Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

  • Επικοινωνία

    lithanthrakas@gmail.com
  • Ημερολόγιο

    Σεπτεμβρίου 2008
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχείο

  • Κατηγορίες

  • Ετικέτες

    RWE ΑΠΕ ΔΕΗ ΕΕΧ ΕΝΑΕ Ενσντορφ ΠΑΣΟΚ Ρίο ΥΠΕΧΩΔΕ δήμος Κηρέως διαγωνισμός αφίσας διακήρυξη κατανομή ρύπων κινήσεις πολιτών λιγνίτης λιθάνθρακας πορεία συγκέντρωση συζήτηση συλλαλητήριο συντονισμός υπεραλίευση χωροταξικά πλαίσια ψήφισμα

ΗΡΩΝ και στο Δομοκό

Posted by lithanthrakas στο 23 Σεπτεμβρίου, 2008

Κάποιοι θα θυμούνται την παλιά διαφήμιση, που έλεγε: “Σαράφης στην Αθήνα, Σαράφης τώρα και στα Τρίκαλα”. Μια μεταφορά στο σύγχρονο ενεργειακό τοπίο θα μπορούσε να είναι: “ΗΡΩΝ στη Θήβα, ΗΡΩΝ στο Μαντούδι, ΗΡΩΝ τώρα και στο Δομοκό”. Αφορμή για τον παραλληλισμό δίνουν τα σημερινά (22/9) δημοσιεύματα ορισμένων ιστοσελίδων, που αναπαράγουν δημοσίευμα της εφημερίδας “ΙΣΟΤΙΜΙΑ” και αναφέρονται στο σχέδιο της ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ, θυγατρικής εταιρείας του ομίλου ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ, να κατασκευάσει δύο μονάδες φυσικού αερίου, ισχύος 800 – 900 MW, στην περιοχή του Δομοκού Φθιώτιδας.

 

“Την κατασκευή δύο μονάδων συνολικής ισχύος 800 έως 900 μεγαβάτ (400 έως 450 η καθεμία) σχεδιάζει για την περιοχή του Δομοκού η θυγατρική της ΤΕΡΝΑ, Ήρων. Οι σχετικές αιτήσεις έχουν ήδη κατατεθεί τις προηγούμενες ημέρες στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η τελική γνωμοδότηση για τη χορήγηση άδειας παραγωγής αναμένεται σύντομα. 

 

Πηγές της εταιρείας εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι ο φάκελος που κατατέθηκε είναι άρτιος, ενώ παράλληλα έχει διασφαλιστεί η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών για την εγκατάσταση της μονάδας. Σημειώνεται ότι το ιδιόκτητο οικόπεδο της Ήρων, όπου αναμένεται να εγκατασταθεί η μονάδα, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το δίκτυο του φυσικού αερίου, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και το καλώδιο από το δίκτυο υψηλής τάσης. Έτσι, οι εργασίες διασύνδεσης με τα δίκτυα υψηλής τάσης και φυσικού αερίου, θα είναι σύντομες και χαμηλού κόστους. 

 

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι εντός χρονοδιαγράμματος, εξελίσσονται οι εργασίες στη μονάδα Ήρων ΙΙ. Η μονάδα θα έχει ισχύ 435 μεγαβάτ και εγκαθίσταται στην περιοχή του Άγιου Νεκτάριου, δίπλα στη μονάδα Ήρων Ι, ισχύος 144 μεγαβάτ. Αν και επισήμως δεν γίνεται σχετική αναφορά, θεωρείται πολύ πιθανό η συγκεκριμένη μονάδα να είναι η πρώτη που θα ενταχθεί στο σύστημα μετά τη συμπαραγωγή της Endesa Hellas. Τουλάχιστον σε δοκιμαστική λειτουργία, η μονάδα εκτιμάται ότι μπορεί να τεθεί σε λειτουργία ακόμη και το επόμενο καλοκαίρι, του 2009.”

