Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

 • Επικοινωνία

  lithanthrakas@gmail.com
 • Ημερολόγιο

  Ιουνίου 2009
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • Αρχείο

 • Κατηγορίες

 • Ετικέτες

  RWE ΑΠΕ ΔΕΗ ΕΕΧ ΕΝΑΕ Ενσντορφ ΠΑΣΟΚ Ρίο ΥΠΕΧΩΔΕ δήμος Κηρέως διαγωνισμός αφίσας διακήρυξη κατανομή ρύπων κινήσεις πολιτών λιγνίτης λιθάνθρακας πορεία συγκέντρωση συζήτηση συλλαλητήριο συντονισμός υπεραλίευση χωροταξικά πλαίσια ψήφισμα

Καταγγελία για «σιγοντάρισμα» των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στο Μαντούδι

Posted by lithanthrakas στο 14 Ιουνίου, 2009

ΚάκαβοςΗ απομάκρυνση του κινδύνου εγκατάστασης μονάδας λιθάνθρακα στο Μαντούδι δεν συνοδεύτηκε από την εξάλειψη των κινδύνων άλλων δραστηριοτήτων σε βάρος του περιβάλλοντος της περιοχής. Αυτή τη στιγμή είναι γνωστά τα σχέδια για κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέρίο, στους Φούρνους, ισχύος 840 – 1160 MW (έχει κατατεθεί αίτηση στη ΡΑΕ), πρόταση για εγκατάσταση μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου, στην παραλία του Κυμασίου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη διεξαγωγή ερευνητικών γεωτρήσεων για μελλοντική εξόρυξη λευκολίθου.

Για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται η γνωμοδότηση της ΡΑΕ, ενώ δεν είναι ακόμη γνωστή η στάση του δημοτικού συμβουλίου. Σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις του υγροποιημένου φυσικού αερίου, το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου, που συνεδρίασε το Σάββατο 30 Μαΐου, πήρε ομόφωνη αρνητική απόφαση, ενώ ο εκπρόσωπος της ΤΕΡΝΑ απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο η πρόταση να επανέλθει στο μέλλον.

Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων. Ο Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός δήμου Κηρέως καταγγέλλει υπόγειες διαδικασίες και εμφανή στήριξη των επενδυτών από το δήμαρχο κ. Ενωτιάδη. Έγινε, επίσης, γνωστό ότι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Τριάντης κατέθεσε ένσταση κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου. Στη συνέχεια το θέμα συζητήθηκε στη νομαρχιακή επιτροπή. Με αφορμή αυτήν τη συνεδρίαση ο Σύλλογος εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Η 5η Νομαρχιακή Επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή 12/6, εκμεταλλευόμενη την απουσία στελέχους του Συνασπισμού για να συζητήσει την Μ.Π.Ε. της ΒΙΟΜΑΓΝ. Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη (16/6). 

Παρά τον έκτακτο χαρακτήρα της, «πρόλαβε» να είναι παρών στην συνεδρίαση και ο κ. Ενωτιάδης δήμαρχος Κηρέως για να υποστηρίξει τις διεκδικήσεις της ΒΙΟΜΑΓΝ. Όλοι οι φίλοι του κ. Ενωτιάδη στην επιτροπή ψήφισαν υπέρ της ΒΙΟΜΑΓΝ. H ψηφοφορία ήλθε ισόπαλη και πιθανόν η συνεδρίαση να επαναληφτεί.   Τίποτε δεν τελείωσε ακόμη.

Ο ζήλος του κ. Ενωτιάδη για το θέμα, προσχηματικά στηρίζεται σε μια απόφαση του Δ.Σ. Κηρέως στις 30/5.  Η απόφαση του Δ.Σ.  πάρθηκε υπό καθεστώς συσκότισης σε σχέση με τις πραγματικές διεκδικήσεις της ΒΙΟΜΑΓΝ ΑΕ  πίσω από αυτές τις όχι και τόσο «αθώες» γεωτρήσεις.  Μετά την ενημέρωσή της, η κοινή γνώμη στο δήμο  Κηρέως νοιώθει ότι παγιδεύτηκε από τον κ. Ενωτιάδη και αντιτίθεται κάθετα στις γεωτρήσεις  και την προοπτική της μεταλλειοκτησίας ενός τόσο μεγάλου μέρους του δήμου. Γι αυτό και αυτή η μεγάλη βιασύνη του κ. δημάρχου στην επιτροπή.

Με την έγκριση  αυτής της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.)  για μεταλλευτικές έρευνες στην περιοχή,  η ΒΙΟΜΑΓΝ ΑΕ αποκτά δικαιώματα μεταλλειοκτησίας για 50 χρόνια σε 45.000 στρέμματα του Δήμου Κηρέως (το 35% του Δήμου Κηρέως). Ο χουντικός Μεταλλευτικός Κώδικας είναι πολύ σκληρός και  δίνει την δυνατότητα στους μεταλλειοκτήτες ανάμεσα στα άλλα να κάνουν αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και αποκλειστική εκμετάλλευση. Μερικές από τις περιοχές που έχουν συμπεριληφθεί για μεταλλειοκτησία, εκτός από το φυσικό κάλλος, έχουν οικολογικό  ενδιαφέρον και βρίσκονται στην παράκτια ζώνη που σύμφωνα με το ειδικό χωροταξικό προορίζεται για τουριστική ανάπτυξη.

Ο διεκδικητής  των 45.000 στρεμμάτων (η ΒΙΟΜΑΓΝ ΑΕ) δεν εξορύσσει τίποτα, δεν διαθέτει εξορυκτικό ή άλλο μηχανολογικό εξοπλισμό και δεν λειτουργεί μεταλλεία πουθενά. Οι εν αχρηστία εγκαταστάσεις της παλιάς ΒΙΟΜΑΓΝ στους Φούρνους  προορίζονται από την ΗΡΩΝ  για την δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο 1.160 ΜW.

Περισσότερα http://kireas.org/smf/index.php?topic=545.msg

(Η αεροφωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα http://www.airphotos.gr και απεικονίζει την περιοχή του Κάκαβου Ευβοίας και τα αποτελέσματα της επιφανειακής εξόρυξης λευκολίθου)

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: