Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

  • Επικοινωνία

    lithanthrakas@gmail.com
  • Ημερολόγιο

    Μαΐου 2008
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
  • Αρχείο

  • Κατηγορίες

  • Ετικέτες

    RWE ΑΠΕ ΔΕΗ ΕΕΧ ΕΝΑΕ Ενσντορφ ΠΑΣΟΚ Ρίο ΥΠΕΧΩΔΕ δήμος Κηρέως διαγωνισμός αφίσας διακήρυξη κατανομή ρύπων κινήσεις πολιτών λιγνίτης λιθάνθρακας πορεία συγκέντρωση συζήτηση συλλαλητήριο συντονισμός υπεραλίευση χωροταξικά πλαίσια ψήφισμα

Διευρύνουμε το μέτωπο κατά του λιθάνθρακα – δεν εφησυχάζουμε

Posted by lithanthrakas στο 12 Μαΐου, 2008

Και …… επίσημα, πλέον, στην «εβδομάδα κατά του λιθάνθρακα», με συνέντευξη τύπου, που παραχώρησαν τη Δευτέρα, 12 ΜαΊου, στις 11 π.μ., στην Αθήνα, στην αίθουσα της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, εκπρόσωποι του πανελλαδικού δικτύου κινήσεων πολιτών «Πολίτες κατά του λιθάνθρακα» και της «συμμαχίας των δήμων ενάντια στο λιθάνθρακα». Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης παρουσιάστηκε και το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων, στις διάφορες περιοχές, στο πλαίσιο της «εβδομάδας κατά του λιθάνθρακα». Παραθέτουμε το σχετικό δελτίο τύπου:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι κινήσεις δήμων και πολιτών κατά του λιθάνθρακα ανακοίνωσαν σήμερα, σε κοινή συνέντευξη τύπου, την έναρξη της “Εβδομάδας κατά του λιθάνθρακα”, που θα λάβει χώρα από 12 έως 18 Μαΐου 2008, στις περιοχές όπου προβλέπεται ή ακούγεται έντονα η δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το ρυπογόνο λιθάνθρακα, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπου έχει υπάρξει ευαισθητοποίηση των πολιτών. Στο πλαίσιο της εβδομάδας κινητοποιήσεων για το λιθάνθρακα, θα διεξαχθεί πληθώρα εκδηλώσεων κατά περιοχές, ώστε να γίνει γνωστή, για μια ακόμη φορά, η αντίθεση της Καβάλας, του Αλμυρού, του Αστακού, του Μαντουδίου, του Διστόμου, του Κυριακίου και της Αντίκυρας στο ενδεχόμενο κατασκευής λιθανθρακικών μονάδων.

Ταυτόχρονα, με την έναρξη της εβδομάδας κινητοποιήσεων, ξεκινά η διαδικτυακή και έντυπη συλλογή υπογραφών στην έκκληση που απευθύνουν οι δήμοι και οι πολίτες, προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, για αποτροπή των επενδύσεων σε λιθάνθρακα και έμφαση στην εξοικονόμηση και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το κείμενο της έκκλησης είναι προσβάσιμο μέσω των ιστοσελίδων http://www.gopetition.com/online/19116.html, http://climate.wwf.gr, και http://lithanthrakas.wordpress.com. Στη συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα του λιθάνθρακα.

Η κ. Ελένη Ματίκα, Αντιδήμαρχος Αλμυρού, που αποτελεί μέλος της “Συμμαχίας ενάντια στον λιθάνθρακα”, σε γραπτή της δήλωση σημείωσε ότι «ως Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρώτη βαθμίδα διοίκησης παρακολουθούμε τα προβλήματα περιβάλλοντος από πολύ κοντά και είναι χρέος μας να ξεκινάμε πρώτοι τους αγώνες, είτε για την ευαισθητοποίηση των πολιτών είτε για την ανατροπή σχεδίων που καταστρώνονται για μας χωρίς εμάς και απειλούν το επίπεδο της ζωής μας».

Ο Τάσος Κεφαλάς, συντονιστής της κίνησης πολιτών “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”, σημείωσε ότι οι κινητοποιήσεις ενάντια στο λιθάνθρακα, καθώς και το συνεχώς διευρυνόμενο ενδιαφέρον, δείχνουν τη διάθεση των πολιτών να ξεφύγουν από την “αδράνεια του καναπέ” και να μετάσχουν πιο ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος και του μέλλοντος των επόμενων γενεών, και τόνισε το κλίμα ομοθυμίας κατά του λιθάνθρακα που επικρατεί σε όλες τις “υποψήφιες” περιοχές εγκατάστασης αυτών των ρυπογόνων μονάδων. Ο κ. Κεφαλάς χαρακτήρισε σαν παραπλανητικές τις αντιλήψεις περί, δήθεν, ναυαγίου του σχεδίου εισαγωγής του λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και κάλεσε τους ενεργούς πολίτες, σε κάθε σημείο της χώρας, να κλείσουν τα αυτιά τους στις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις και να πλαισιώσουν το μέτωπο κατά του λιθάνθρακα. Ζήτησε, τέλος, την ενεργό συμμετοχή όλων στην παράλληλη καμπάνια συλλογής υπογραφών κατά του λιθάνθρακα, σαν ένα ακόμη ισχυρό μέσο πίεσης.

Ο Κώστας Χαϊνάς, εκπρόσωπος των Ενεργών Πολιτών Εύβοιας, σημείωσε με έμφαση ότι υπάρχουν άλλες λύσεις για τη χώρα και είναι άμεσα διαθέσιμες, αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη πολιτική βούληση. Η εκπλήρωση του δεσμευτικού εθνικού στόχου συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) κατά 18% στην τελική κατανάλωση και εξοικονόμησης ενέργειας[1] κατά 20% έως το 2020, αρκούν για να κάνουν “αχρείαστες” τις μονάδες λιθάνθρακα. Χαρακτήρισε απαράδεκτη και επικίνδυνη την επαναφορά, από υπεύθυνα χείλη, της προοπτικής της πυρηνικής ενέργειας. Ανεξάρτητα αν αυτό αντανακλά πραγματικό ενδιαφέρον ή αν χρησιμοποιείται, απλά, για την κάμψη των αντιδράσεων κατά του λιθάνθρακα.

Ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών του WWF Ελλάς και συντονιστής της “Συμμαχίας ενάντια στον λιθάνθρακα” επεσήμανε ότι η παγκόσμια επιστημονική και πολιτική κοινότητα είναι ιδιαίτερα ανήσυχη από την αδράνεια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και την εμμονή στον λιθάνθρακα. Ο κ. Πληθάρας ανέφερε χαρακτηριστικά τη νέα μελέτη Stern, που χαρακτηρίζει μονόδρομο τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στις ανεπτυγμένες χώρες κατά 80% έως το 2050, καθώς και τις δηλώσεις του κορυφαίου επιστήμονα της NASA, κ. James Hansen, που τονίζει ότι οι υφιστάμενες τεχνολογίες καύσης λιθάνθρακα είναι αναποτελεσματικές και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διόγκωση της κλιματικής αλλαγής. “Πλέον, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το νέο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, που θα εκδόσει το Υπουργείο Ανάπτυξης τις επόμενες ημέρες. Ελπίζουμε ότι θα λάβει υπόψη όλες τις δεσμεύσεις της χώρας για την καταπολέμηση της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής, καθώς και τη θέληση των πολιτών να ζήσουν σε ένα καθαρότερο περιβάλλον. Υπάρχουν άλλες λύσεις και ο λιθάνθρακας δεν είναι μια από αυτές”. 


