια. Σε μεγάλο βαθμό αντανακλούν τις νέες τάσεις που διαμορφώνονται στο ενεργειακό τοπίο, ειδικά στην Ευρώπη, λόγω και της κρίσης στην τροφοδοσία με φυσικό αέριο. Το γεγονός έχει επισημανθεί εδώ και πολύ καιρό και μέχρις εκεί καμία έκπληξη. Μαζί με αυτά υπάρχει και μια πληθώρα δημοσιευμάτων που έχει περισσότερο επικοινωνιακό και “ψυχολογικό” χαρακτήρα. Με την έννοια ότι επιχειρείται είτε η μεταστροφή της κοινής γνώμης της χώρας μας, σε μεγάλο ποσοστό αρνητική σε αυτήν την προοπτική, είτε η αδρανοποίησή της με την προβολή σαν ανεπίστρεπτης της προοπτικής συμβίωσης με την πυρηνική ενέργεια.

 

Ας επιχειρήσουμε μια ψύχραιμη καταγραφή και αποτίμηση των ουσιαστικών εξελίξεων και της μεθοδευμένης “πυρηνικής φιλολογίας”, κάνοντας τις σχετικές παραπομπές σε παλιότερες αναρτήσεις μας ή παρεμβάσεις αξιόπιστων φορέων:

 

Η αντικειμενική πραγματικότητα 

 • Σε επίπεδο Ε.Ε. επιχειρείται η ένταξη των πυρηνικών προγραμμάτων σε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο, απομακρυνόμενη από τη μέχρι τώρα πολιτική του εθνικού σχεδιασμού των σχετικών δραστηριοτήτων, με πρώτο δείγμα σχετικό ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου (παλιότερη ανάρτηση και ψήφισμα ευρωκοινοβουλίου)
 • Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναπροσανατολίζουν τα ενεργειακά τους προγράμματα (Γερμανία) ή ενισχύουν επιχειρηματικές συμφωνίες στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας (Γαλλία – Ιταλία)
 • Η ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλεκτρισμού, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, εισηγείται στην Ε.E τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας ως βασικό καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή, αναλαμβάνοντας η ίδια τη δέσμευση να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050 (παλιότερη ανάρτηση)
 • Η ελληνική κυβέρνηση, αν και επίσημα θεωρεί το ζήτημα εκτός ατζέντας (συνέντευξη Χατζηδάκη για την εγκατάλειψη του λιθάνθρακα), συντηρεί συνειδητά και ενθαρρύνει τη σχετική συζήτηση. Πρόσφατο παράδειγμα η απάντηση του κ. Χατζηδάκη για το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΔΕΗ σε πυρηνικό project της Βουλγαρίας (δημοσίευμα)

…. και η πυρηνική φιλολογία 

 • Πρόσφατο σημείο αναφοράς η ανακοίνωση της επιτροπής ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών (ανάρτηση). Για όποιον εντυπωσιάζεται από το βάρος του ονόματος, ας ανατρέξει στη σύνθεση της επιτροπής, όπου θα δει το Γ.Γ. του ΥΠΑΝ, τον αντιπρόεδρο της ΔΕΗ, τον πρόεδρο του ινστιτούτου τεχνολογίας και εφαρμογών στερεών καυσίμων (βλέπε λιγνίτη) και τον πρόεδρο του ΚΑΠΕ.
 • Πληθώρα παρεμβάσεων υποστηρικτών της πυρηνικής ενέργειας. Παραπέμπουμε σε μια τελευταία παρέμβαση του κ. Σταμπόλη, γενικού διευθυντή του Ινστιτούτου ενέργειας Ν.Α. Ευρώπης (ΙΕΝΕ)
 • Προσπάθεια εμφάνισης μιας διογκωμένης και, κατά συνέπεια, πλαστής εικόνας για το μέγεθος των πυρηνικών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Βαλκανικής χερσονήσου
 • Δημοσιεύματα που εμφανίζουν τη ΔΕΗ σαν υποψήφιο πυρηνικό εταίρο στην επένδυση του Μπέλενε της Βουλγαρίας (δημοσίευμα)
 • Κάποια δημοσιεύματα κάνουν λόγο και για πιθανό τόπο εγκατάστασης πυρηνικής μονάδας στην Ελλάδα (δημοσίευμα)

Ορισμένα σχόλια 

 • Για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια μια εμπεριστατωμένη εικόνα δίνει η πρόσφατη έκθεση του WWF Ελλάς για την πυρηνική ενέργεια
 • Για την πολυσυζητημένη μονάδα στο Μπέλενε της Βουλγαρίας είναι αποκαλυπτική η πρόσφατη παρέμβαση του Αντιπυρηνικού παρατηρητηρίου Μεσογείου. Είναι γνωστό ότι έχει αποσυρθεί ο ένας από τους αρχικούς εταίρους του προγράμματος (Electrabel), ενώ αποκαλύπτονται και οι σοβαροί προβληματισμοί που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του εναπομείναντα εταίρου (RWE).
 • Προκαλεί εντύπωση (και μειδιάματα) η προσπάθεια να εμφανιστεί η ΔΕΗ σαν ο εταίρος που θα καλύψει το κενό της  Electrabel, την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζει οξυμένα οικονομικά προβλήματα και αδυνατεί να υλοποιήσει στοιχειωδώς το επενδυτικό της πρόγραμμα στην Ελλάδα (δημοσίευμα)
 • Για αυτούς που χωροθέτησαν, ήδη, την πρώτη πυρηνική μονάδα στην Ελλάδα (Κοζάνη) τι να πούμε; Μάλλον βιάζονται. Για να φτάσουν σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ξεπεράσουν πολλά στάδια προηγουμένως. Σε μας ακούγεται περισσότερο σαν απειλή προς τους πολίτες της περιοχής, ώστε να περιορίσουν τις κλιμακούμενες αντιδράσεις τους στις συνέπειες της εντατικής εξόρυξης και χρήσης του λιγνίτη

 

Η κοινωνία δεν θα μείνει απαθής

 

Η υπερβολή και ο καθοδηγημένος χαρακτήρας πολλών δημοσιευμάτων δεν αποτελούν, ασφαλώς, λόγο εφησυχασμού. Τουναντίον, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ενταθεί η δράση των πολιτών απέναντι στην προοπτική του πυρηνικού εφιάλτη. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρόσφατη παρέμβαση των φορέων και των κινήσεων πολιτών για τα ζητήματα της ενέργειας κεντρική θέση κατέχει η κατηγορηματική απόρριψη της πυρηνικής ενέργειας. Ούτε είναι, επίσης, τυχαίο ότι έχουν ξεκινήσει διεργασίες για μια πανελλαδική δράση, ειδικά για το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας. Με την ευκαιρία, αξίζει να αναφέρουμε ότι την παρέμβαση των φορέων των πολιτών συνυπογράφουν και νέες συλλογικότητες, όπως το Πανελλαδικό δίκτυο οικολογικών οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), το παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και η οικολογική κίνηση Δροσιάς.   

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: