Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Πανελλαδική πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

  • Επικοινωνία

    lithanthrakas@gmail.com
  • Ημερολόγιο

    Φεβρουαρίου 2009
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    232425262728  
  • Αρχείο

  • Κατηγορίες

  • Ετικέτες

    RWE ΑΠΕ ΔΕΗ ΕΕΧ ΕΝΑΕ Ενσντορφ ΠΑΣΟΚ Ρίο ΥΠΕΧΩΔΕ δήμος Κηρέως διαγωνισμός αφίσας διακήρυξη κατανομή ρύπων κινήσεις πολιτών λιγνίτης λιθάνθρακας πορεία συγκέντρωση συζήτηση συλλαλητήριο συντονισμός υπεραλίευση χωροταξικά πλαίσια ψήφισμα

Εικόνες από ένα πυρηνικό μέλλον ή Πυρηνική Ακαδημία Αθηνών

Posted by lithanthrakas στο 6 Φεβρουαρίου, 2009

Εδώ και πολύ καιρό (και με νέα ουσιαστική αφετηρία την αναθεωρημένη έκδοση του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, τον Ιούνιο του 2008), αναπτύσσεται μια έντονη επικοινωνιακή πίεση με στόχο το άνοιγμα της συζήτησης, και όχι μόνο, για την υιοθέτηση της πυρηνικής ενέργειας. Πιο χαρακτηριστικά πρόσφατα γεγονότα είναι το πόρισμα της επιτροπής ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών (διαβάστε εδώ) και η ψηφοφορία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με την οποία εγκαταλείπεται και η έως σήμερα θέση – αρχή για την πυρηνική ενέργεια ότι εναπόκειται στα κράτη-μέλη να επιλέξουν αν θα επενδύσουν ή όχι στην πυρηνική ενέργεια (διαβάστε τη σχετική απόφαση, ειδικά τα σημεία 84 και μετά).

 

Στην ίδια κατεύθυνση λειτούργησε και η πρόσφατη κρίση με το φυσικό αέριο, που αναζωπύρωσε την προπαγάνδα για τα πυρηνικά, αλλά και για τον λιθάνθρακα, χωρίς, ωστόσο, κανείς από τους υποστηρικτές αυτών των λύσεων να μπει στον κόπο να μας εξηγήσει γιατί συνεχίζεται το μπαράζ της αδειοδότησης νέων μονάδων φυσικού αερίου.

 

Το πώς ηχούν αυτές οι προτάσεις στη χώρα μας και, ειδικά, στις περιοχές που στοχοποιούνται για λιθανθρακικές μονάδες και μονάδες φυσικού αερίου (παλιότερα και για πυρηνική μονάδα), μπορείτε να το δείτε στο άρθρο που αναδημοσιεύουμε από τη Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον:

 

Εικόνες από ένα πυρηνικό μέλλον

 

Το τελευταίο διάστημα, διαρκώς πληθαίνουν οι φωνές υπέρ της πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα. Στην αρχή τοποθετήθηκαν κυβερνητικοί όπως οι Σουφλιάς, Φώλιας, Αθανασόπουλος. Στη συνέχεια ανέλαβαν οι επιστήμονες της Ακαδημίας Αθηνών, που με ένα δισέλιδο πόρισμα – ωδή στην προχειρότητα- επενδύουν με το «κύρος» τους την ιδέα των πυρηνικών εργοστασίων. Το πόρισμα αυτό σπεύδει να υιοθετήσει ο Δ.Ο.Λ. με ηλεκτρονικό δημοψήφισμα στο in.gr, ενώ η ίδια η Ακαδημία το διαδίδει σε όλη την Ελλάδα με δελτίο τύπου.

 

Η προσπάθεια αναβίωσης της πυρηνικής ενέργειας έχει ξεκινήσει σε όλο τον κόσμο, μια και τα ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) αφενός τελειώνουν, αφετέρου παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις τιμών. Ειδικά για την Ευρώπη, το φυσικό αέριο είναι όχι μόνο ακριβό αλλά και επισφαλές. Έτσι παρότι την εικοσαετία που προηγήθηκε, η ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας ήταν πολύ χαμηλή, σήμερα νέοι πυρηνικοί σταθμοί είναι είτε υπό κατασκευή είτε υπό μελέτη. Πρόσφατα μάλιστα η ολομέλεια του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ψήφους 409 υπέρ, 168 κατά και 87 αποχές ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «καταρτίσει έναν ειδικό χάρτη πορείας για τις επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια» εγκαταλείποντας τη θέση -αρχή ότι εναπόκειται στα κράτη-μέλη να επιλέξουν αν θα επενδύσουν ή όχι στην πυρηνική ενέργεια.