[1] Ο στόχος αυτό έχει οριστεί από την ΕΕ στο πλαίσιο του νέου ενεργειακού πακέτου για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου την περίοδο 2013-2020

 Σήμερα, Δευτέρα 12/5, πραγματοποιείται στη Λιβαδειά, στις 7μ.μ. και στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου, ευρεία σύσκεψη των φορέων του νομού, για την προετοιμασία του παμβοιωτικού συλλαλητηρίου της Παρασκευής 16/5, που θα γίνει στη Λιβαδειά.

 

Ένα Σχόλιο to “Διευρύνουμε το μέτωπο κατά του λιθάνθρακα – δεν εφησυχάζουμε”

  1. A. Dilanas said

    Τώρα που στέλνουμε το λιθάνθρακα στην Αλβανία βοηθούμε στη μείωση της ανεργίας; Τουλάχιστο 500 άνθρωποι από μόνιμες θέσεις εργασίας και πολλές εκατοντάδες προσωπικό για την κατασκευή των εργοστασίων θα πάνε στο ταμείο ανεργίας. Ας αφήσουμε τα χωματουργικά μηχανήματα και τα φορτηγά που θα εργάζονταν στην κατασκευή και τις δουλειές που θα έπαιρνε η ελληνική βιομηχανία. Ας αφήσουμε τα σπίτια που θα ενοικιάζονταν, τα ξενοδοχεία και εστιατόρια που θα δούλευαν στις περιοχές που θα γίνονταν τα εργοστάσια.
    Γνωρίζετε κυρίες και κύριοι ότι ένας τόνος λιθάνθρακας παράγει και εκπέμπει στην ατμόσφαιρα 600 χιλιόγραμμα λιγότερο CΟ2 σε σχέση με τον ισοδύναμο σε ένα τόνο λιθάνθρακα λιγνίτη;
    Γνωρίζετε ότι για να παραχθεί η ενέργεια που παράγουν 2 μονάδες των 800 MW με λιθάνθρακα χρειάζονται πάνω από 2000 ανεμογεννήτριες του ενός (1) MW; Που θα τις εγκαταστήσετε χωρίς αντιδράσεις και χωρίς να θίξετε κατ΄ελαχιστο το περιβάλ- λον;
    Γνωρίζετε ότι τα φωτοβολταϊκά τη νύχτα και οι ανεμογεννήτριες με άπνοια έχουν μηδενική παραγωγή;
    Είμαι υπέρμαχος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επειδή κάνουν μεγάλη οικονομία στο εισαγόμενο πετρέλαιο και φυσικό αέριο που οι τιμές τους είναι πλέον απαγορευτικές για την εθνική οικονομία και κατ’ επέκταση για τον καταναλωτή. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της χώρας μας αλλά δεν λύνουν από μόνες τους το ενεργειακό πρόβλημα. Εάν υπάρχει άπνοια όπως προανέφερα και είναι βράδι ποιός θα δώσει την ενεργεία που χρειάζονται οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά;;;; Μήπως θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να ξαναβγεί ο ήλιος την άλλη μέρα και να ξαναφυσήξει;;;
    Καλός ο ρομαντισμός αλλά με έλλειψη ενημέρωσης και χωρίς ρεαλισμό προκαλεί ανεπανόρθωτες ζημίες όχι μόνο στο περιβάλλον και την εθνική οικονομία αλλά ακόμα και στη τσέπη των πολιτών.
    Όταν λοιπόν κάνετε ενημέρωση των πολιτών και των ομάδων, εάν θέλετε να διατηρήσετε την φήμη και την αξιοπιστία της διεθνούς οργάνωσης WWF, πρέπει να τα λέτε όλα.
    Όχι μισές αλήθειες. Οι πολίτες μη έχοντας εξειδικευμένη γνώση σ’ αυτά τα θέματα δίνουν βάση στη δική σας ενημέρωση. Για το λόγω αυτό η ενημέρωση αυτή δεν πρέπει να είναι μονόπλευρη. Έτσι ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά και να πάρει τις αποφάσεις του.

Σχολιάστε