Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

  • Επικοινωνία

    lithanthrakas@gmail.com
  • Ημερολόγιο

    Φεβρουαρίου 2009
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    232425262728  
  • Αρχείο

  • Κατηγορίες

  • Ετικέτες

    RWE ΑΠΕ ΔΕΗ ΕΕΧ ΕΝΑΕ Ενσντορφ ΠΑΣΟΚ Ρίο ΥΠΕΧΩΔΕ δήμος Κηρέως διαγωνισμός αφίσας διακήρυξη κατανομή ρύπων κινήσεις πολιτών λιγνίτης λιθάνθρακας πορεία συγκέντρωση συζήτηση συλλαλητήριο συντονισμός υπεραλίευση χωροταξικά πλαίσια ψήφισμα

Ερωτηματικά από τη στάση της κυβέρνησης για το Αλιβέρι

Posted by lithanthrakas στο 5 Φεβρουαρίου, 2009

Την Πέμπτη 5/2, συζητήθηκε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Τσούκαλη με αντικείμενο το θέμα της οριστικής  παραχώρησης από την ΚΕΔ στο δήμο Ταμυναίων (Αλιβέρι) του “περιβόητου” οικοπέδου για σχολείο, αθλητικά κέντρα, πράσινο και ανάπλαση. Η ερώτηση που απευθυνόταν προς τον κ. Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών,  ανέφερε ότι οι όροι της σύμβασης παραχώρησης της έκτασης στο Δ. Ταμυνέων, έχουν εκπληρωθεί και ζητούσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την οριστική παραχώρηση του εν λόγω οικοπέδου.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου:

Ο Υφυπουργός κ.  Μπέζας στην απάντησή του δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα ανάκλησης της ΚΥΑ από  τη στιγμή που ο Δ. Ταμυνέων έχει ξεκινήσει εργασίες ανάπλασης και αξιοποίησης της περιοχής με βάση πάντα το σκοπό της παραχώρησης. Εάν δεν έχει ολοκληρωθεί ο σκοπός της παραχώρησης μπορεί να ζητηθεί παράταση της προθεσμίας και αυτή η παράταση θα δοθεί. Η ΚΕΔ έχει αναλάβει μία πρωτοβουλία σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και εν γνώσει του Δ. Ταμυνέων, για τη διατύπωση μιας συνολικής πρότασης ανάπλασης και αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής, από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ μέχρι το επίνειο του Αλιβερίου, προκειμένου να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για την ευρύτερη περιοχή. Αυτή η πρόταση όταν ολοκληρωθεί θα δοθεί στο Δ. Ταμυνέων, θα υλοποιηθεί εφόσον υπάρξει αποδοχή από την τοπική κοινωνία και το Δήμο.

Ο κ. Τσούκαλης, στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Δεν μπορώ παρά να δηλώσω την ικανοποίησή μου και μάλλον και οι φορείς του Αλιβερίου που εμμένετε στην θέση του να μην επικαλεστείτε τους όρους της ΚΥΑ και να ανακαλέσετε την οριστική παραχώρηση της κυριότητας στο Δ. Ταμυνέων. Πλην όμως, η παραχώρηση αυτή είναι υπό διαλυτική αίρεση. Υπάρχει ένα κενό στην πληροφόρησή σας με το Δ. Ταμυνέων. Η κ. Δήμαρχος, όπως πληροφορηθήκαμε πρόσφατα, απέστειλε έγγραφο στο οποίο πληροφορεί το Υπουργείο ότι έχουν πληρωθεί οι όροι εκείνης της ΚΥΑ, οπότε πλέον καλό θα είναι να εκδοθεί νέα Υπουργική Απόφαση ή  εγκύκλιος ώστε να οριστικοποιηθεί η πλήρωση των όρων και να καταστεί αμετάκλητη η μεταβίβαση αυτής της κυριότητας.

Στο Δήμο, με την πολύ ύποπτη στάση της ΔΕΗ, διεξάγεται ένας εμφύλιος πόλεμος. Κάποιοι πολλοί λίγοι κάτοικοι οι οποίοι θέλουν να εκμεταλλευτούν τα ακίνητά τους προκειμένου να εισπράξουν τις παχυλές αποζημιώσεις που υπόσχεται η ΔΕΗ, μυστικά, και εντελώς αδιαφανώς, όχι μόνο πιέζουν το Δήμο, αλλά προβαίνουν δυστυχώς και σε πράξεις παράνομες που έχουν αναστατώσει το Δήμο. Ενώ δεκάδες πολίτες μαζί με την Greenpeace δεντροφύτεψαν την περιοχή, άγνωστοι, το ίδιο βράδυ ξερίζωσαν όλα τα δενδρύλλια που είχαν φυτευτεί και αυτό προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα της ΔΕΗ να κατασκευαστεί στο Αλιβέρι λιθανθρακική μονάδα, κάτι που η συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας αρνείται. Και θα ήθελα να θυμίσω τη σαφή και κατηγορηματική δήλωση του πρώην Υπ. Ανάπτυξης κ. Φώλια, ότι η λιθανθρακική μονάδα θα κατασκευαστεί μόνο εάν υπάρχει τοπική συναίνεση. Εδώ δεν υπάρχει τοπική συναίνεση και τα σχέδια της ΔΕΗ δεν θα πρέπει να υλοποιηθούν.”

Το δικό μας σχόλιο:

Παρόλο που δεν αμφισβητήθηκε η σύμβαση παραχώρησης του οικοπέδου, σοβαρά ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι δεν αναλαμβάνεται η δέσμευση για τη σύνταξη οριστικού παραχωρητηρίου, μέσα σε απολύτως δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, ενώ γίνεται λόγος για παράταση του σημερινού καθεστώτος. Τα ερωτηματικά πολλαπλασιάζονται από την αναφορά στη σύνταξη πρότασης ανάπλασης και αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής από την ΚΕΔ “σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και εν γνώσει του Δ. Ταμυνέων”. Αν όντως δεν υφίσταται αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας του δήμου στην έκταση δημιουργείται η εύλογη απορία: με ποια δικαιοδοσία η ΚΕΔ και η ΔΕΗ αναλαμβάνουν πρωτοβουλία ανάπλασης περιοχών που δεν τους ανήκουν; Και ακόμη: ποιος είναι ο ρόλος του δήμου σε αυτή την υπόθεση; Και γιατί δεν την  αμφισβητεί, παρόλο που είναι σε γνώση του;

 

Σχολιάστε