 

Στη χώρα μας, απόπειρες να ανοίξει δρόμος για τα πυρηνικά έγιναν την δεκαετία του 1970 με πρόταση για την Κάρυστο. Τότε η σθεναρή αντίδραση του τεχνικού κόσμου (ΤΕΕ) και της κοινής γνώμης, απέτρεψε την συνέχιση του σχεδίου. Στη συνέχεια, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, ανέθεσε σε μεγάλη αμερικάνικη εταιρεία, την EBASCO, να μελετήσει 10 εναλλακτικές θέσεις – όλες από τον Όλυμπο και κάτω. Το πόρισμα απέκλεισε και τις 10 θέσεις κατά τον Ε. Κουλουμπή, Υπουργό Ενέργειας της επόμενης κυβέρνησης (προδημοσίευση βιβλίου του στο τεύχος του ενημερωτικού του ΤΕΕ).

 

Πέρασαν τα χρόνια και ξεχάστηκε η παλιά απειλή. Μέχρι που ξαφνικά η συζήτηση ξανανοίγει. Τώρα μάλιστα με την επίκληση της «πράσινης πυρηνικής ενέργειας» και της «λύσης» απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

 

Το πλήρες κείμενο εδώ

 

Πυρηνική Ακαδημία Αθηνών

Καυστική και, ταυτόχρονα, τεκμηριωμένη απάντηση στην επιτροπή της Ακαδημίας Αθηνών δίνει η θεματική ομάδα για την κλιματική αλλαγή, την ενέργεια και τις μεταφορές των Οικολόγων Πράσινων, με τον παραπάνω εύγλωτο τίτλο:

Έντονη απογοήτευση, όχι όμως έκπληξη, προκάλεσε στα μέλη των Οικολόγων Πράσινων, η προχειρότητα και η έλλειψη αντικειμενικότητας και επιστημονικών στοιχείων από τα πορίσματα της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών επί του θέματος «Πυρηνική Ενέργεια και Ενεργειακές Ανάγκες της Ελλάδος» που έχουν προπαγανδιστικό χαρακτήρα υπέρ της δημιουργίας πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας.

Το θεωρητικά ανώτερο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, απόν μονίμως από την κοινωνία και όσα την απασχολούν, θυμήθηκε ξαφνικά να παρέμβει και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο υπέρ της πυρηνικής ενέργειας. Θα συστήναμε στην Ακαδημία Αθηνών να κάνει καλύτερα μια επιτροπή για το μείζον θέμα της ακαδημαϊκής ακεραιότητας και της λογοκλοπής και μάλιστα να αξιολογήσει το βιβλίο του πρώην προέδρου της Νικόλαου Αρτεμιάδη με τίτλο «Ιστορία των Μαθηματικών από της σκοπιάς του Μαθηματικού» που εκδίδει η Ακαδημία και διατίθεται προς 28€ το ένα. Η Αμερικανική Μαθηματική Εταιρεία το έχει κάνει ήδη.[1].

Η Ακαδημία Αθηνών εισηγείται την έναρξη διαλόγου για την ένταξη ή μη της πυρηνικής ενέργειας στον ελληνικό χώρο. Ένας τέτοιος διάλογος για να έχει νόημα θα απαιτούσε σοβαρή και αντικειμενική αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων πηγών ενέργειας και όχι μεμονωμένα την πυρηνικής ενέργεια.

Είναι απορίας άξιο γιατί η Ακαδημία Αθηνών κάνει τώρα μια στροφή 180 μοιρών και έρχεται σε αντίθεση με τις εισηγήσεις που είχε κάνει η ίδια στο παρελθόν. Στο κέντρο της εισήγησης που έκανε το 2006[2] είχε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αξιοποίησης τους που σήμερα έρχεται να απορρίψει σε μία γραμμή για χάρη της πυρηνικής ενέργειας.

Το ζήτημα του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού είναι εξαιρετικά κρίσιμο για να αντιμετωπίζεται με τέτοια στοχευμένη ελαφρότητα. Η Ελλάδα δεν πρέπει για ακόμη μια φορά να είναι ουραγός ακολουθώντας τακτικές που άλλες χώρες ακολουθούσαν το ’80. Πρέπει να υιοθετήσει μια περιβαλλοντολογικά υπεύθυνη και οικονομικά βιώσιμη ενεργειακή πολιτική.

Το πλήρες κείμενο εδώ

 

Ένα Σχόλιο to “Εικόνες από ένα πυρηνικό μέλλον ή Πυρηνική Ακαδημία Αθηνών”

  1. Συμπαραράταξη Βοιωτών said

    Σε συνέχεια και της επικοινωνίας που είχαμε αλλά και της ηλεκτρονικής ενημέρωσης, προτείνω να συζητήσουμε ένα κοινό κείμενο περιβαλλοντικών κινήσεων κλπ που όχι μόνο να απαντά στην Ακαδημία για την πυρηνική ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα να ζητά και απο όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν δημοσια. Δέσποινα Σπανούδη

Σχολιάστε