Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

  • Επικοινωνία

    lithanthrakas@gmail.com
  • Ημερολόγιο

    Απρίλιος 2009
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930  
  • Αρχείο

  • Κατηγορίες

  • Ετικέτες

    RWE ΑΠΕ ΔΕΗ ΕΕΧ ΕΝΑΕ Ενσντορφ ΠΑΣΟΚ Ρίο ΥΠΕΧΩΔΕ δήμος Κηρέως διαγωνισμός αφίσας διακήρυξη κατανομή ρύπων κινήσεις πολιτών λιγνίτης λιθάνθρακας πορεία συγκέντρωση συζήτηση συλλαλητήριο συντονισμός υπεραλίευση χωροταξικά πλαίσια ψήφισμα

Και πάλι πρωτιά στους ρύπους από την ηλεκτροπαραγωγή

Posted by lithanthrakas στο 10 Απριλίου, 2009

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις εκπομπές ρύπων των επιχειρήσεων που είναι ενταγμένες στο ενιαίο σύστημα διαχείρισης εκπομπών (ΕΣΚΔΕ), επιχειρούμε ορισμένες βασικές διαπιστώσεις. Ειδικά, για τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Τα συμπεράσματα προκύπτουν από τους πίνακες που παρατίθενται, χρησιμοποιώντας σαν βάση έναν πρώτο ενδεικτικό πίνακα της Greenpeace (περιέχεται σε σχετική ανακοίνωση).cf83cf85ceb3cebacf81ceb9cf84ceb9cebacebfceaf-cf80ceafcebdceb1cebaceb5cf82 

Ο πίνακας σε ξεχωριστό αρχείο εδώ

  • Τα στοιχεία, φυσικά, δεν μας εκπλήσσουν. Για την κατάσταση είμαστε υποψιασμένοι από το πρόσφατο και παλιότερο παρελθόν. Δεν υπάρχουν, ακόμη, τα στοιχεία για τις συνολικές εκπομπές (αυτές που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Κιότο). Κρίνοντας, συνεπώς, μόνο από τα στοιχεία των επιχειρήσεων του ΕΣΚΔΕ, διαπιστώνουμε μια μικρή μείωση των ετήσιων εκπομπών (1,66% για την ηλεκτροπαραγωγή και 3,91 % για το σύνολο των επιχειρήσεων), που όμως βρίσκεται πολύ μακριά από τα επίπεδα των ετήσιων (δωρεάν) ρύπων. Η απόκλιση φτάνει στο 17,88% για την ηλεκτροπαραγωγή και στο 9,72% για το σύνολο.
  • Η σημασία της προηγούμενης διαπίστωσης είναι ιδαίτερα σημαντική. Αφ’ ενός, επειδή η δυνατότητα εξαγοράς δικαιωμάτων ρύπων δεν εξαλείφει αυτό καθεαυτό το γεγονός της πραγματικής εκπομπής των ρύπων, δηλαδή της συνέχισης της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Αφ’ ετέρου, επειδή η προσφυγή στην εξαγορά δικαιωμάτων ρύπων επιβαρύνει το κόστος των παραγόμενων προϊόντων. Αυτό αφορά, κατά κύριο λόγο, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (κάτι που αποτυπώνεται, πολύ συχνά τελευταία, στις αναλύσεις των οικονομικών μεγεθών της ΔΕΗ). Το πρόβλημα θα φτάσει σε ιδιαίτερη όξυνση, καθώς, από το 2013 οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι αναγκασμένες να εξαγοράζουν το 100% των εκπομπών των ρύπων που παράγουν.
  • Οι εκπομπές του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι, καθώς αντιπροσωπεύουν το 75% των εκπομπών του συστήματος ΕΣΚΔΕ και το 40% των συνολικών εκπομπών της χώρας. Ενδεικτικό στοιχείο αυτής της διαπίστωσης είναι το γεγονός ότι στις 10 πιο ρυπογόνες επιχειρήσεις της χώρας περιλαμβάνονται 7 μονάδες της ΔΕΗ.
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 6 από τις 7 προαναφερόμενες μονάδες είναι λιγνιτικές. Οι 3 παρουσιάζουν αύξηση στις εκπομπές και οι άλλες 3 μείωση, που οφείλεται, μάλλον, σε παρατεταμένα διαστήματα μη λειτουργίας, λόγω βλαβών και κινητοποιήσεων. Στο σύνολο των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής οι εκπομπές προέρχονται, κυρίως, από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων (σε ποσοστό 78%).
  • Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο πίνακας με τη σύγκριση εκπομπών ρύπων και παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Ο δείκτης ρύπων/παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα (1,13). Την χειρότερη επίδοση παρουσιάζουν οι πετρελαϊκές μονάδες (1,74 για το 2008 και 1,88 για το 2007), ακολουθούν οι λιγνιτικές (1,39 και 1,35) και μετά το φυσικό αέριο (0,41 και 0,43). Η επίδοση που χειροτέρεψε το 2008, σε σχέση με το 2007, είναι αυτή των λιγνιτικών μονάδων. Η εξήγηση που δίνεται, από ανθρώπους που ζουν από κοντά το πρόβλημα, είναι ότι η εντατική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων οδηγεί στη χρήση λιγνίτη, συνεχώς χειρότερης ποιότητας.

