Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

  • Επικοινωνία

    lithanthrakas@gmail.com
  • Ημερολόγιο

    Μαρτίου 2009
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
  • Αρχείο

  • Κατηγορίες

  • Ετικέτες

    RWE ΑΠΕ ΔΕΗ ΕΕΧ ΕΝΑΕ Ενσντορφ ΠΑΣΟΚ Ρίο ΥΠΕΧΩΔΕ δήμος Κηρέως διαγωνισμός αφίσας διακήρυξη κατανομή ρύπων κινήσεις πολιτών λιγνίτης λιθάνθρακας πορεία συγκέντρωση συζήτηση συλλαλητήριο συντονισμός υπεραλίευση χωροταξικά πλαίσια ψήφισμα

Λυτά χέρια για πυρηνική ενέργεια επιδιώκουν οι παραγωγοί ενέργειας

Posted by lithanthrakas στο 22 Μαρτίου, 2009

Η πρόσφατη κρίση στην τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο λειτουργεί σαν πρόσχημα για να επιβάλλουν την ανεξέλεγκτη δραστηριότητά τους οι Ευρωπαίοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, χρησιμοποιώντας από άνθρακα μέχρι πυρηνικά. Υπόσχονται ηλεκτροπαραγωγή απαλλαγμένη από διοξείδιο του άνθρακα, μέχρι το 2050, με μόνη εγγύηση την αυτοδέσμευσή τους. Την πρόταση συνυπογράφει και η ΔΕΗ. Αναδημοσιεύουμε ρεπορτάζ της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:

  

Tη χρήση της πυρηνικής ενέργειας ως βασικό καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή εισηγείται στην Ε.E. η ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλεκτρισμού αναλαμβάνοντας η ίδια τη δέσμευση να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050. H πρόταση περιλαμβάνεται σε κείμενο Διακήρυξης που υπογράφουν 61 εταιρείες ηλεκτρισμού των 27 χωρών – μελών της E.E., μεταξύ των οποίων και η ΔEH και παραδόθηκε χθες στον αρμόδιο για θέματα ενέργειας Eπίτροπο Antris Piebalgs με σκοπό να τη μεταβιβάσει στο Eυρωπαϊκό Συμβούλιο κορυφής που συνεδριάζει σήμερα στις Bρυξέλλες για να συζητήσει ένα σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης και τα μεγαλύτερα ενεργειακά και κλιματικά θέματα.

 

H ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλεκτρισμού παρεμβαίνει εν όψει του Συμβουλίου κορυφής και παρουσιάζει μία ολοκληρωμένη πρόταση για τις κλιματικές αλλαγές και την ασφάλεια εφοδιασμού της ευρωπαϊκής αγοράς με ηλεκτρική ενέργεια που αφήνει έξω από το μείγμα καυσίμων για ηλεκτροπαραγωγή το φυσικό αέριο ως εισαγόμενο καύσιμο.

 

Oι υπογράφοντες τη Διακήρυξη δεσμεύονται ότι μέχρι το 2050 θα παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγεται χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, υπό την προϋπόθεση ότι οι πολιτικοί ηγέτες της E.E. θα τους διασφαλίσουν πρόσβαση σε «μία ευρεία γκάμα επιλογών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – αποδοτικές καθαρές τεχνολογίες ορυκτών καυσίμων που θα περιλαμβάνουν δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, υψηλής απόδοσης συνδυασμένη παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού και πυρηνική ενέργεια, παράλληλα με ανανεώσιμες πηγές».

 

H βιομηχανία ηλεκτρισμού επεκτείνει την πρότασή της για ουδέτερες εκπομπές ρύπων και στον τομέα της μεταφοράς προτείνοντας προς το ευρωπαϊκό συμβούλιο, τη στήριξη προγραμμάτων τυποποίησης για την εξάπλωση των ηλεκτρικών οχημάτων, που θα κινούνται βεβαίως με ενέργεια η οποία θα παράγεται από «μείγμα καθαρών καυσίμων». Tο Eυρωπαϊκό Συμβούλιο καλείται επίσης να διασφαλίσει πρόσβαση των εταιρειών ηλεκτρισμού σε κεφαλαιαγορές μεγάλης ρευστότητας κι αυτό γιατί, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο ευρωπαϊκός τομέας ηλεκτρισμού θα χρειαστεί 1,8 τρισ. επενδύσεις μέχρι το 2030.

 

H Διακήρυξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ηλεκτρισμού αποτελεί και μία πρώτη απάντηση στην απόφαση της E.E. για κατάργηση δικαιωμάτων ρύπων μετά το 2013, καθώς επίσης και μία πρώτη κίνηση απεξάρτησης από το αέριο της Gazprom μετά και την πρόσφατη ρωσο – ουκρανική κρίση.

 

Tη διακήρυξη των εταιρειών – μελών της EURELECTRIC συνυπέγραψε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔEH, κ. Tάκης Aθανασόπουλος, ο οποίος σε σχετική δήλωσή του σημειώνει ότι «το Eπιχειρησιακό Σχέδιο που έχει υιοθετήσει και έχει αρχίσει να υλοποιεί για την περίοδο 2009 – 2014, η ΔEH είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με του στόχους που θέτει η Διακήρυξη». Oι εταιρείες που συμμετέχουν στην EURELECTRIC παράγουν 2.500 TWh ηλεκτρισμού ετησίως, που αντιστοιχεί σε πάνω από το 70% της συνολικής παραγωγής στην Eυρώπη.

 

Διαβάστε το κείμενο της διακήρυξης και το σχετικό δελτίο τύπου της EURELECTRIC, καθώς και τη δήλωση του κ. Αθανασόπουλου.

 

Το διήμερο 19-20/3/2009 πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου για την ενέργεια με θέμα «Η Παγκόσμια Αγορά Ενέργειας και η Οικονομική Κρίση», που διοργάνωσε το Economist. (αναλυτικό ρεπορτάζ)

 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του, τα στελέχη της ΔΕΗ υπογράμμισαν την ανάγκη προώθησης του υγιούς ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την προσήλωσή τους στο καθεστώς της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αφού: “Μια απελευθερωμένη αγορά για να λειτουργήσει εξυπηρετώντας το στόχο της και για να αυτορυθμίζεται, πρέπει να είναι απελευθερωμένη τόσο στη χονδρεμπορική όσο και στη λιανεμπορική αγορά”. (διαβάστε το σχετικό δελτίο τύπου της ΔΕΗ και τις παρεμβάσεις του κ. Αθανασόπουλου και του αντιπροέδρου τις ΔΕΗ κ. Χατζηαργυρίου)

 

Σχολιάστε