(από το capital.gr)

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ΗΡΩΝ: λειτουργεί μονάδα φυσικού αερίου στη Θήβα, ισχύος 147 MW, κατασκευάζει δεύτερη μονάδα φυσικού αερίου, επίσης στη Θήβα, ισχύος 435 MW, έχει ζητήσει την κατασκευή μονάδας λιθάνθρακα στο Μαντούδι, ισχύος 460 MW, ενώ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου στα Βάγια Βοιωτίας, ισχύος 435 MW. Οι δραστηριότητες αυτές αποτελούν ένα μόνο μέρος του γενικότερου σχεδίου μετατροπής της περιοχής Βοιωτίας – Εύβοιας στο νέο μεγάλο ενεργειακό κέντρο της χώρας, που τώρα βλέπουμε να επεκτείνεται και στη Φθιώτιδα (Δομοκός – Λάρυμνα). Ο πίνακας που ακολουθεί είναι αποκαλυπτικός:

 

Νομός

Θέση

Ισχύς (MW)

Καύσιμο

Εταιρεία

Κατάσταση

Βοιωτία

Θήβα

147

φυσ. αέριο

ΗΡΩΝ

λειτουργία

Βοιωτία

Θήβα

435

φυσ. αέριο

ΗΡΩΝ

κατασκευή

Βοιωτία

Θήβα

100

φυσ. αέριο

ΑΘΗΝΑ

κατέχει άδεια

Βοιωτία

Αγ. Θωμάς

400

φυσ. αέριο

ΑΛΦΑ ΑΛΦΑ

κατέχει άδεια

Βοιωτία

Βάγια

435

φυσ. αέριο

ΗΡΩΝ

διερεύνηση

Βοιωτία

Θίσβη

422

φυσ. αέριο

EDISON

κατασκευή

Βοιωτία

Χαιρώνεια

447

φυσ. αέριο

ENELCO

κατέχει άδεια

Βοιωτία

Καμάρι

120

φυσ. αέριο

ΤΙΤΑΝ

κατέχει άδεια

Βοιωτία

Αντίκυρα

334

φυσ. αέριο

Μυτιληναίος

λειτουργία

Βοιωτία

Αντίκυρα

412

φυσ. αέριο

ENDESA

κατασκευή

Βοιωτία

Αντίκυρα

;

φυσ. αέριο

ENDESA

διερεύνηση

Βοιωτία

Αντίκυρα

600

λιθάνθρακας

ENDESA

αίτηση στη ΡΑΕ

Εύβοια

Αλιβέρι

300

μαζούτ

ΔΕΗ

λειτουργία

Εύβοια

Αλιβέρι

417

φυσ. αέριο

ΔΕΗ

κατασκευή

Εύβοια

Αλιβέρι

800

λιθάνθρακας

ΔΕΗ – ΑΓΕΤ

αίτηση στη ΡΑΕ

Εύβοια

Μαντούδι

460

λιθάνθρακας

ΗΡΩΝ

αίτηση στη ΡΑΕ

Φθιώτιδα

Λάρυμνα

800

λιθάνθρακας

ΔΕΗ – ΛΑΡΚΟ

αίτηση στη ΡΑΕ

Φθιώτιδα

Δομοκός

900

φυσ. αέριο

ΗΡΩΝ

αίτηση στη ΡΑΕ

 

 

7529 +

 

 

 

 

Είναι φανερό, και μόνο από την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή της ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας (με επίκεντρο, φυσικά, τη Βοιωτία), το πόσο βάσιμη είναι η κριτική μας στο διαμορφούμενο ενεργειακό τοπίο και στο νέο ενεργειακό (μη) σχεδιασμό: τεχνητή διόγκωση των ενεργειακών αναγκών, απουσία πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας, επιμονή στα ορυκτά καύσιμα, ανεξέλεγκτη χωροθέτηση και δράση των παραγωγών ενέργειας, υπερσυγκέντρωση εγκαταστάσεων, πλήρης αδιαφορία για τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

 

Για να υπηρετηθεί αυτό το μοντέλο, είναι φυσικό να δίνεται προτεραιότητα στην κάλυψη των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, σε βάρος της χρήσης του στην τελική κατανάλωση, πολιτική που θα συνεισέφερε στον περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τον τελικό χρήστη (δείτε σχετικό δημοσίευμα).