 

Σκοτείνιασε η Μαυροπηγή!

 

Για το πώς εκφράζεται η κατάσταση που περιγράφεται παραπάνω στην καθημερινότητα των κατοίκων των περιοχών της ηλεκτροπαραγωγής και ειδικότερα στη Δυτική Μακεδονία, διαβάστε (εδώ και εδώ) για το νέο “περιστατικό” ρύπανσης, που συνέβη τα ξημερώματα Πέμπτης προς Παρασκευή 10/4, στην περιοχή της Πτολεμαΐδας – Μαυροπηγής. Επίσης, διαρροή εκατοντάδων κιλών λαδιού σημειώθηκε προχτές βράδυ στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, με αποτέλεσμα να εκλυθούν επικίνδυνα αέρια, αλλά και να γεμίσει το εργοστάσιο καπνούς από τις αυταναφλέξεις που επακολούθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Ανάστατοι οι εργαζόμενοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις, «σιγή ιχθύος» από τη ΔΕΗ. (περισσότερα εδώ)

 

Νέος πρόεδρος στη ΡΑΕ

 

Το γεγονός δεν συνδέεται με τα παραπάνω, ούτε αναμένεται να αλλάξει την καθεστώς της μόνιμης ρύπανσης, αλλά αφού προωθείται το αναφέρουμε. Ο κ. Σιμόπουλος, καθηγητής πυρηνικής τεχνολογίας (πάει ο νους σας στο κακό;) στο ΕΜΠ αντικαθιστά τον κ. Καραμανή (δείτε σχετικά ρεπορτάζ εδώ και εδώ).

 

6 Σχόλια to “Και πάλι πρωτιά στους ρύπους από την ηλεκτροπαραγωγή”

  1. Ν.Δ.ΣΤΕΦΑΝΗΣ said

    Το ποιο σπουδαίο είναι η ειδική καταναλώσει λιγνίτη στην παραγόμενη Kwh εκεί να δείτε το μπάχαλο που γίνεται τα τελευταία χρόνια .Σχετι ξεφτίλα καίνε οτι μαύρο βρούνε στα μέτωπα των Ορυχείων

  2. Ν.Δ.ΣΤΕΦΑΝΗΣ said

    http://www.kozani.net/news2.php?page_module=news&p_id=13213

  3. Ν.Δ.ΣΤΕΦΑΝΗΣ said

    Και αυτό είναι αποτέλεσμα εντατικής εξαντλήσεις τον κοιτασμάτων λιγνίτη στην περιοχή μας

  4. Ν.Δ.ΣΤΕΦΑΝΗΣ said

    Και αυτό είναι αποτέλεσμα εντατικής εξαντλήσεις των κοιτασμάτων λιγνίτη στην περιοχή μας

  5. Ν.Δ.ΣΤΕΦΑΝΗΣ said

    Τα παραπάνω στοιχειά έχουν σχέσει και με την αυξήσει κρουσμάτων στην υγεία του πληθυσμό της περιοχής ,επ αυτού ας μιλήσουν επιτέλους οι ειδικοί …

  6. Ν.Δ.ΣΤΕΦΑΝΗΣ said

    Τελικά με τόσο σοβαρά θέματα μόνο εμείς Τασιο ασχολούμαστε (είχε και ο πάτερα σου λιγνιτωρυχείο η ΑΗΣ ΧΑΧΑΧΑ ???)

Σχολιάστε