 

Σε αυτή τη βάση, επίσης, στρώνεται το έδαφος για την ανάπτυξη νέων μεγάλων σχημάτων στο χώρο της ενέργειας, που θα συνεχίσουν να πιέζουν στην, ήδη, στρεβλή κατεύθυνση που ακολουθεί ο ενεργειακός τομέας της χώρας. Πρόσφατο απτό παράδειγμα η έγκριση της Ε.Ε. για την υλοποίηση του κοινοπρακτικού σχήματος ανάμεσα στα Ελληνικά Πετρέλαια και την ιταλική EDISON (περισσότερα εδώ).

 

2 Σχόλια to “ΗΡΩΝ και στο Δομοκό”

  1. καλλυ said

    Το μονο που εχω να πω ειναι οτι μονο οι ενεργοι πολιτες αποτελουν αναχωμα στις προσπαθειες που γινονται για την δημιουργια σταθμων παραγωγης ηλεκτρικης ενεργειας.Εμας στην Νεαπολη Βοιων Λακωνιας στην περιοχη Ασπρουδια απεναντι απο την Ελαφονησο η εταιρεια ΣΤΕΡΟΠΗ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ θυγατρικη της ΤΕΡΝΑ υπεβαλλε αιτηση για σταθμο ηλεκτροπαραγωγης απο φυσικο αεριο σε περιοχη που παλευει να παρει απο το 1999. Η όλη ιστορια ειναι πολυ περιεργη γιατί η περιοχη αποχαρακτηριστηκε απο δασικη με συνοπτικες διαδικασίες (κάτι ολίγον σαν Βατοπαίδι)και ευτυχως την τελευταία στιγμή ο δημος έκανε ένσταση κατα του 2ου αποχαρακτηρισμου και αναμενεται η εξεταση της ενστασης.Αυτό σταμάτησε λιγο την εταιρεία η οποία ανακοίνωσε στην ιστοσελιδα της ότι η επένδυση πάγωσε προσωρινά λόγω έντονης αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας. Ομως η περιοχή της Νοτιοανατολικής Λακωνίας έχει χαρακτηριστεί ΠΑΠ(περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας)όπως και οι δικές σας(δεστε ειδικο χωροταξικο για τις ΑΠΕ).Αυτό σημαίνει ότι το χωροταξικό που προτεινει η κυβερνηση οδηγει αναγκαστικά στην συγκέντρωση αιολικών, φωτοβολταικών και σταθμών παραγωγης ηλεκτρικής ενεργειας σε αυτές τις περιοχές, πραγμα τρομερά άδικο και επιβλαβές για την υγεία των κατοίκων των περιοχών μας.Πρέπει συσσωμες οι τοπικες κοινωνίες να εναντιωθούν σε αυτες τις μεθοθευσεις που εξυπηρετούν μόνο κάποιους διαπλεκόμενους επενδυτές και καταστρέφουν τον τόπο μας.

  2. Χρήστος Π. said

    Είμαι κάτοικος χωριού της περιοχής Δομοκού, και σε κοντινή απόσταση από την προτεινόμενη τοποθεσία του εν λόγω εργοστασίου, και ενδιαφέρομαι πολύ έντονα να μάθω τις επιπτώσεις στην υγεία των συγχωριανών μου και των υπολοίπων κατοίκων της περιοχής. Ενα στοιχείο που με τρομάζει είναι ότι η περιοχή είναι λεκανοπέδιο, με αποτέλεσμα οι ρύποι να εγκλωβίζονται από τα γύρω βουνά. Μπορεί κάποιος να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τις συνέπειες;

Σχολιάστε